Bakan Soylu, vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıkladı. Şu ana kadar 92 bin 280 kişiyi vatandaşlık verildiğini, 30-40 bin kişinin daha vatandaşlık başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Bakan Soylu, vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Soylu, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'deki Suriyeliler konusunda bilgi kirliliği olduğunu belirten Soylu, "İftira furyasıyla karşı karşıyayız. Suriyelilerin devletten maaş aldığı, hastanelerde öncelikli bakıldığı, Suriyeli öğrencilere devletten bin 200 TL burs verildiği, TOKİ’den bedava ev verildiği, üniversitelere sınavsız kabul edildikleri, araçlarında MTV’den muaf oldukları, Suriyelilerin devlet memurluğuna alındığı, özellikle seçim dönemlerinde Suriyelilerin gelişi güzel vatandaş yapıldığı gibi pekçok asılsız iddia ile karşı karşıya kalıyoruz." diye konuştu.

 

 

İçişleri Soylu, bu yıl 29 Temmuz itibari ile 177 bin 654 düzensiz göçmenin yakalandığı, bu rakamla  2017 senesi rakamlarının geçildinini söyledi.

Dünyanın 21. yüzyılda çok ciddi bir göç hareketliliğine sahne olduğunu belirten Soylu, göçün ana sebebini, terör ve şiddet ortamının oluşturduğunu söyledi. Bir göç sağanağı ile karşı karşı olduklarını vurgulayan Soylu, bu alanın istismar edilmesinin önüne geçebilmek adına hem iletişimi ve istişareyi arttırmaya hem de kamuoyunu, medya ve siyaseti olabildiğince doğru bilgilendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bayramda giden Suriyelilerden 36 bini geri dönmedi

Bakan Soylu, Suriyelilerin bayramda ülkelerine gitmesi konusunda serbestlik sağladıkları için eleştirildiklerine değinerek, şöyle devam etti:

"Suriyelilerin bayramda ülkelerine gitmesi, arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirme sonrası oluşturduğumuz politikadır. 'Gidebilen kadarı gitsin, orayı görsünler, kalmak isteyen orada kalsın.' Bu politika tuttu. Son Ramazan Bayramı'nda giden 36 bin kişi geri dönmedi. Ramazan Bayramı'nda 85 bin Suriyeli'den 35 bini İdlib'e gitti. Bazen bizi eleştiriyorlar ya 'İdlib'e ölüme gönderdiler.' diye. Biz kimseyi göndermedik. Onun da altını çizerek söylüyorum. Kurban Bayramı için de şu ana kadar 20 binin üzerinde çıkış sağlandı." diye konuştu.