2022 yılı asgari ücretinde ilk rakamlar belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek için toplandı. Bakan Bilgin açılışını yaptığı toplantıda, asgari ücrete ilişkin beklentileri paylaştı. Asgari ücrette ilk rakamlar belli oldu. İşte detaylar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek için gerçekleştireceği ilk toplantı için bir araya geldi. Toplantıda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise Türk-İş temsil etti. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını da Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yaptı. Asgari ücrette ikinci toplantı, 7 Aralık Salı günü saat 14.00’te TÜRK-İŞ’te,üçüncü toplantı ise 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da TİSK’te yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplantıda yaptığı konuşmada yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtti. 

Normal şartlarda gerçekleştirilen dört toplantının ardından belirlenmesi beklenen asgari ücret görüşmelerinin yapılan açıklamalara göre bu yıl erkenden sonuçlandırılması bekleniyor.

Bakan Bilgin yaptığı konuşmada, "Enflasyondaki dalgalanmada emekçimizi koruyacağımıza söz verdik" dedi. Bilgin, yeni asgari ücret için, "İş verimliliğini artıran bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin'in açıklamalarından satır başları:

26 şehirde çalışmamızı gerçekleştirdik. Muhtelif sektörlerde bu çalışmayı gerçekleştirdik. İşletmelerin hem sahipleriyle belli oranda da profesyonel yöneticileriyle görüşmeler yapıldı. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektörler denildiği zaman bir önceki yılla karşılaştırıldığı zaman önümüzdeki seneyi nasıl değerlendiriyorsunuz dediğimizde yüzde 50'si değişim olmayacağının yüzde 37'sinin yükseliş olacağını yüzde 11'inin de düşüş olacağı yanıtını aldık.

Yapılan çalışmada işverenler 3500-3750 lira arasında asgari ücretin olmasına yönelik çoğunluk oluştu. Çalışmaya katılan işverenlerin yüzde 74'ü işten çıkarmaların artabileceğini belirtti.

Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken profesyonel yöneticiler 6 bin liranın üzerinde artışlar istemişlerdir.

Haberin Devamı

Küçük işletmeler ve mikro işletmeler elinin altında işçi çalıştıranlar onlar da asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe neden olabileceği sorununu dile getirdiklerini sizlerle paylaşmak isterim.

2500 emekçiye ulaşıldı. Bunların yüzde 13'ünün asgari ücret dışında bir işte de çalıştıklarını ifade etmişlerdir. 3750-4000 lira arasında rakamlar telâfuz ettiler. Ağırlıklı oran 3750 lira ile 4 bin lira arasında toplandığı görülmektedir.

İşçilerimiz de asgari ücretin artmasının ekonomiyi canlandıracağını düşünmektedir. İşçilerin yüzde 60'ı asgari ücretin artmasının işçilerin işten çıkarılmasına neden olmayacağını söyledi.

Türk-İş Genel Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, koronavirüs salgını sürecinde ciddi gelir kaybı yaşayan asgari ücretli çalışanların sayısının düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Girdi maliyetlerinin içinde her neolursa olsun dikkate alınmaz. Sadece emek maliyetini düşürebilmenin yolları aranmaktadır. Bunun yanlışlığını yaşayarak görüyoruz. Artık bir denge kurmanın zamanı gelmiştir. İçinde bulunduğumuz dönemde dört kişilik bir ailenin asgari ücretle geçinmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da koronavirüs salgını sürecinde yaşanan ekonomik sorunlarda devletin işverene sağladığı destek ödemelerine dikkat çekerek, "Ne yazık ki tüm dünyada artan Emtia, ham madde fiyatları ve çip krizi gibi sorunlar birçok sektörümüzü maalesef olumsuz olarak etkiliyor. Hizmet sektörünün toparlanmamış olması biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Dünyada ve ülkemizde ilave istihdam yaratmak maalesef zorlaşmaktadır. Ayrıca ülkemizin vergi gelirleri, gerek işverenler üzerindeki haksız rekabette olumsuz etkisi olan kayıt dışı istihdam yüzde 30'lara ulaştı. 9 milyonun üzerindeki kayıt dışı çalışanın devlet üzerinde yarattığı kayıp 150 milyar lira üzerindedir. Asgari ücret tespitinde istihdamın korunması, yeni istihdamın korunmasına fayda sağlayan asgari ücret teşvikinin 2022 yılında devam etmesine, işveren maliyetlerinin istihdamı artıracak adımlar atılmasını istirham ediyoruz. Ülke olarak birlikte büyüyebilmek esastır. Çalışanlarımızın refahını koruyacak artışa şimdiden evet diyoruz. Ortak fayda sağlayacak her türlü işbirliğine hazırız" diye konuştu.

Sonraki Haber