Ankara Anlaşması'nda flaş gelişme

Ankara Anlaşması son yıllarda İngiltere'de yaşamak isteyenlerin en sık başvurduğu yol. Ülkede yaşanan Brexit krizi nedeniyle Ankara Anlaşması bitecekti ancak son gelişme her şeyi değiştirdi. Ankara Anlaşması ne zaman bitecek?

Ankara Anlaşması'nda flaş gelişme

İngiltere'de yaşanan siyasi kriz ve Brexit belki Türkiye'yi çok ilgilendirmese de, mevcut yasalarda uygulanan Ankara Anlaşması için büyük önem arz ediyor. Yeni Başbakan Boris Johnson, her ne olursa olsun Avrupa Birliği'nden ayrılacaklarını açıklamış, bu nedenle Ankara Anlaşması da sona ereceği anlaşılmıştı.

Johnson'ın 31 Ekim'i işaret ederek, "Anlaşmalı ya da anlaşmasız, Avrupa Birliği'nden çıkacağız" açıklamasının ardından Ankara Anlaşması'na başvurularda patlama yaşanmaya başlanmıştı. 31 Ekim'i son fırsat olarak gören insanlar başvuru süreçlerini hızlandırmıştı.

Ancak yaşanan son gelişmeler, Ankara Anlaşması'nın 2020 Ocak'a kadar devam edeceğini ortaya koydu. Johnson'ın bu tavrına karşın muhalefet çoğunluğu ele geçirince önce Johnson'ın 'anlaşmasız' olarak çıkışının önüne duvar ördü. Johnson başbakanlığındaki hükümet şu anda sadece anlaşmalı olarak ayrılabilir. Eğer bu gerçekleşir ise süreç 2 yılı bulacak.

Anlaşmasız çıkış konusunda ise süre daha kısıtlı. Johnson, anlaşmasız çıkmak istediği takdirde Avrupa Birliği'nden 3 ay erteleme istemek zorunda. İngiliz Parlamentosu'nda alınan karar bunu zorunlu kıldı.

Ankara Anlaşması ihtimalleri:

AB'den anlaşmasız çıkış: 2020 Ocak
AB'den anlaşmalı çıkış: 2022 Ocak

Çok uzak bir ihtimal olarak görülse de, Johnson'ın erken seçim teklifi de reddedildiği için halk ve muhalefet baskısı arttığı takdirde bir referandum daha yapılıp tekrar halka sorulabilir. İngiltere'de şu anda "AB'den çıkmayalım" diyenlerin oranının yüzde 60'ı bulduğu iddia ediliyor.

2020 Ocak'ta çıkış görünüyor

Ankara Anlaşması'na başvuru yapacakların önümüzdeki 3 aylık süreyi iyi değerlendirmesi gerekiyor. Boris Johnson'ın çıkışı rahat yapabilmek için kraliçeden parlamentoyu tatil etme talebi aynı gün içerisinde kabul edilmişti. Bu Kraliyet ailesinin Avrupa Birliği'nden çıkmayı ne kadar istediğini gösteriyor. Ancak halkın iradesi ile seçilen vekiller, bu hamlenin karşısında yine hızlı bir hamle yaparak Johnson ve hükümeti ile birlikte Kraliyet ailesine de bir darbe indirdi. Bu hamle, sadece süreyi 3 ay daha uzatacak. Sonrasında İngiltere'nin AB'den çıkış yapması bekleniyor.