Dev papağan keşfedildi

Büyüklüğü nedeniyle Herakles olarak adlandırılan dev papağan bilim dünyasında heyecan yarattı. Başı bir insan başına yakın büyüklükte olan papağanın yamyam olduğu belirtildi.

Bilim insanları, Yeni Zelanda'da tarihin en büyük papağan türünü keşfetti. Yaklaşık 1 metre boyunda ve 7-8 kilo ağırlığında olduğu tahmin edilen papağanın et ile beslendiği ve gagasının bir çok şeyi parçalayacak güçte olduğu ifade edildi. Papağana resmi olarak Heracles Inexpectatus ismi verildi.

Yaklaşık 19 milyon yıl önce dünyayı dolaştığı belirtilen papağan türünün, devasa gagası sayesinde diğer kuşları da parçalayabildiği kaydedildi. New South Wales Üniversitesi (UNSW) 'nin ortak yazarlarından Profesör Mike Archer, "Herakles, şimdiye kadarki en büyük papağan kadar büyük bir papağan gagasıyla hayal bile edemeyeceğiniz her şeyi açabilir. Geleneksel papağan yiyeceklerinden ziyade diğer papağanları bile yemiş olabilir" dedi.

Keşfin iki farklı kemik bulgusunun bir araya getirilmesi sayesinde ortaya çıkarıldığını söyleyen bilim insanları, incik ve kaval kemikleri toplanınca papağanın ne kadar büyük boyutlara sahip olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Papağanın insan ve diğer papağanlara göre boyutları

Bilimsel makalenin sorumlu yazarı Güney Avustralya Adelaide'deki Flinders Üniversitesi'ndeki paleontolog Profesör Trevor Worthy ise Yeni Zelanda'nın dev kuşlarıyla ünlü olduğuna vurgu yaparak, "Dev kazlar ve kartallar da Yeni Zelanda'da yaşadı. Ancak bugüne kadar kimse dev bir papağan bulmamıştı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bilim insanları dünyada sadece Yeni Zelanda'da bulunan ve bir kaç yüz tanesinin canlı kaldığı belirtilen bir papağan türü olan Kakapo'dan çok daha büyük boyutlara sahip tarihi canlının Kakapo'ların atası olabileceğini ifade etti.

Prof Worthy, fosil yataklarında 20 yıldır kazı yaptıklarını belirterek, "Her yıl yeni kuşlar ve diğer hayvanları ortaya çıkıyor. Heracles, bulduğumuz en muhteşem kuşlardan biri olsa da, şüphesiz bu en ilginç mevduatta keşfedilmeyi bekleyen daha birçok beklenmedik tür var" dedi.

Sonraki Haber