Asgari ücret ara zammı tüm maaşları yükseltecek! İşsizlik maaşı ve yaşlılık aylığında zam oranları netleşti. İşte yeni maaşlar

Asgari ücrete Temmuz zammı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından açıklandı. Böylelikle gelen zam oranı yüzde 34 oldu. Yeni asgari ücret zam oranıyla birlikte 65 yaş aylığı olarak bilinen yaşlılık maaşı da zamlandı.

Asgari ücret ara zammı tüm maaşları yükseltecek! İşsizlik maaşı ve yaşlılık aylığında zam oranları netleşti. İşte yeni maaşlar

Türkiye'de vatandaşların merakla beklediği asgari ücret zammı açıklandı. Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL'ye yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamadan sonra asgari ücrete göre belirlenen yaşlılık maaşı ve işsizlik maaşında da artış oldu.

 

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bugün gerçekleştirilen asgari ücret toplantısının ardından zam oranını açıkladı. 8 bin 506 lira olan asgari ücret Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 lira oldu. Asgari ücret zammıyla birlikte 65 yaş aylığı olarak da bilinen yaşlılık maaşına yapılacak zam oranları belli oldu.

Asgari ücret ara zammı tüm maaşları yükseltecek! İşsizlik maaşı ve yaşlılık aylığında zam oranları netleşti. İşte yeni maaşlar - Resim : 2

65 yaş aylığı, yeni asgari ücret kapsamında yeniden hesaplandı. Asgari ücret yüzde 34 oranındaki zamla birlikte 11 bin 402 TL'ye yükselirken yaşlılık aylığı ise 3.489,36 TL oldu.

 

İŞSİZLİK MAAŞI ZAMLI TUTAR HESAPLANDI

Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Yeni asgari ücretten etkilenen kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

 

Asgari ücret ara zammı tüm maaşları yükseltecek! İşsizlik maaşı ve yaşlılık aylığında zam oranları netleşti. İşte yeni maaşlar - Resim : 5

2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplanıyor. Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 365 lira, en yükseği ise 10 bin 731 lira şeklinde uygulanacak.