Avrupalı bankadan flaş TL yorumu! 3 yıl içinde...

Hollanda’nın en büyük bankası Robabank’ın Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys TL’de son birkaç yıldır görülen oynaklığı yorumladı. Matys, benzer bir durumun bir daha yaşanmaması için Türkiye’nin sermayeyi en az birkaç yıl tutacak yatırımcılara ihtiyacı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Avrupalı bankadan flaş TL yorumu! 3 yıl içinde...

Hollanda'nın en büyük bankası Robabank'ın Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys TL'de son birkaç yıldır görülen oynaklığa ilişkin görüşlerini aktardı. Matys, Türkiye'nin sermayeyi ülkede en azından birkaç yıl tutacak yatırımcılara ihtiyacı olduğunu ifade etti. Spekülatif sermaye girişlerine dikkat çeken Matys, “Türkiye'ye uzun vadeli yatırımcıları da çekebilmek için ilerleme kaydetmesi gerekiyor ve küresel tedarik zincirinde daha büyük oyuncu olması gerekiyor” yorumunu yaptı.

Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley ise Türkiye ile ilgili hazırladığı kapsamlı raporda, ana sorunun, enflasyonun nisanda (yüzde 15.8 tahmin) zirve yapması sonrasında Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamak için acele edip etmeyeceği olduğunu vurguladı.

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına girişinin başladığını ancak artışın kademeli olacağı belirtilen raporda, “Türk tahvil stokundaki yabancı mülkiyetinin 2017-18'deki 25-30 milyar dolar seviyesine geri döneceğini sanmıyoruz” dendi.

Morgan Stanley uzmanları, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası'nın şubat değil mart toplantısında 100 baz puan daha faiz artırımı yapabileceği tahmininde bulunurken, Türk Lirası'nın beklenenden fazla değer kazanabileceğini ve doların 6.80 Türk Lirası'na gerileyebileceğini belirtti.

Rabobank EM FX Stratejisti Piotr Matys ise reel faizlerin daha da cazip hale geleceğini belirterek, “Dolarda 6.80 lira bir sonraki seviye olabilir. Tabii önce 7 seviyesinin kırılması gerekiyor” dedi.