Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı! Geçtiğimiz yaz tam 70.000 kişiyi öldürdü. Bu yaz düşünülemiyor

Avrupa ve Türkiye'yi tüm yaz boyunca etkisi altına alan aşırı sıcakların 70.000 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor. Avrupa'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği kaynaklı aşırı sıcaklar geçtiğimiz yaz aylarında binlerce insanı hayattan kopardı. Türkiye'de oldukça sıcak geçen yaz yüzünden vatandaşlar, zaman zaman evlerinden dışarı adım atamadı. Uzmanlar, şimdiden uyarıyor, önümüzdeki yaz tahmin bile edilemiyor.

Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı! Geçtiğimiz yaz tam 70.000 kişiyi öldürdü. Bu yaz düşünülemiyor

Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı yapıldı. Geçtiğimiz yaz, aşırı sıcaklar sebebiyle Türkiye'de binlerce vatandaş zaman zaman evlerinden çıkamamıştı. Avrupa'da yapılan araştırma, şiddetli sıcaklıklar yüzünden tam 70.000 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı! Geçtiğimiz yaz tam 70.000 kişiyi öldürdü. Bu yaz düşünülemiyor - Resim : 1

SICAKLIK VE ÖLÜM ANALİZLERİ YAPILDI

Araştırma için araştırmacılar, aşırı sıcaklardan kaynaklanan ölümlerin sayısını belirlemek için 16 ülkede günlük olarak kaydedilen sıcaklık ve ölüm verilerini analiz etti. Aynı ekibin haftalık verileri kullanarak yaptığı daha önceki bir çalışmada, sıcakların geçen yaz 62.862 Avrupalıyı öldürdüğü tahmin ediliyordu. Daha ayrıntılı günlük veriler, bilim adamlarının tahminlerini revize etmelerine olanak tanıdı ve sıcaklığın 70.066 can aldığını buldu. Çalışma The Lancet Regional Health – Europe dergisinde yayınlandı. 

Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı! Geçtiğimiz yaz tam 70.000 kişiyi öldürdü. Bu yaz düşünülemiyor - Resim : 2

"TEK SEFERLİK BİR ŞEY DEĞİL"

Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktörü Carlo Buontempo, rekor sıcaklıkların geçen yıl Avrupa'da hava kaynaklı ölümlerin ana etkenlerinden biri olduğunu söyledi. "Maalesef bu tek seferlik bir olay ya da iklimin tuhaflığı olarak kabul edilemez" dedi. Yaz sıcaklıkları, en hızlı ısınan yerleşim kıtası olan Avrupa'nın büyük bölümünde şimdiden 2 derece C'den fazla arttı ve geçen yaz, kaydedilen en sıcak yaz oldu. Yeni çalışmanın baş yazarı Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nden Joan Ballester Claramunt, iklim değişikliğiyle birlikte "2022 yazında kaydedilen sıcaklıkların istisnai olduğu düşünülemez.Tahmin edilebilirlerdi." dedi.