Asgari ücret zammında hesaplar ortaya çıktı! Vatandaşın gözü yapılacak oranda. İşte Ocak zammı için konuşulanlar

Türkiye'de bütün gözler 2024'te asgari ücrete yapılacak zam oranına kilitlendi. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan yüzde 34'lük zamın ardından yeni oran merak edilmeye başlandı.

Asgari ücret zammında hesaplar ortaya çıktı! Vatandaşın gözü yapılacak oranda. İşte Ocak zammı için konuşulanlar

Türkiye'de milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren 2024 yılı asgari ücret zammı için geri sayım resmen başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık başında toplanacak.

6 AYLIK ENFLASYON BAZ ALINIYOR

Sabah'ın haberine göre, komisyon toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici oluyor. Merkez Bankası'nın yüzde 65 yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor.

Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 735 lira olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "Komisyon'da tercihiniz asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir kararın çıkması yönünde olacak" sözleri de enflasyonun altında bir artış yapılmayacağına işaret ediyor.

ÖZEL SEKTÖR VE KAMU ÇALIŞANLARI DA ETKİLENECEK

Asgari ücret zammı çalışma ve sosyal güvenlikte bir çok ödeme kalemini de beraberinde yükseltiyor. Çalışanlara bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirlenen asgari ücret altında ücret ödemesi yapılamıyor.

İş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamıyor, sosyal yardım nedeniyle bir indirim yapılamıyor. Asgari ücrete yapılan artış özel sektör ve kamu çalışanlarının yeni yıl zammında da belirleyici oluyor.