Ankara'ya İran düşmanı elçi

Nükleer anlaşma ve umman körfezindeki tanker saldırıları. Zaten yolunda olmayan ABD -İran ilişkileri iyiden iyiye gerildi. Trump, Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği David Michael Satterfield'ın görevini onayladı. Satterfield sıkı bir İran düşmanı olarak biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde İran ABD’ye ait İHA’yı vurdu. Trump kısıtlı saldırı emri verip sonradan geri adım attı. İran ise olası saldırı için ‘ABD sonuçlarına katlanır’ mesajı verdi.

Körfez’de bunlar yaşanırken, Türkiye gelişmeleri yakından takip ediyor. Ankara- Washington hattında da birçok kriz başlığı var.

S-400, F-35 ve Güney sınırımızdaki terör varlığına ABD’nin verdiği destek.

 

Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesinden sonra Ankara Büyükelçisi John Bass ülkeden ayrılmıştı. Daha sonra Afganistan'a atandı. Gözler ABD’nin Ankara’ya hangi ismi göndereceğine çevrildi.

O isim netleşti. Yaklaşık 2 yılın ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne kritik bir isim olarak Davıd Satterfıeld atandı.

Davıd Satterfield'ın Türkiye'de başlayacağı görev ABD Senatosu'ndan da onay aldı.

Satterfield, sıkı bir İran düşmanı olarak biliniyor. ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi bölgemiz konusunda bir hayli birikimli. Satterfıeld 1980 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı.

 

Yıllarca Ortadoğu'nun kritik bölgelerinde görev yaptı.

Mısır, Tunus, Lübnan, Cezayir, Suudi Arabistan gibi ülkelerde çeşitli görevlerde bulundu.

Amerikalı elçi, en kariyerli diplomatlardan biri olarak öne çıkıyor.

Trump’ın büyük planı

Satterfıeld, iyi derecede Arapça ve Fransızca biliyor. Donald Trump'ın İran politikasına da oldukça uygun bir isim. Çünkü İran konusunda çok katı tavır sergiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'a karşı oluşturduğu politikalar ortada. Bu son atama da her iki ismin politikalarını destekleyecek nitelikte.

Davıd Satterfıeld’in Ankara’ya atanması, Trump’ın büyük planı olarak yorumlanıyor.