Bacak krampları hakkında

Bu durum birkaç saniye ile 10 dakika arasında kendiliğinden normale dönebilir. En sık baldır kısımlarında ortaya çıkar. Burada kas gurupları daha yoğundur. Kasılmalar düzelse bile etkileri birkaç saat içinde azalarak devam eder. Bacak kramplarının çoğu insanları gece yatarken rahatsız etmektedir.

Bacaklarda neden kramp oluyor?

Kramplar normal olarak ortaya çıkabildiği gibi bir hastalığın sonucu olarak da görülebilmektedirler. Kramplar herhangi bir neden olmadan da bacaklarda görülmektedir.

Burada önemli olan şey kasılı, ağrılı, kramp girmiş bacağınızdaki hadise genelde 10 dakikadan fazla sürüyorsa araştırılması gereken bir sıkıntı var demektir.

Vücudun susuz kalması kas kramplarını tetikleyen bir olaydır.

Nedeni bilinmeyen ve uykuda giren bacak kramplarında anormal sinir aktivitesi suçlanmaktadır.

Özellikle yaşlılarda adalelerin kemiklere bağlanma yerindeki tendonların sertleşmesi, kısalması kaçınılmaz fizyolojik bir durumdur ama yaşlıların sık sık karşılaştıkları uykuda gelen bacak kramplarına neden olmaktadır.

Bu normal kramp olaylarının dışında bir de hastalıklara bağlı olabilecek bacak krampları söz konusudur.

Gebe kadınlarda hamilelik ilerledikçe artan kilolar bacaklara baskı oluşturarak kramplara neden olur ancak doğumdan sonra bu durumlar düzelmektedir.

Yine egzersiz sonrası dinlenirken bile bacaklarda krampların oluşması pek önemli değildir.

Bazı nörolojik hastalıklar ciddiye alınması gereken adale kramplarına neden olmaktadır. Motor nöron hastalıkları, nöropatiler gibi.

Ciddi karaciğer hastalığı durumlarında karaciğer toksinleri giderici görevini yapamaz kanda toksinler artar ve adale kasılmalarına neden olurlar.

Diğer yandan civa, kurşun gibi toksik maddeler eğer vücutta artmış durumda ise bunlar da krampların nedenini oluşturur.

Şiddetli krampların altında Tetanoz gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının olabileceği akılda tutulmalıdır.

Bacak kramplarına neden olan hastalıklar

Bacaklardaki arter yani atardamardaki problemler (periferik damar hastalıkları) ve omurilik daralması spinal stenoz) en sık karşılaşılan problem olup tedaviler ona göre düzenlenmelidir.

Bununla beraber böbrek yetmezliği, kansızlık, siroz, troidin az yada fazla çalışması, diyabet, idrar söktürücüleri, tansiyon ilaçları kolestrol düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, isal, vücudun susuz kalması, kansere bağlı sinir aşınmaları, Parkinson ve eklem kireçlenmeleri gibi hastalıkların yada ilaçların tamamı bacaklarda kramplara neden olan problemlerdir.

Kramp oluştuğunda neler yapmalıyız?

Bacak kramplarının çoğu, etkilenen kaslarını çalıştırarak rahatlatılabilir. Bacaklarınızı gün boyunca egzersiz yapar gibi hareket ettirmek, genellikle kramp ataklarının sıklığını azaltmanıza yardımcı olur.

Bacaklara kramp girdiği anda, etkilenen kası germek ve masaj yapmak gerekir. Bacağı düz tutarak gergin hale getirmek yukarı kaldırarak ayakları bilekten geri doğru parmakları kendinize çekmek yada yataktan kalkıp birkaç dakika topuklar üzerinde yürümek kramp nöbetini geçirebilir.

Bazen baldır kaslarınızı germek için öne doğru ayak parmaklarınızın üzerinde durup, topuklarınızı aşağı yukarı hareket ettirmek sizi rahatlatabilir.

Gün içinde bol bol su içilmesi dehidrotasyonun tetiklediği bacak kramplarını önlemek için iyi bir yoldur.

Yatarken ayaklarınızı rahat bir şekilde yorganınızın dışında tutun. Yatak odasının soğuk olmamasına dikkat edin.

İlaç tedavisine genellikle yalnızca krampların egzersize yanıt vermediği kalıcı vakalarda ihtiyaç duyulur. Kramplar bir hastalık nedeniyle ortaya çıkıyorsa altta yatan probleme yönelik tedavileri uygulamakta yarar vardır.

Normalde bir rahatsızlığa bağlanamayan bacak krampları uzun sürüyorsa magnezyum ve kas gevşetici ilaçlar size yardımcı olabilir. Eğer ağrı devam ediyorsa basit bir ağrı kesici işinizi kolaylaştırır.

Ara sıra gelen bacak kramplarının üzerinde pek durmaya gerek yoktur. Ancak sık sık bacak krampları oluşuyor ve bunlar aşırı ağrılara neden oluyorsa hatta ertesi gün de devam eden rahatsızlıklara neden oluyorsa sebebi mutlaka araştırılmak üzere uzman bir doktora gitmekte yarar vardır.