Erdoğan-Elon Musk görüşmesi dünya basınında: Türkiye'de fabrika çağrısı büyük ses getirdi

Elon Musk ile görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li ünlü iş insanını Türkiye'ye davet etti. Erdoğan'ın Tesla fabrikasına ilişkin çağrısı ise uluslararası medyada geniş bir yer buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York'ta kritik temaslarda bulundu.

Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ı Türkevi'nde kabul etti.

Görüşmede, Musk'ı Tesla'nın 7'nci fabrikasını kurmak üzere Türkiye'ye davet eden Erdoğan'ın teklifi geniş yankı uyandırdı.

REUTERS: TÜRKİYE, TESLA FABRİKASI İÇİN EN ÖNEMLİ ADAYLAR ARASINDA

İngiltere merkezli Reuters, "Erdoğan, Musk'tan Türkiye'de Tesla fabrikası kurmasını istedi" başlıklı haberinde, Musk'ın, birçok Türk tedarikçinin halihazırda Tesla ile çalıştığını ve Türkiye'nin bir sonraki fabrika için en önemli adaylar arasında yer aldığını söylediği belirtildi.

YAPAY ZEKA VE STARLİNK ÇAĞRISI

Erdoğan'ın ayrıca Türkiye'nin yapay zeka ve Starlink internet uydusu konusunda iş birliğine açık olduğunu söylediği aktarıldı.

İzmir, 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Çiğli Havalimanı'nda düzenlenecek Teknofest'e ev sahipliği yapacak.

TEKNOFEST'E DAVET ETTİ

Söz konusu görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk'ı teknoloji festivaline katılmaya davet ederken, Amerikalı iş insanının da bundan memnuniyet duyacağını dile getirdiği kaydedildi.

AL JAZEERA: YIL SONUNA KADAR KARARINI VERECEK

"Erdoğan, Musk'tan Türkiye'de Tesla fabrikası kurmasını istedi" diyen Katar merkezli Al Jazeera, görüşmenin Türkevi'nde gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.

Tesla'nın varlığını küresel ölçekte daha geniş bir alana yaymak isteyen Elon Musk'ın muhtemelen bu yılın sonuna kadar yeni fabrikası için kurulumun yapılacağı yerle ilgili kararını vereceği belirtildi.

Otomobil üreticisinin hisselerinin bu yıl şimdiye kadar yüzde 123 arttığı ve 5 milyonuncu otomobilini ürettiği hatırlatıldı.

BLOOMBERG: STARLİNK HİZMETİNİ DE İSTİYOR

ABD merkezli Bloomberg, "Erdoğan Musk ile görüştü ve ondan Türkiye'de Tesla fabrikası açmasını istedi" diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisinin, Musk'a söz konusu fabrikanın kurulması davetinin iletildiğini açıkladığı kaydedildi.

Haberde, "Türk lider, Starlink hizmetini de ülkesinde istiyor." notuna yer verildi.

SPACEX, UZAYDA TÜRKİYE İLE ÇALIŞIYOR

New York'taki görüşmenin yaklaşık 45 dakika sürdüğü, yapay zekanın da konuşulan konular arasında yer aldığı vurgulandı.

Haberleşme uydularının fırlatılması için Türkiye ile SpaceX arasında ortaklık olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

Erdoğan, Türk ordusunu desteklemek üzere insansız savaş uçaklarının üretimi de dahil olmak üzere kendi kendine yeten savunma sanayisinin geliştirilmesini teşvik ediyor.

FAZ: MUSK'A TÜRKİYE'DE YATIRIM TEKLİFİ

Almanya basınından Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Tesla fabrikası konusundaki önerisini Elon Musk'a ilettiğini okurlarıyla paylaştı.

Haberde, "Erdoğan, Musk'tan ülkesinde üretim tesisi kurmasını istedi." denildi.