Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin'in istifasını tv100'de değerlendirdi: "Bu istifa CHP'ye erken uyarı sinyali olmalıdır"

Siyasetin sıcak gelişmesi CHP'li Gürsel Tekin'in İstanbul'un tüm ilçeleri için adayların açıklanmasının ardından bu sabah istifa haberini kamuoyuyla paylaşması oldu. Tekin'in adaylık için isminin geçtiği Kadıköy ve Esenyurt için aday gösterilmemesinin ardından istifa ettiği konuşulurken, tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, istifanın perde arkasını tv100'de değerlendirdi. Yarkadaş, "İstifa adaylıkla ilgili değil, partinin kamuoyunun taleplerini dikkate almamasıyla ilgilidir." dedi.

31 Mart seçimlerine 46 gün kaldı. Partilerin aday açıklama trafiği son hızla devam ederken CHP'de ise dün gece İstanbul'un tüm ilçelerinin adaylarının açıklanmasının ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı. 

CHP'de dört dönem vekillik yapmış olan Gürsel Tekin bu sabah X hesabından yaptığı açıklamada, partisinden istifa ettiğini duyurdu ve uzun bir mesaj paylaşarak, parti içi adalet ve liyakatın hiçe sayıldığının altını çizdi. 

Tekin'in istifası, adaylık için adının geçtiği Kadıköy ve Esenyurt ilçelerinden aday gösterilmemesi olarak yorumlanırken tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, istifa kararının perde arkasını tv100'de 9'dan 12'ye programında açıkladı. 

Yarkadaş, "İstifanın nedeni Esenyurt veya Kadıköy için aday gösterilmemesi değil, Tekin'in de mesajında söylediği gibi partinin kendi belirlediği parti içi kurallara ve liyakate uymamasıdır. Nitekim yapılan kamuoyu yoklamaları ve anketlerde Gürsel Tekin açık ara önde çıkmasına rağmen ve kazanacaklarını da bilmelerine karşın aday göstermemişlerdir. Bu CHP için erken uyarı sinyali olmalıdır." dedi.

Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin'in istifasını tv100'de değerlendirdi: "Bu istifa CHP'ye erken uyarı sinyali olmalıdır" - Resim : 1

"ÖZGÜR ÖZEL'İN PARTİDEKİ İLK GÖREVİ GÜRSEL TEKİN'İN YARDIMCILIĞIYDI"

İşte Barış Yarkadaş'ın açıklamalarından önemli satır başları:

Gürsel Tekin'in Ecevit döneminden sonra çalışmadığı genel başkan kalmadı. Bugünkü CHP Genel Başkanı Özgür Özel 2011 yılında milletvekili olduğunda Gürsel Tekin CHP’nin Genel Sekreteriydi ve Özgür Özel’in partideki ilk görevi Gürsel Tekin’in yardımcılığıydı. O günden bugüne kesintisiz bir şekilde siyasi bir geçmişi var. Bugün CHP üyeliğini bir tweet ile sonlandırdı.

 

"GÜRSEL TEKİN'İN İSTİFASININ NEDENİ ADAY GÖSTERİLMEMESİ DEĞİL"

Gürsel Tekin’in istifasının arkasında yatan sebep bir ilçeye aday gösterilmemek değil, kendi açıklamasında da işaret ettiği üzere, adaylıklarda liyakatin tamamen rafa kaldırılması. Kadıköy’de belediye başkan adaylığı sürecinde defalarca anket yapıldı ve bu araştırmalarda Tekin, bütün araştırmalarda açık ara farkla birinci oldu.

"TÜM ANKETLERDE ÖNDE OLMASINA RAĞMEN KAMUOYUNUN TALEPLERİ DİKKATE ALINMADI"

CHP Genel Başkanı Özel’de Tekin’le 1 ay önce Ankara’da görüştüğünde anketlerde çok önde olduğunu ifade etti. Ekrem İmamoğlu ile de bir görüşme gerçekleştirdi Gürsel Tekin. Esenyurt meselesi ilk kez orada gündeme geldi. İmamoğlu Tekin’e Esenyurt’ta çok önde olduğunu ve partinin kendisine ihtiyacı olduğunu söyledi. Yani Gürsel Tekin’in bir Esenyurt talebi olmamakla birlikte, kamuoyu taleplerinin dikkate alınmaması, ön seçim uygulamasına riayet edilmemesi gibi sebeplerden dolayı bir istifa yaşandı.

"CHP KENDİ KOYDUĞU KURALLARA UYMADI"

Yani sorun Esenyurt’a aday gösterilmemesi değil Tekin’in de ifadesiyle partinin kendi koyduğu kurallara uymamasıdır. Parti vakit dar olduğu için ön seçim yapmayacağını söylüyor –ki bu da doğru değil-… Kamuoyu araştırmasına göre çıkan sonuca göre aday belirleyeceklerini söylüyorlar. Ne kamuoyu araştırmasına ne anket sonuçlarına uyuyorlar.

Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin'in istifasını tv100'de değerlendirdi: "Bu istifa CHP'ye erken uyarı sinyali olmalıdır" - Resim : 3

"BU İSTİFA CHP'YE ERKEN UYARI SİNYALİ OLMALIDIR"

Bu istifa CHP yönetimi için bence erken uyarı sinyali olmalıdır. Ama CHP yönetimi bu istifayı ne derece algılar, anlar ve dikkate alır onu da bilmiyorum. Bu bir kişinin istifası değil parti içindeki belli bir kesimin tepkisi olarak değerlendirilmelidir. Ve değişim iddiasıyla gelen yeni yönetimin ciddi dersler çıkarması gereken bir olaydır.

"GÜRSEL TEKİN BAĞIMSIZ ADAY OLARAK SEÇİME GİRMEZ"

Gürsel Tekin Esenyurt’tan ya da başka bir yerden bağımsız aday olmaz. Tekin’in derdi herhangi bir yerden belediye başkanı olmak değil. Esenyurt’u dillendiren de neticede Gürsel Tekin değildir. Parti yönetimi 3 ay öncesinde Ümraniye için de Gürsel Tekin’i düşündü. Seçimin bitmesini bekleyip ondan sonra değerlendirmesini gerçekleştirir.

"CHP'DE ADAY LİSTELERİ TAMAMEN 1 NİSAN HESABIYLA YAPILMAKTADIR"

Ben, Gürsel Tekin araştırmalarda çok önde çıkmasına ve kazanacaklarını bilmelerine rağmen belediye başkan adayı yapılmayacağını biliyordum. Çünkü Tekin, kongre sürecinde Kılıçdaroğlu’na yakın durdu. Bugün adaylıklar İmamoğlu ve Özel tarafından tamamen 1 Nisan hesabıyla yapılmaktadır.

 

"KURULTAY'DA KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLEYEN BELEDİYE BAŞKANLARI ADAY GÖSTERİLMEDİ"

Battal İlgezdi 20 gün önce istifa edip, “Göreceksiniz Kılıçdaroğlu’nu destekleyen tek bir belediye başkanı bile yerinde kalmayacak.” demişti. Dün gece bakın tabloya… Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt kurultayda Kılıçdaroğlu’nu desteklediği için hiçbiri aday gösterilmedi. Böyle bir ortamda siz partiyi herkesi nasıl kucaklayacaksınız? Geçmişte yapılan hataları yapmama iddiasını bu şekilde nasıl ete kemiğe büründürüp hayata geçireceksiniz? Bunların sonucunda da Gürsel Tekin de istifa etti.