Bergen filminin yapımcısından açıklama

Acıların Kadını olarak bilinen şarkıcı Bergen'i öldüren eşi Halis Serbest'in açıklamalarına Bergen filminin yapımcısı ve Bergen'in ailesinden cevap geldi.

Bergen filminin yapımcısından açıklama

Şarkılarıyla 80'li yıllara damgasını vuran 40 yaşındaki Bergen, 1989 yılında eşi Halis Serbest'in yüzüne kezzap atmasıyla görme yetisini kaybetmişti. Ayrılığı kaldıramayan Serbest, Bergen’in Adana turnesinde annesiyle beraber bulundukları arabanın önünü keserek, Bergen’i 6 kurşunla vurmuştu.

Bergen, olay yerinde hayatını kaybederken, annesi ise tedaviye alınmıştır. Bergen, bir gün sonra memleketi Mersin’e defnedilmiştir. Bergen'in mezarının demir kafese alınması herkesi şaşkına çevirmişti.

Kafes yaptırdı: İddialara göre, Halis Serbest Bergen’i vurmadan önce “Seni mezarında bile rahat bırakmayacağım!” dedi. Bu cümle üzerine Bergen’in annesi, mezarının etrafına kocaman bir kafes yaptırdı.

Demediğini bırakmadı: 7 ay hapis yattıktan sonra tahliye olan Halis Serbest, yıllar sonra sessizliğini bozarak geçtiğimiz günlerde demediğini bırakmamıştı.

Karşılıklı acılar çektik: Acılar çektiklerini belirten Serbest "Gerek medyada, gerek sosyal ağlarda hakkımızda birçok şey yazıldı. Bu zamana kadar evliliğim ve çirkin sonucun nedenini niyesini detayıyla kimseye konuşmamaya özen gösterdim. Zaten karşılıklı acılar çektik." ifadelerini kullanmıştı.

Kimse bilemez: "Daha fazla konuşulmasını hiçbir zaman istemedim" diyen Serbest "Kimse bilmez evin içinde neler yaşandığını. Kimse bilemez kapalı kapılar ardında psikolojik şiddetin en alasını kimin görüp kimin görmediğini!" demişti.

Kimden icazet aldınız?: Film çekecekleri uyaran Serbest "Bu nedenle filmcilere şu tavsiyede bulunuyorum; yalan yanlış bilgilerle ve ajitasyonla süsleyeceğiniz filmden vazgeçin. Siz kimden icazet aldınız? Kime sordunuz? Rahmetli Belgin, Bergen olmazdan evvel neredeydiniz filmciler?" şeklinde konuşmuştu.

Sözleşme mi yaptınız?: Sözlerinin devamında Serbest "Bergen’in bir küçük kız yeğeni vardı onunla mı sözleşme yaptınız? Evliyken kardeşlerinin kalbini mi kırmışım? Evimin içinde neler yaşadığımızı biliyorlar mı?" ifadelerini kullanmıştı. 

Sancılı ilişkiye şahit mi?: Mine Şengöz'e tepki gösteren Serbest "Burada ben bu olayları bizzat yaşamış bir insanken kafanıza göre tüm Türkiye’ye beni nasıl lanse etmeyi düşünüyorsunuz? Bergen’in ve benim yaşadığım sancılı ilişkiye bu filmi çekmek isteyen Mine Şengöz şahit mi olmuş? " demişti.

Çok kardeşlerim var: "Sebeplerini, niçin ve niyetlerini anlatsın da kendimi tanıyayım" diyen Serbest "Benim en küçük oğlum lise öğrencisi. Parmakla sayamayacağım kadar çok kardeşlerim var." diye konuşmuştu.

Müsaade etmem: Filme izin vermeyeceğini dile getiren Serbest "Ben kefaretimi ödedim ve daha fazla onların yıpranmalarına ve tahrik edilmelerine asla izin vermeyeceğim. Geçmişi ısıtıp ısıtıp gündeme getiren insanlara müsaade etmem söz konusu değil. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın." ifadelerini kullanmıştı.

Yapımcıdan açıklama: Halis Serbest'in itirazına karşı, Mine Şengöz tarafından kurulan Orchestra Content'in Instagram hesabından, Bergen filmiyle ilgili açıklama geldi.

Unutmadık: Yapılan açıklamada "Bu dünya Bergen'siz olmaz. Biz Bergen'i hiç unutmadık. Ama onu ne sadece 'acıların kadını' olarak anımsıyoruz ne de korkunç bir cinayetin kurbanı olarak." denildi.

Yanındayız mesajı: Filmin çekileceği mesajı verilen açıklamada "Bergen ve Bergen gibi nice özel kadının iç sesini, yaşam gücünü, kudretini bastırmaya çalışan faillere ve faillere hizmet eden zihniyete inat, Bergen'in yanında olacağız." ifadelerin kullanıldı.

Aramıza geri çağırıyoruz: Açıklamanın devamında "Bergen'in hikayesi kendi öz gücünü inatla savunan, şarkı söylerken dünyayı fetheden eşsiz bir kahramanın da hikayesidir. Onun dipdiri ve güçlü varlığını aramıza geri çağırıyoruz." sözlerine yer verildi.

Yalnız bırakmayacağız: "Tekrar canlanıp hayat dolu bakışlarını üstümüze dikmesi için" denilen açıklamada "Bergen'den geriye kalan boşlukla yüzleşmek için Bergen'i asla yalnız bırakmayacağız." ifadeleri kullanıldı.

Ailemizin büyük yarası: Bergen'in ailesi tarafından yapılan açıklamada "30 sene önce öldürülen kardeşimiz, bugün hâlâ katili tarafından yapılan mesnetsiz açıklamalarla şiddete uğramakta. Bunca acı insanlara ilgi çekici geliyor olabilir. Ama bu ailemizin büyük yarası." denildi.

Mesnetsiz iddia: "Acımız hiç geçmiyor" diyen ailesi "Faile mikrofon tutan, onunla konuşan, yayımlayan, failin mesnetsiz iddialarına müdahil olan herkes, kardeşimizin hatırasına yapılan şiddetin bir parçası değil mi?" dedi.

Hayatı elinden alındı: Filme izin veren aile "Film yapılmasına ancak şimdi izin verme sebebimiz yapımcının yaralarımızı kanatmayacağına dair verdiği söz ve gencecik yaşta hayatı elinden alınmış kardeşimizin hikayesine yaklaşımıdır." diye konuştu.

Yaşatmak istiyoruz: Aile açıklamanın devamında "Belginimiz öldü, onun bir daha öldürülmesini istemiyoruz. Biz onu hatıralarda yaşatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Cinsel istismar: Bergen'in katil eşi Halis Serbest 2018 yılında Adana’da dört çocuğa cinsel istismardan tutuklanmıştı. İstismar olayı Adana’da motosiklet süren küçük bir çocuğu gören polis ekiplerinin motosikleti tesadüfen durdurmasıyla ortaya çıkmıştı.

Para karşılığı istismar: Motosikleti kimden aldığı sorulan küçük çocuk, Halis Serbest’in kendisine verdiğini ve karşılığında cinsel istismarda bulunduğunu söylemişti. Olayla ilgili araştırma yapan polisler, 3 çocuğun daha Halis Serbest tarafından para ile kandırılıp istismara uğradığını belirlemişti.

Sahte evlilik iddiası: Bazı kaynaklara göre, o dönem mafyalaşan müzik piyasasında Bergen’i elinde tutmak için Halis Serbest isimli kişiyi kullanarak tamamen sahte olan bir evlilik senaryosu gerçekleşmiştir. Bu iddialara göre, aslında Halis Serbest ve Bergen, resmi olarak hiç evlenmemiştir.

Halis Serbest kimdir?

Ankara'dan sonra iş için Adana'ya giden Bergen burada Halis Serbest ile tanıştı ve 1982 yılında evlendi. Halis Serbest, Bergen ile evlenirken “Gazino işini bırakacaksın, bu bana da aileme de yakışmaz.” demiş ve Bergen de ilk başta bu durumu kabul edip evlenmiştir.

Ancak sonradan yapamayan Bergen, Halis Serbest'e gidip “Ben yapamıyorum, sahneye geri döneceğim.” Demiştir. Bunun üzerine Halis Serbest, Bergen’den boşanmak istemiştir.

Sahnelere döndükten sonra 1982 yılında İzmir’de sahne aldığı sırada, eşi Halis Serbest’in azmettirmesiyle yüzüne kezzap atılmıştır. Sahnede eşi tarafından yüzüne kezzap attırılan Bergen, bu olay sonucunda iki gözünü de kaybetmiştir.

Bergen, tedavi olduktan sonra Cengiz Özşeker’in de iknası ile beraber 1985 yılına kadar sahne almaya devam etti.

1989’da tekrar sahnelere dönen Bergen, albümün tanıtım turnelerinde Adana Pozantı’dayken 14 Ağustos 1989 tarihinde boşandığı eşi Halis Serbest tarafından kurşunlanarak 30 yaşında öldürüldü.

Bergen’in annesi Sabahat Çakar’ı da 3 kurşunla yaralayan Halis Serbest olay yerinden kaçtı. Olay yerinde hayatını kaybeden Bergen’in naaşı ise Tarsus Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Anne Sebahat Çakır ise yoğun bakımda tedaviye alındı. Olaydan bir gün sonra Mersin’deki Akbelen mezarlığında Bergen, toprağa verildi.