Bakan Şimşek'ten enflasyon ve büyüme açıklaması: OVP'nin ana hedefi fiyat istikrarıdır

İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve büyümeye ilişkin, "OVP'nin ana hedefi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikti, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz. İkinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek'ten enflasyon ve büyüme açıklaması: OVP'nin ana hedefi fiyat istikrarıdır

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İSO Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Küresel büyümenin yavaş seyrettiği bir dönemdeyiz. Euro Bölgesi'nde büyüme 2024'te bir miktar güçlenecek, bu toparlanma sanayimiz açısından cüzi de olsa destekleyici bir husus. Küresel enflasyonun iniyor olması 2024 ve 2025'te Fed ve ECB'nin faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda.

"PROGRAMIN ANA HEDEFİ FİYAT İSTİKRARIDIR"

Küresel ticarette korumacı politikalar yeni değil ancak yoğunlaştı, sadece mal ticareti ile sınırlı değil, yatırım ve hizmetlerde bile korumacılık yeni normale dönmüş durumda. (OVP) Programın ana hedefi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikti, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz.

"YAPISAL REFORMLAR PROGRAMIN OLMAZSA OLMAZIDIR"

İkinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık. Büyümede bir dengelenme ihtiyacı olduğu çok nettir, sadece içeride ve dış kaynak ile tüketerek büyümeyi sürdürmek mümkün değildir. Yapısal reformlar programın olmazsa olmazıdır. Yapısal reformlar hedefleri gerçekleştirmede ve kalıcı hale getirilmesinde esas rolü oynayacaktır. Fed enflasyonu nasıl indirdiyse, AB nasıl indirdiyse, Brezilya, Meksika nasıl indiriyorsa biz de öyle yapıyoruz.

"BÜYÜME VE ENFLASYON ARASINDA BİR GERİLİM YOK"

Büyüme ve enflasyon arasında bir gerilim yok, bu gerilim olsa da kısa vadelidir, konjonktüreldir, kalıcı değildir, sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması lazım. Türkiye'de enflasyonun yer çekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum. Düşecektir.

"SORUNLARIN KÖKLÜ KALICI ÇÖZÜMÜ FİYAT İSTİKRARINDADIR"

Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır, siyasi sahipliği olan bir programdır, bu program bir ekip tarafından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmuş, uygulamaya konulmuş, uygulamadan sonuç alınmış bir programdır, geçici bir heves değildir. Finansman konusunda sorunların köklü kalıcı çözümü fiyat istikrarındadır.

"YAPISAL DÖNÜŞÜME KAYNAK AYIRMAMIZ LAZIM"

Bütçe açığını önümüzdeki dönem sınırlamaya devam edeceğiz. Maliye politikası ayağında kaygıya şu aşamada gerek yoktur. Bütçe açığındaki harcamaların neredeyse üçte ikisi deprem ile ilişkiliydi. Yapısal dönüşüme kaynak ayırmamız lazım. Mali disiplinin tesis edilmesi önemlidir. Daha düşük risk primi, daha yüksek kredi notlarına kavuşmasının önemli ön koşullarından biri mali disiplindir. Para politikasındaki normalleşme gelecek enflasyonu çıpalayacak düzeyde olacaktır.

"DIŞ BORCUN SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜZEYDE TUTULMASI LAZIM"

Verginin tabanını genişleteceğiz, şu anda verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz, şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren ve gerektirmeyen hususlar var. 2024'te OVP'de öngördüğümüzün altında bütçe açığı ile kapatmak için elimizden geleni yapacağız. Dış borcun sürdürülebilir düzeyde tutulması lazım.

"NET İHRACATIN KATKISI EKSİ OLMUŞTUR"

Sanayide dönüşüm, sanayide niteliğin artırılması için ilave çalışmalar olacak. Rezerv birikimi sürecek, kırılganlığın azalması için rezerv birikimi yapılmalı. Sakarya Gaz Sahası'nda Türkiye 2028'de kendi ihtiyacının %20-25'ini üretebilecek. Net ihracatın katkısı eksi olmuştur, biz bunu değiştirmek istiyoruz, daha dengeli olması için çaba göstereceğiz. Temelde büyüme sorunumuz yok, bunun kompozisyonunun reformla, sanayide dönüşümle kalıcı sürdürülebilir bir patikaya oturtmamız gerekiyor."