Aytunç Erkin’den 6'lı masa yorumu: 6’lı masa bir yıldır toplanıyor insan bıktı…

tv100’ün merakla izlenen programı Eşit Ağırlık programına konuk olan Aytunç Erkin ve Nagehan Alçı, siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi. Nagehan Alçı, iktidarın son dönemdeki somut adımlarıyla kopan seçmeni geri kazandığını belirtti. Aytunç Erkin ise, “6’lı masa yaklaşık bir yıldır toplanıyor ve insanlar bıktı. Şu anda bizim yaptığımız masa toplantıları insanları daha çok cezbediyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Hasan Sınar, Habertürk Yazarı Nagehan Alçı, Sözcü Gazetesi Yazarı Aytunç Erkin, Türkad Başkan Yardımcısı Av. Cem Kaya; Erdoğan Aktaş ile Eşit Ağırlık programına konuk olarak gündemi değerlendirdi. Programda “Seçmenin tekrardan AKP’ye döndüğü” görüşü yorumlandı.  

Konuyu yorumlayan Habertürk Yazarı Negehan Alçı, “Muhalefet tarafı biraz dağınık görünüyor. Gördüğüm kadarıyla, çok başlılık… Mesela İYİ Parti ile ilgili önemli tespitler var. İYİ Parti’de bir düşüş görüyorum bunu da siyasetsizliğe yoruyorum. Meral Hanım kendini bir şekilde esnaf siyasetine sıkıştırmış görünüyor. Herhangi bir mevcut tabloya karşı bir çıkış yapmıyor, bir alternatif sunmuyor. Sayın Akşener’in erken bir süreçte aday olmadığını açıklaması seçmende ivmeyi CHP’ye kaydırdı” dedi.

İktidarın somut adımlar atmaya devam ettiğini belirten Negahan Alçı, “İktidar cephesi ise çok önemli somut adımlar atıyor. Özellikle konut projesi… 4 milyonun üzerinde bir başvuru oldu. İnsanlar, benim çevremde de kimin imkânı varsa soruşturuyor. Çok akıllı bakın. İktidar cephesi açısından son derece akıllı bir hamledir” ifadelerini kullandı.

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun işi zor”

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin algısını değiştirmek için çok çaba sarf ettiğini belirten Alçı, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun ben en fazla CHP ile mücadele ettiğini, CHP’nin algısını değiştirmek üzerine kafa yorduğu kanaatindeyim. İktidara geldiği andan itibaren CHP, öyle kuvvetli bir marka ki toplumun büyük kısmı üzerinde olumsuz bir algısı o kadar yerleşmiş ki aslında bununla mücadele etmek için adım attı. Hakkını teslim etmek gerekir. Parti politikalarında çok cesur adımlar atmaya çalıştı ama kolay yıkılan bir algı değil. Kemal Kılıçdaroğlu’nun işi zor bir de muhalefet kendi içinde anlaşamıyor gibi duruyor” dedi.

Alçı, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

"Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının öne çıkmasıyla ilgili çok da rahat bir ortam yok. Sürekli isim üzerinden tartışma yaratma görüntüsü bence seçmende kafa karışıklığına yol açıyor. Aslında kararsızların hangi partiden koptuysa ona doğru dönmesine yol açıyor”

“O kopan seçme geri dönüyor”

İktidarın son dönemdeki somut adımlarıyla kopan seçmeni geri kazandığını belirten Alçı, “Yüzde 20 kadar olan kararsız seçmenin ciddi bir kısmı AK Parti’den kopan seçmendi. Karşı tarafta muğlaklık olunca, Erdoğan da konut projesiyle, TOGG’la, dış politikada toplumun hoşuna gidecek revizyonist söylemlerle ortaya çıktıkça o kopan seçmen bir nebze geri dönüyor. İYİ Parti’den kopan nereye gidiyor ona da bakmak gerekir” şeklinde konuştu.

 "6'lı masa bir yıldır toplanıyor ve insanlar bıktı"

Sözcü Gazetesi Yazarı Aytunç Erkin ise, Alçı’nın sözlerinin devamında, “6’lı masa yaklaşık bir yıldır toplanıyor ve insanlar bıktı. Şu anda bizim yaptığımız masa toplantıları insanları daha çok cezbediyor. İkincisi masanın ortak bir ekonomi programı çıkaracağını ben hala merak ediyorum ki en büyük tartışma orada yürüyor” dedi.

 

“Kimse ona ‘gel’ demiyor”

Erkin, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Esas nokta şu ‘Kazanacak adayla yola çıkacağız’ cümlesini kuran kişi ‘Kılıçdaroğlu’nun adaylığını istemiyorum’ diyor. 5 kere kahve içmeye gelip içemeyen bir başkandan bahsediyoruz biz… O da Kemal Kılıçdaroğlu… Israrla ‘Ben hazırım’ diyor ama kimse ona ‘Gel’ demiyor şu ana kadar. Kemal Bey’in 2018’e kadar yürüttüğü politikayı kibar bir şekilde yürütüyor”

Erkin son olarak CHP’li Kuşoğlu’nun sözlerini değerlendirerek, “Kuşoğlu denilen isim CHP’de Kılıçdaroğlu nezdinde çok özel bir isimdir. Kemal Bey’in kendisi kadar masaya koyduğu bir isim. Siyaset dokunma sanatıdır. Son 20 yıldır Erdoğan ve arkadaşları bu dokunma sanatını iyi becerdiler. Son hamleler de bu dokunmayı yarattı. Sosyal konut projesi olur olmaz ama insanlar bu hayalle yaşıyor. Erdoğan daha da içlerine giriyor. Aslında baktığınız zaman CHP’nin ekonomi politikaları da çok ciddi olumlu tespitler var ama iktidarda olan bir parti var. İktidarda olan parti durumu kavramış durumda. AKP, pragmatizmi bilen en iyi parti.  Sen bu dağınık görüntüyü kıramazsan umut olmaya devam eder” ifadelerini kullandı.