BDDK'dan kredilere yönelik yeni düzenleme: Yüzde 25'ini aşamayacak

BDDK, Risk Gruplarının Belirlenmesine ve Kredi Sınırlarına İlişkin Yönetmelik ve Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik'i, Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BDDK'dan kredilere yönelik yeni düzenleme: Yüzde 25'ini aşamayacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredilere yönelik yeni düzenlemeye gitti.

Konuya ilişkin olarak BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, "Risk Gruplarının Belirlenmesine ve Kredi Sınırlarına İlişkin Yönetmelik ile risk gruplarının belirlenmesine ilişkin ilave hükümler getirilmekte ve bir kişi ya da risk grubuna kullandırılacak kredilerdeki yoğunlaşmayı önlemek amacıyla kredilerin bankaların öz kaynakları ile sınırlandırıldığı mevcut mevzuata ilave olarak, kredilerin bankaların ana sermayeleriyle de sınırlandırılmasına ve bu sınırlandırmada kullanılacak risk tutarlarının hesaplanmasına ilişkin kurallar belirlenmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Bu kapsamda, bir kişi ya da risk grubuna kullandırılan krediler, bankaların öz kaynak ve ana sermayelerinin yüzde 25'i, bankanın dahil olduğu risk grubu bakımından ise yüzde 20'si ile sınırlandırılmıştır.

Bankalar, kredileri nedeniyle maruz kalınacak riskleri ölçmek, karşı tarafın malî gücünü düzenli olarak analiz etmek ve izlemek, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmek ve bunlara ilişkin esasları belirlemek zorunda olacak. Bankalarca 5 milyon TL üzerinde verilecek nakdi ve gayri nakdi krediler için müşterilerden hesap durumu belgesi alınması da zorunlu tutuldu.