Nehirlerde 'Açlık Taşları' ortaya çıktı! 'Beni görüyorsan ağla' yazısı dikkat çekti!

Avrupa'da yaşanmış olan şiddetli kuraklık nedeniyle, gelecek nesilleri uyarmak adına yüzyıllar önce oyulmuş olan 'Açlık Taşları', nehirlerin kurumasıyla ortaya çıktı. Bu taşların üzerindeki "Beni görüyorsan ağla" yazısı ise dikkat çekti.

Nehirlerde 'Açlık Taşları' ortaya çıktı! 'Beni görüyorsan ağla' yazısı dikkat çekti!

Geçmişi 1616'lara kadar dayanan Açlık Taşları'nın biri, Çek Cumhuriyeti’nden başlayıp Almanya’dan geçen Elbe Nehri’nin kıyısında bulunuyor. Geçen hafta Avrupa'daki nehirlerin kuruması ile birlikte, yüzyıllar önce taşların üzerine Almanca olarak yazılmış, “Wenn du mich seehst, dann weine” yani “Beni görürsen ağla” yazısı ortaya çıktı.

2013'te yapılan bir çalışmada, bu taşların yıllarca süren zoluklar ve tarihte unutulmuş yazarların baş harfleriyle yontulduğu belirtildi.

Yazıtlarda kuraklığın kötü hasat, gıda kıtlığı, yüksek fiyatlar ve yoksul insanlar için açlığı beraberinde getirdiği belirtiliyor. Araştırma ekibine göre, 1900’den önce, aşağıdaki kuraklıklar, taş üzerinde anılıyor: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 ve 1893.

Nehirlerde 'Açlık Taşları' ortaya çıktı! 'Beni görüyorsan ağla' yazısı dikkat çekti! - Resim : 1

"SON 500 YILIN EN BÜYÜK KURAKLIĞI"

Bu “hidrolojik işaretler” en son 2018 kuraklığı sırasında ortaya çıktı. Ancak Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olan Andrea Toreti’ye göre, Avrupa’nın yaşadığı mevcut kuraklık son 500 yılın en kötüsü olabilir.

Toreti, 9 Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında, son 500 yılda başka hiçbir olayın 2018’deki kuraklığa benzemediğini, ancak bu yıl daha kötü olduğunu söyledi. Toreti ayrıca, önümüzdeki üç ay boyunca devam edecek “çok yüksek kuru koşullar riski” olduğunu da sözlerine ekledi.

Giderek artan araştırmalar, daha sık ve yoğun kuraklıkları iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyor. Artan küresel sıcaklıklar yağışta değişikliklere neden oluyor ve buharlaşmayı artırıyor.
Avrupa Kuraklık Gözlemevi’ne göre, Avrupa’nın yüzde 47’si kuraklık uyarı koşullarında, yani toprakta nem açığı var; yüzde 17’si de tetikte, bu da bitki örtüsünün stresli olduğu anlamına geliyor.

Kaynak: Reuters