Bankalar 193.5 milyar liralık kredi yapılandırdı

Türkiye Bankalar Birliği, 2018'deki düzenlemenin ardından son üç yılda bankaların 193.5 milyar liralık krediyi yeniden yapılandırdığını açıkladı.

Bankalar 193.5 milyar liralık kredi yapılandırdı

Türkiye Bankalar Birliği, son üç yılda bankaların 193.5 milyar liralık krediyi yeniden yapılandırdığını finansal yeniden yapılandırma anlaşması verilerinin dipnotunda açıkladı. Bankalar Birliği'nin Kasım ayına ait raporda bir dipnot yer aldı. Dipnotta çalışmada yer alan verilerin sadece Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) Büyük Ölçekli ve Küçük Ölçekli Uygulamalar kapsamında Çerçeve Anlaşmaları’nı imzalayan alacaklı kuruluşlar tarafından iletilen verilerden oluştuğu belirtildi. 

Uzmanlar, çerçeve anlaşma ile duyurulan yapılandırmaların neden düşük kaldığına yönelik çok soru geldiğini ifade ederek, Bankalar Birliği’nin de bilançolar üzerinden yaptığı derlemeyle bankaların kendi başlarına yaptıkları yapılandırmaların bilgisine yer verildiğini söyledi. 2018 yılından itibaren bankaların tek başlarına ya da birkaç banka bir araya gelerek bazı büyük grupların borçlarının çerçeve anlaşma düzenlemesine bağlı kalmadan yeniden yapılandırıldığını anlatan uzmanlar, yapılandırma işlemlerinin TBB’ye her zaman bildirilmediğini de vurguladı.

Kasımda yapılandırma 4.3 milyar lira

Bankalar Birliği’nin düzenli olarak açıkladığı çerçeve anlaşmalara göre ise kasım ayında 4.3 milyar lira yeniden yapılandırıldı. Ekim 2019’dan itibaren şimdiye kadar Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması kapsamında yapılandırılan kredilerin büyüklüğü 24.1 milyar lira oldu.

Bunun 23.8 milyar lirası büyük ölçekli firmalara ait. Büyük ölçekli 119 firmanın kredisi yapılandırıldı. Kasım ayında ise büyük ölçekli 3 imalat sanayi firmasının 2.8 milyar liralık kredisi yapılandırıldı.

3 inşaat şirketinin 350 milyon liralık kredisi, 2 taşımacılık, depolama ve haberleşme alanında faaliyet gösteren firmanın 734 milyon liralık kredisi, sağlık ve sosyal hizmetlerde faaliyet gösteren bir firmanın 25 milyon liralık kredisi yapılandırıldı.