Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi! İdrar kaçırma nedenleri nelerdir? İdrar kaçırma türleri ve tedavi yöntemleri…

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz, kadınlarda idrar kaçırma tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı. Peki, İdrar kaçırma nedenleri nelerdir? İdrar kaçırma türleri ve tedavi yöntemleri…

İdrar kaçırma, idrarın yanlışlıkla serbest bırakılmasıdır. Öksürürken, gülerken, hapşırırken veya koşarken olabilir ya da ani bir tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz.

Mesane kontrol sorunları, özellikle yaşlı yetişkinler arasında çok yaygındır. Genellikle büyük sağlık sorunlarına neden olmazlar, ancak utanç verici de olabilirler. Peki, İdrar kaçırma neden olur? İdrar kaçırma türleri nelerdir? İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir? İşte, idrar kaçırma nedenleri

Haberin Devamı

İdrar kaçırmanın nedenleri nelerdir?

İdrar kaçırma (inkontinans), idrar yolu enfeksiyonu, ilaç veya kabızlığın neden olduğu kısa süreli bir sorun olabilir. Buna neden olan sorunu tedavi ettiğinizde daha iyi olur. Ancak bu konu devam eden üriner inkontinans üzerine odaklanmaktadır.

İdrar kaçırma türleri nelerdir?

Haberin Devamı

Üriner inkontinansın iki ana türü vardır. Bazı kadınlar, özellikle yaşlı kadınlar, her ikisine de sahiptir.

Stres inkontinansı hapşırdığınızda, öksürdüğünüzde, güldüğünüzde, koştuğunuzda veya mesanenize baskı uygulayan başka şeyler yaptığınızda ortaya çıkar. Kadınlarda en sık görülen mesane kontrol sorunu türüdür.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma, güçlü bir idrara çıkma ihtiyacı duyduğunuzda ancak tuvalete zamanında ulaşamadığınızda ortaya çıkar. Bu, mesaneniz sadece az miktarda idrar tuttuğunda bile olabilir. Bazı kadınlar yanlışlıkla idrar kaçırmadan önce hiçbir uyarı almayabilir. Diğer kadınlar su içtiklerinde veya akan suyu duyduklarında veya dokunduklarında idrar kaçırabilirler. Aşırı aktif mesane, bir tür dürtü inkontinansıdır. Ancak aşırı aktif mesanesi olan herkes idrar kaçırmaz.

İdrar kaçırma neden olur?

Mesane kontrolü sorunlarına şunlar neden olabilir:

·         Alt idrar yollarında zayıf kaslar.

·         İdrar yolunda veya idrara çıkmayı kontrol eden sinirlerde problemler veya hasar.

Stres inkontinansına doğum, kilo alımı veya pelvik taban kaslarını geren diğer durumlar neden olabilir. Bu kaslar mesanenizi düzgün bir şekilde destekleyemediğinde mesane aşağı düşer ve vajinaya doğru iter. Üretrayı kapatan kasları sıkılamaz.

İdrar kaçırma, idrarı mesaneden dışarı iten aşırı aktif mesane kasından kaynaklanır. Mesanenin tahriş olması, duygusal stres veya Parkinson hastalığı veya felç gibi beyin rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi kişiye özel olarak planlanır. Sahip olduğunuz inkontinans tipine ve hayatınızı ne kadar etkilediğine bağlıdır. Doktorunuz inkontinansa neyin sebep olduğunu öğrendikten sonra, tedaviniz egzersizler, mesane eğitimi, ilaçlar veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir. Bazı kadınların ameliyat olması gerekebilir.

Zayıflamış pelvik taban kasları mesane boynunun ve üretranın düşmesine izin verdiğinde ortaya çıkan stres inkontinansını düzeltmek için birkaç farklı ameliyat türü vardır. Bu ameliyatlar üretrayı, mesaneyi veya her ikisini de normal pozisyona kaldırmayı amaçlar. Bu, hapşırma, öksürme ve gülmenin mesaneden idrar sızmasına neden olma olasılığını azaltır.

 

Diğer tedaviler (pelvik taban kas egzersizleri gibi) idrar kaçırmanızı kontrol altına almadıysa, ameliyat en iyi seçeneğiniz olabilir.

Karışık inkontinans, hem stres inkontinansınız hem de urge inkontinansınız olduğu anlamına gelir. Ameliyat, karışık inkontinansı olan kadınlara yardımcı olabilir. Ameliyat stres semptomlarını azaltmak için işe yararsa, genellikle dürtü semptomları daha az rahatsızlığa neden olur.

Ameliyat seçenekleri; gerilimsiz vajinal bant (TVT) ameliyatı, retropubik süspansiyon, üretral askı, elektriksel uyarım bulunur.

Lazerle idrar kaçırma tedavisi

Lazer, uyarılmış radyasyon emisyonu ile ışık genliği anlamına gelir. Kadınlarda idrar kaçırma tedavisinde klinik ortamda uygulanır. Terapi seansları sırasında lazer, üretra ve mesaneyi destekleyen pelvik dokularda değişikliklere neden olmak için vajinal astara yönlendirilir.

Üretranın ana destek sistemi kollajendir. Kollajen, dokularımızı destekleyen birincil proteindir. Stres üriner inkontinansı olan kadınlarda kollajen seviyeleri daha düşük bulunmuştur. Menopoz sonrası düşük kadın hormon seviyeleri de rol oynar.

Kadın inkontinansı için lazer tedavisi, üretrayı destekleyen pelvik dokulardaki kollajen seviyelerini artırır. Lazer enerjisi ve ısısı vajinanın astarını mevcut kollajeni daraltmak (sıkıştırmak) için uyarır. Kadın inkontinansı için lazer tedavisi ayrıca yeni kollajen, kan damarlarının üretimini uyarır ve vajina astarının kalınlaşmasına yardımcı olur.

‍Vajina üç kat dokuya sahiptir (iç astar, kas, dış bağ dokusu). Kadın inkontinansı için kullanılan lazer tedavisinin türü, bu çeşitli katmanlara penetrasyon derinliğini belirler. Kadın inkontinansı için bu lazer tedavileri, klinik ortamda vajinal bir prob kullanılarak verilir.

Lazer tedavisi seansları yaklaşık 20 dakikada tamamlanır

İşlemde genellikle anestezi gerekmez ve çoğu kadın çok az ağrı hisseder veya hiç ağrı duymaz. Bazı kadınlar tedavi sırasında daha fazla "sıcak" bir his bildirir ve lokal anestezi kremleri kullanılabilir.

Kadın inkontinansı için bu non-invaziv, ablatif olmayan lazer tedavisi ile hızlı bir iyileşme beklenebilir. Hastanın ihtiyacına göre 2 ila 3 seans uygulanması gerekebilir.

Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi hakkında kişiye özel daha ayrıntılı bilgi almak için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.

Sonraki Haber