Balkan turunun ikinci günü... Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Sırbistan'a artık kimlikle gidilebilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile Sırbistan arasında kimlikle seyahat döneminin başladığını belirten Erdoğan, "Kimlikle seyahat konusunda az önce imzalanan protokol ilişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır." dedi. Öte yandan, iki ülke arasında heyetler arası yapılan toplantıda 7 anlaşma imzalandı.

Balkan turunun ikinci günü... Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Sırbistan'a artık kimlikle gidilebilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan turunun ikinci durağı olan Sırbistan'da mevkidaşı Vucic ile biraraya geldi. İki lider, görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Vucic'in açıklamalarından satır başları:

Türkiye'den SİHA alımı için geşlecek yıl adım atacağız.

Sanayi anlamında ve ticaret anlamında odalarımız işbilrliği gerçekleştirmekte... Bizler yeniden Soırbistan'a gelen Türklerin ve Sırbistan'dan Türkiye'ye giden Sırpların artmasını istiyoruz.

SIRBİSTAN'LA KİMLİK KARTIYLA SEYAHAT DÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Görüşmelerimizde önümüzdeki dönemde atacağımız adımları değerlendirdik. Bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde buluştuk. Kimlikle seyahat konusunda az önce imzalanan protokol ilişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkaracaktır. İş adamlarımız karşılıklı olarak yapacakları seyahatleri çok daha hızlı şekilde gerçekleştirecektir.

Sırbistan, çipli kimlikle seyahatın mümkün hale geldiği 6. ülke haline gelecek.

SIRBİSTAN KOSOVA SORUNU

Sorunların diyalog ile çözülmesini destekledik destekliyoruz. Balkanlarda artık bu tür sıkıntılara tahammül edilemez.

AVRUPA'DAKİ ENERJİ KRİZİ

Türkiye olarak Rusya Ukrayna arasında hep denge politikasını güttük, bundan sonra da devam edeceğiz. Batı'nın-isim saymaya gerek yok-Takındığı tavrı doğru bulmadığımı çok açık söyleyebilirim. Zira tahrik üzere kurulu bir politika güden bir Batı var. Böyle bir savaşı tahrik üzere yürütürseniz oradan netice alamazsınız. 'Bu savaşın kazananı var' diyebilir miyiz? Bu savaşın kazananı yok ama ben inanıyorum ki kaybedebi çok. Şu ana kadar bizim güttüğümüz politika acaba bu savş biter mi bitmez mi biz bunun gayereti içerisindeyiz ama bu iş çok kısa zamana biteceğe benzemiyor. Rusya'yı hafife alanlara diyorum ki yanlış yapıyorsunuz.

Şimdi kara kara düşünüyorlar. Bu kışı ne yapacağız diye... Şu anda stoklar ne durumda diye bunun tartışması yapaıyor. Rusya herkes ona saldırınca tüm imkanlarını kullanacaktır. Bu kadar basit.

ERDOĞAN TÜRKİYE-SIRBİSTAN İŞ FORMUNDA KONUŞUYOR

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sırbistan'ı Balkanlar'da barış ve istikrar için anahtar bir ülke olarak görüyoruz.

Sırbistan ile ticaret hacmimiz geçen sene rekor kırarak 2 milyar dolara yaklaştı. 2022'nin ilk 8 ayında 1 milyar 568 milyon dolarlık bir hacme ulaştık.

Sırbistan ile ikili ticaretimiz günden güne gelişiyor. Bu sene 2.5 milyon dolar ticaret yaptık, önümüzdeki sene bu sayıyı ikiye katlamayı umuyorum

İşbirliğimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Artık kimlikle iki ülke arasında seyahat edilebilecek.

Müteahhitlik firmalarımız Sırbistan'da önemli projelere imza atıyor. Firmalarımız şu ana kadar Sırbistan'ın farklı bölgelerinde 50 projeyle yaklaşık 847 milyon dolarlık iş hacmine sahipler.

Sırbistan'daki yatırımlarımız son 10 yılda adeta sıçrama yaparak, 1 milyon dolardan 400 milyon dolara çıktı. Sırbistan'daki firmalarımız 1300'ü aştı.

Bu yıl Sırbistan'dan ülkemizi ziyaret edecek turist sayısının rekor kırarak ilk kez 300 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz.

TÜRKİYE İLE SIRBİSTAN ARASINDA 7 ANLAŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imzalandığı törene katıldı.

Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında 12 Temmuz 2010 tarihinde Belgrad'da imzalanan Vizelerin Kaldırılmasına Dair Anlaşmada Değişiklik Yapılmasına İlişkin 1 Numaralı Protokol, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sırp mevkidaşı Aleksandar Vulin tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmaya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Sırbistan Ekonomi Bakanı Andelka Atanaskoviç imza attı.​​​​​​​

Teknolojilerde Yenilik Alanında İşbirliği Anlaşması da Bakan Varank ile Yenilik ve Teknolojik Gelişme Bakanı Nenad Popoviç tarafından imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Sırbistan Tarım, Orman ve Su Yönetimi Bakanı Branislav Nedimoviç, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Orman Yangınları ile Mücadele Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptını imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Kültür ve Enformasyon Bakanı Maja Gojkoviç tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sırbistan Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve eDevlet Ofisi Arasında Dijital Devlet Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının imzacıları, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile Sırbistan Bilgi Teknolojileri ve eDevlet Ofisi Direktörü Mihailo Jovanoviç oldu.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) arasında İşbirliği Protokolü'nü ise TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve RTS Genel Müdürü Dragan Bujoseviç imzaladı.