Avrupa günlüğü

Bu yıl Avrupa’daki temsilcilerimiz ülke puanına katkı sağlamaya devam ediyor. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Play Off turunda mücadele ediyor. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Yukatel Adana Demirspor’da Avrupa Konferans Lig’nde Play Off turunda mücadele ediyorlar, gruplara kalmak için son maçlarına çıkacaklar.

Temsilcilerimizin Avrupa’da başarılı olması, ülke puanını artırmak için önemli. Türkiye, UEFA ülkeler sıralamasında 10. sırada. Puanı ise 30 bin 850. Rakipleriyle puan durumu birbirine yakın, bu nedenle sürekli kazanması gerekli.

ÜLKE PUANINDA ARTIŞ

Geçmiş yıllara bakıldığında:

2019-2020 yıllında: 5.000

2020-2021 yılında: 3.100

2021-2022’de: 6.700

2022-2023 yılında: 11.800

Bu yıl ise temsilcilerimiz Avrupa’da mücadeleye devam ederken 4 bin 250 puan kazandılar.

Temsilcilerimiz Avrupa’daki oynanan maçlara önceki yıllardan daha çok önem veriyor. Önceden Avrupa’daki maçlara gereken önem gösterilmez, hatta as kadroyla bile sahaya çıkmadıkları olmuştur. Süper Lig’de şampiyon olan ve sıralamada derece yapan takımlarımız ilk önce ön eleme, sonra Play Off oynuyorlar. Süper Lig’de şampiyon olmak önemli ancak Avrupa’da ön eleme oynamak ligimizin kalitesini düşürür.

AVRUPA’DA OYNADIĞIMIZ FUTBOL

Son maçta Yukatel Adana Demirspor hariç bütün temsilcilerimiz rakiplerini yendi. Galatasaray, Molde’yi 3 -2 yendi. Fenerbahçe, Twente’yi 5-1 kendi evinde yendi. Beşiktaş ise Dinamo Kiev’e Bakhtiyar Zaynutdinov’un 90+4’te attığı nefes olan golle skoru 3-2 yaparak rakibini yendi. Yukatel Adana Demirspor rakibi Genk’e 2 - 1 yenildi.  

Yukatel Adana Demirspor, tarihinde ilk kez Avrupa da mücadele ediyor olmasına rağmen karnesi başarılı. Avrupa karnesi demişken toplamda beş maça çıkıp iki galibiyet, iki yenilgi ve bir beraberlik aldı. Avrupa hikâyesini devam ettirmesi için son maçını kazanması gerekli. Avrupa’ya yakışan Mavi Şimşekler bu hikâyeyi devam ettirmek için son maça seyircisinin karşısında çıkacak. Adana Demirspor’un tur atlaması için rakibini en az iki farkla yenmesi gerekiyor.

Fenerbahçe’nin turu geçmesi yüksek ihtimal gözüküyor. Sarı lacivertli ekip rövanş mücadelesi için deplasmana gidiyor. Fenerbahçe kendi evinde Twente’yi 5 - 1 yendi ve bu skorla turu geçmesi yüksek ihtimal olarak gözüküyor.  Sarı Kanaryaların Avrupa karnesi beş maçta beş galibiyet, son maçı için Hollanda’da mücadele edecek. Twente şu anda Hollanda liginde üçüncü sırada yer alıyor.

Süper Lig’in geçen sezon şampiyonu Galatasaray’ın ise Avrupa karnesi şöyle: Toplamda beş maça çıkıp dört galibiyet, bir beraberlik sonucunu elde ediyor. Avrupa’da başarılı bir şekilde ilerleyen Cimbom son maçını kazanması ya da beraberlik durumunda gruplara kaldığı için ülke puanına bin puan ekleniyor ve Türkiye bir üst sıraya yükseliyor. İskoçya’nın önüne geçiyor.

Beşiktaş’ın Avrupa karnesi de başarılı. Beşte beş yaparak bütün rakiplerini yeniyor. Gözler şimdi son maça çevriliyor. Son mücadelesi Ukraynalı ekip Dinamo Kiev’le karşı karşıya gelip rövanş maçına çıkacaklar. Kazanması ya da berabere kalması durumunda Kartal turu atlıyor.

Galatasaray, Beşiktaş ve Yukatel Adana Demirspor son maçlarına iç saha avantajıyla çıkacaklar. Galatasaray ve Beşiktaş son maçlarını kazanmış olsalar da üç takımın Avrupa’da yollarına devam etmeleri için rakiplerini yenmesi lazım. Mavi şimşeklerin turu geçmesi için kazanması şartken Galatasaray ve Beşiktaş’a beraberlik yetiyor.

PUAN DURUMUNDAKİ YERİMİZ

Ülke puanında 10. sıradayız. Bir altımızdaki rakibimiz Avusturya’nın puanı 29 bin 900. Bir üstümüzdeki rakibimiz İskoçya’nın puanı 31 bin 650 yani kazanmak, sıralamadaki yerimizi korumak ve yükselmemiz için önemli.

Özellikle Galatasaray’ın son maçını kazanıp ya da berabere kalması ülke puanı için oldukça önemli. Cimbomun gruplara kalması durumunda bir üst sıraya yükseliyoruz.