Asgari ücrette rakam belli oluyor... İşçi ve işveren masaya oturuyor, aradaki fark ortaya çıktı...

Milyonlarca çalışan asgari ücrete temmuz ayında yapılacak ara zammı bekliyor. Belirlenecek zam oranında işçi ve iş verenin beklentileri farklı yönde. Aradaki makas açılıyor. İşte asgari ücrete yapılacak olan zam oranı...

Asgari ücrette rakam belli oluyor... İşçi ve işveren masaya oturuyor, aradaki fark ortaya çıktı...

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra netleşen yeni Kabine'nin bir numaralı konusu memur, emekli ve asgari ücret zammı. Milyonlarca vatandaş temmuz ayında asgari ücretin ne kadar olacağını araştırıyor. Hükümet tarafından asgari ücrette alt sınır 500 dolar olarak belirlenmişti. Fakat işveren tarafı hesaplamanın kur üzerinden yapılmasını istemiyor.

ASGARİ ÜCRETTE ENFLASYON ÜZERİNDEN HESAPLAMA İSTİYORLAR

Türkiye'de Temmuz ayında yapılacak olan asgari ücret zammının TL üzerinden değerlendirilmesini talep eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir" ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASININ BEKLENTİSİ AÇIKLANDI

Temmuz ayında yapılacak olan zam oranı hesaplaması iş dünyasının dile getirdiği enflasyon üzerinden yapılırsa işçi kesimi hayal kırıklığına uğrayacak. TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ilk 5 ay için yüzde 15.26 seviyesinde gerçekleşti. Yüzde 15'lik zamma göre yeni asgari ücret 9 bin 775 lira oluyor. Haziran ayı enflasyonunun da eklenmesiyle bu rakamın 10 bin lira seviyesine çıkması bekleniyor.

VATANDAŞIN BEKLENTİSİ DAHA YÜKSEK

Temmuz'da yapılacak asgari ücret zammında işçi kesimi ise 500 dolarlık açıklamaya sıkı sıkıya sarılmış halde. Eğer asgari ücret işverenin istediği gibi değil de dolar üzerinden belirlenirse yeni asgari ücret 11 bin 500 liraya yükselecek. Buna refah payı da eklenirse rakamın 12 bin lira seviyelerine çıkacağı düşünülüyor.