Bakandan açıklama geldi! Li-Fi geliyor! Peki Li-fi nedir? Wi-Fi hayatımızdan çıkıyor mu?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından açıklanan Li-Fi teknolojisi ve 6G birçok kişi merak edilmeye başlandı. Peki, Li-Fi teknolojisi nedir? Li-Fi ne zaman gelecek?

Bakandan açıklama geldi! Li-Fi geliyor! Peki Li-fi nedir? Wi-Fi hayatımızdan çıkıyor mu?

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada gelecek yıllarda Wi-Fi yerine Li-Fi kullanılacağını ifade etti. Li-Fi kullanımının 6G kablosuz iletişim teknolojisiyle birlikte hayatımıza gireceği tarihi işaret etti. Peki nedir bu Li-Fi, ne zaman kullanmaya başlanacak?

Li-Fi nedir? 

Li-Fi, şu an geliştirme aşamasında olan ve gelecek yıllarda günümüzde kullanılmakta olan Wi-Fi yerine geçeceği belirtilen kablosuz bağlantı türüdür. Wi-Fi'dan farkı ise radyo dalgaları ile değil, insan gözünün de algılayabileceği ışığı kullanacak. 

Günümüzde zamanı en iyi şekilde değerlendirebilmek adına teknoloji de hız üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Li-Fi'ında en büyük tercih sebebinin yüksek hızlı bir şekilde veri iletmesi olacağı düşünülüyor. Mevcut Wi-Fi'ya göre 100 kattan daha fazla hızlı veri aktarımı yapabilecek. Yapılan testlerde saniyede 224 GB aktarım gerçekleştirdiği gözlemleri paylaşıldı. 

Şu an milyonlarca kişi evlerinde 50, 100 Mbps veya ADSL internet kullanıyor. Bakır altyapı üzerinden çok daha düşük hızlara sahip olan kişiler de mevcut. Hal böyle olunca saniye 24 MB ile 224 GB arasındaki büyük fark hayal sınırlarını bile zorluyor. 

Aynı zamanda veri aktarımı ve aydınlatmayı LED ampul benzeri bir cihaz ile yapan Li-Fi, 50-100 kat arası enerji tasarrufu da sağlayacak. Bununla da kalmayıp Wİ-Fi'ın sebep olduğu iddia edilen baş ağrısı ve kanser gibi sağlık sorunları da ortadan kaldıracak. 

Bakandan açıklama geldi! Li-Fi geliyor! Peki Li-fi nedir? Wi-Fi hayatımızdan çıkıyor mu? - Resim : 1

Li-Fi dezavantajları neler?

Pek çok şey gibi Li-Fi'ın da avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcut. En önemlisi, sinyal ve çekim kuvveti sorunu. Wi-Fi belirli bir alanda duvar veya engele rağmen veri aktarımı sağlayabiliyor. Fakat Li-Fi teknolojisi ışığı kullanması sebebiyle karşısına çıkan engelleri aşamayarak sinyal kesintisine uğrayabilir. Ancak açık hava bir ortamda oldukça iyi bir çekim kuvveti olacaktır. 

Li-fi ne zaman hayatımıza girecek?

Dikkat çeken bu yeni teknolojinin ne zaman hayatımıza dahil olacağı büyük merak konusu oldu. Ancak bunu düşünmek için biraz erken. Çünkü Li-Fİ şu an geliştirme aşamasında ve 6G teknolojisi ile hayatımıza girmesi planlanıyor. Bu sebeple en yakın tarih 2030 olabilir. Henüz 5G teknolojisine 2023 yılında ulaşacak ülkemiz için ise Li-Fi, 2035 yılı civarında deneyimlenebilir. 

Kaynak: Shiftdelete.net