Bilim dünyasını ikiye bölen tartışma... Yaşayan fosil, yaşam alanından kilometrelerce öteye gitti mi?

Yaşadığı bölgede bile çok nadir görülen tarih öncesi bir yaratık olan goblin köpekbalığı, yaşam alanının kilometrelerce ötesinde görüldü. Bilim dünyası, fotoğrafı görünce şaşkına döndü.

Bilim dünyasını ikiye bölen tartışma... Yaşayan fosil, yaşam alanından kilometrelerce öteye gitti mi?

Geçen yıl, Yunanistan'dan bilim adamları, Akdeniz'de daha önce hiç bulunmamış olmasına rağmen, nadir görülen bir köpekbalığı türü bulduklarını ve incelediklerini iddia eden bir rapor yayınladılar. Goblin Köpekbalığı normalde sadece Meksika Körfezi, Surinam, Fransız Guyanası ve güney Brezilya gibi bölgelerde yaşar. Ancak dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, goblin köpekbalıklarından birinin Yunanistan'da ortaya çıktığı fotoğrafı görünce şaşkına döndü.

Bilim dünyasını ikiye bölen tartışma... Yaşayan fosil, yaşam alanından kilometrelerce öteye gitti mi? - Resim : 1

YAŞAYAN FOSİL

Nadir bulunan derin deniz köpekbalığı, soyu yaklaşık 125 milyon yıl öncesine dayandığı için bazen "yaşayan fosil" olarak anılır. Yaratığın fotoğrafının çekildiği dönemde Akdeniz'de hiç bulunmadığına dair haberler çıkınca bilimsel kaosa meydana geldi. Konuya ilişkin bilim makalesi Mayıs ayında çıktı, ancak Kasım ayına kadar bir grup uzman bunun sahte olduğunu iddia etti. Birkaç üst düzey bilginden gelen bir yorum şöyle dedi: "Bu görüntünün yakından incelenmesi, orijinalliği hakkında şüpheler uyandırıyor." Ve bağımsız bir köpekbalığı araştırmacısı olan Jürgen Pollerspöck, bunun bir köpekbalığı maketi olduğunu iddia etti.

Bilim dünyasını ikiye bölen tartışma... Yaşayan fosil, yaşam alanından kilometrelerce öteye gitti mi? - Resim : 2

OYUNCAK KÖPEKBALIĞI OLABİLİR

Ama şimdi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arizona Eyalet Üniversitesi'nden bir köpekbalığı uzmanı olan Dr David Shiffman'a göre, bu gerçekten bir oyuncak köpekbalığı ve bunu kanıtlamak için Twitter'a gitti. En iyi köpekbalığı uzmanı, DeAgostini oyuncak şirketi Sharks & Co.'dan bir kutunun görüntüsünü tweetledi. Kutunun içinde, Yunan uzmanların gerçek bir goblin köpekbalığı olduğunu iddia ettiğine tıpatıp benzeyen bir oyuncak köpekbalığı vardı.

Bilim dünyasını ikiye bölen tartışma... Yaşayan fosil, yaşam alanından kilometrelerce öteye gitti mi? - Resim : 3

HALA GİZEMİNİ KORUYOR

Ve uzun bir süre denizde oturduktan sonra oyuncak köpekbalığının nasıl çok bozulmuş olduğuna işaret eden birkaç diyagram yapılmıştır.  Sözde Goblin Shark'ın orijinal bulucular tarafından henüz bir yorum yapılmadı.