'Deterjan Pazarı' isimli firmanın yöneticisi ve 8 kişi gözaltına alındı

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde "banyo topu" üretimi yapmaları için anlaştıkları kişilere paralarını ödemeyen "Deterjan Pazarı" isimli şirketin yöneticisi S.K'nin de aralarında bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alındı.

'Deterjan Pazarı' isimli firmanın yöneticisi ve 8 kişi gözaltına alındı

Alınan bilgiye göre, fabrikadan satın aldıkları ürünle banyo topu üreten ve belirtilen tarihte satış için fabrikaya gittiklerinde ücretlerini alamayan kişiler şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine harekete geçen Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şirket yöneticisi S.K. ve akrabasının da aralarında bulunduğu 8 şüpheliyi gözaltına aldı. Öte yandan, Etimesgut ve Kahramankazan'da bulunan depo ile adreslerde ekiplerce arama yapıldığı öğrenildi.

'Deterjan Pazarı' isimli firmanın yöneticisi ve 8 kişi gözaltına alındı - Resim : 1

1 yıllık teknik takip

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "saadet zinciri sistemi" kurduğu tespit edilen şirket yöneticisi S.K. tarafından yönetilen sistemin deşifre edilmesine yönelik çalışmalarına 1 yıl önce başladı. Ekipler tarafından yapılan incelemede, "Deterjan Pazarı" isimli firma üzerinden sisteme dahil olan kişilere banyo topu yapmak üzere hammadde teslim edildiği ve ürünün tamamlanma aşamasında 3 kat ödeme yapılacağının vadedildiği belirlendi. Sisteme dahil olan kişilere hak edişlerini ödeme sürecinde tıkanmalar yaşandığı ve sistemin çöktüğü tespit edildi.

Çalışma kapsamında 10 binin üzerinde mağdurdan 100 milyon lira üzerinde para toplandığı ve yapılan ürünlerin fabrikada atıl halde olduğu belirlendi.

Ayrıca firmanın son dönemlerde ürün satışı yapmadığı öğrenildi.

Mağdurlar ofis önünde toplandı

On binlerce kişinin mağdur olduğu skandalda elde edilen gelirin 500 milyon liradan fazla olduğu belirtildi. Yaşanan son gelişmelere göre mağdurlar, "Deterjanpazarı com"un Ankara'daki ofisinde toplanırken, şirketin kurucusu Süleyman Kocabaş ise çıkan haberler üzerine yeni bir açıklama yaptı.

Sosyal medyadan açıklama yaptı

Öte yandan gün içinde sosyal medyadan uzun bir açıklama yapan ve süreci anlatan Kocabaş, şunları söyledi: Dün ve bugün kaçtığımla ilgili bir şeyler çıkmış. Şunu size net olarak ifade etmek istiyorum. "Deterjan Pazarı"ndan benim bedenim ancak mezara giderse yok olur. Biz her zaman şirketin başındaydık ve olacağız. Kimsenin tereddütü olmasın.

Bizim halka yaptırdığımız işten çok daha büyük fabrika kurdum. 280 kişi istihdam ettim, depolarımda yığılı malzeme var. Böyle bir pozisyonda 'Halkın emeğine, yaptırdığı işe karşılık bu ödemeleri yapmadı kaçtı' gibi bir şey bizi tamamen geriletiyor. Olduğumuz pozisyondan daha alt bir pozisyona düşünüyor. Ancak bedenim toprağa girerse şirketin başından ayrılmış olurum.

Ödemelerle ilgili, dün itibarıyla bayramdan önceki ödemeleri yapacağımızla ilgili söz verdim. Neden ödemeleri yapamıyoruz, neden sözleri yerine getiremiyoruz? Şu an itibarıyla üzerimizde çok yoğun bir baskı var. Belirli bir grup, bazı organizasyon yapıp haber çıkartıyor.

Suçu, çıkan haberlere attı

Ben pazartesi günü yüklü miktarda para döngüsü yapıp ödeme yapacakken, çıkan haberler ve sosyal medyada çıkanlar nedeniyle kapılar kapanıyor. Bu şekilde devam ettiğimiz sürece bu süreç olumsuz olacak. Bu mevzular devam ettiği sürece şirket bir şey satamaz duruma geliyor. Dolayısıyla malzeme satmazsak ödeme yapamıyoruz. İki aydır hiçbir şey satamıyorum. Bu olaylar yüzünden hiçbir iş yapamıyorum.

'Ödeme yapamacağını' söyledi

Süreç şöyle devam edecek. Öyle bir noktaya geldik ki; elimdeki ürünü satamıyorum, işimi yapamıyorum. 10 günden beri baskı altındayız. Belirli kitle üzerinden oluyor. Şu noktada yapabileceğimizi söylemek istiyorum. Ödemelerle ilgili bizim önümüzdeki süreci ertelemem gerekiyor. Yapacak hiçbir şey yok. Hiçbir banka bizimle çalışmak istemiyor. Yarından itibaren normal işimize devam edeceğiz.

Mağdurları 'mantıklı olmaya' davet etti

Herkes oyuna geliyor. Belirli bir grup halkı dolandırdığımızı söylüyor. Bunu yaptığımızı düşünelim. Şirket kapanırsa ödeme yapamayacağımı düşünmenizi istiyorum. Bizimle çalışan herkesi mantıklı olmaya davet ediyorum. Ödemenin gecikmesinin ana sebebi; 2 aydır bu olaylar yüzünden iş yapamamak. Aynı zamanda finansal olarak organize etmiş olduğum nakit döngüsünü yapamamaktan kaynaklı. Ben bir firma ile anlaşma yaptım. Ama bu olaylar yüzünden iptal edildi. Bu olaylar sürdükçe işimi yapamıyorum. Yarın işe başlayacağım. Ödemeleri yakın zamanda yapamam. Çünkü para kaynaklarımız kesildi. Hiçbir banka bizimle çalışmak istemedi.

Ödemeler için süre istedi

Beklemeyenler için yapacağım bir şey yok. Ödemelerle ilgili 3 aylık bir süreç istiyoruz. Bekleyen bekleyecek, beklemeyenle de artık hır-gür edeceğiz, yapacak bir şey yok. Mantıklı davranalım. Herkes kendinde hata arasın" dedi.