Apartmanın en güvenli katı hangisi? Deprem anında üst katlar mı, alt katlar mı güvenli? Binalarda bu detaya dikkat!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından apartmanlarda yaşayan vatandaşlar, en güvenli katın hangisi olduğunu merak etmeye başladı. Bir apartmanda üst katlarda oturmak mı yoksa alt katlarda oturmak mı daha güvenli? sorusunun yanıtı araştırılıyor. Peki, apartmanın en güvenli katı hangisi? Üst katlarda oturmak riskli mi? Deprem anında alt katta oturanlar daha mı güvende? İşte bu soruların yanıtları...

Apartmanın en güvenli katı hangisi? Deprem anında üst katlar mı,  alt katlar mı güvenli? Binalarda bu detaya dikkat!

Kahramanmaraş ile birlikte 10 ilde binlerce binanın yıkılmasına, binlerce can kaybına ve yaralıya sebep olan deprem sonrasında apartmanda yaşayan vatandaşlar, yıkıcı bir deprem anında hangi katta yaşamanın daha güvenli olduğunu merak etmeye başladı. Peki, apartmanın en güvenli katı hangisi?

APARTMANIN EN GÜVENLİ KATI HANGİSİ?

Aktarılan bilgiye göre, apartmanın üst katında yaşayanlar evde oldukları anda depreme yakalanırsa binayı terk etmeye çalışmamalıdır. Üst katlardan aşağıya inmek için kullanılan merdiven ve asansör deprem anında en tehlikeli yerlerden ikisidir. Üst katlar, alt katlara göre daha fazla sallandığı için insanlarda panik yaratabilir ancak bir an önce sakinleşmek, pencere ve balkondan uzaklaşarak yaşam üçgeni oluşabilecek bir bölgede cenin pozisyonunda depremin bitmesini beklemek gerekir. Sarsıntı bittikten 10 saniye sonra dışarı çıkarak güvenli bir alana geçerek beklenebilir. 

Apartmanın en güvenli katı hangisi? Deprem anında üst katlar mı,  alt katlar mı güvenli? Binalarda bu detaya dikkat! - Resim : 1

DEPREM ANINDA ALT KATTA OTURANLAR DAHA MI GÜVENDE?

Apartmanın alt katında yaşayanlar, deprem anında dış kapıya daha yakın olduğu için daha mı güvende diye pek çok vatandaş merak ediyor. Bu durum evin tahliyesi için mantıklı sayılabilir. Deprem anında hızlıca kapıdan çıkarak binadan uzaklaşılabilir. 

İYİ MÜHENDİSLER TARAFINDAN İNŞAA EDİLMELİ

Bina kaç katlı olursa olsun, temel ve kolonlar binayı taşıdığı için buradaki sağlamlık hayati önem taşıyor. Temelin iyi mühendisler tarafından inşaa edilmesi gerekir. Yeni ev almayı planlayanlar ya da binasının sağlamlığından emin olmak isteyenler, temel hakkında bilgi sahibi olmalı, zemin kata göz atmalıdır. Zemin katın her yerinin duvar olması, yıkılmaması ve bölünerek kullanılmaması gerekir. 

Apartmanın en güvenli katı hangisi? Deprem anında üst katlar mı,  alt katlar mı güvenli? Binalarda bu detaya dikkat! - Resim : 2

PERDE BETON DETAYI

Deprem yönetmeliklerine uygun inşaa edilen yeni binalara ait bazı projelerde perde beton ve kolon sistemleri kullanılıyor. Binalar, yeni mühendislik anlayışıyla daha dayanıklı ve sağlam bir şekilde inşaa ediliyor. Eski binalarda bulunup bulunmadığı bilinmeyen perde betonun yeni konutlarda olup olmadığı mutlaka öğrenilmelidir.