Bilim insanları harbiden çıldırdı! Ölmek üzere olan canlının ömrünü iki kat daha uzattılar! Herkes şaşkınlık içinde

Bilim insanların yaptığı son çalışma herkesi şoke etti. Ömürlerinin bitmesine kısa bir süre kalan farelerin ömürlerinin iki uzatıldığı ortaya çıktı.

Bilim insanları harbiden çıldırdı! Ölmek üzere olan canlının ömrünü iki kat daha uzattılar! Herkes şaşkınlık içinde

Bilim insanlarının uzun zamandır üzerinde çalıştıkları, ölümsüzlük, yaşlanmayı durdurma çalışmaları sürüyor. ABD'de biyoteknoloji üzerine çalışan bir merkez, bu çalışmaların bir adım ötesine gitti. Bilim camiası için çok önemli olan bir çalışmaya imza attı. Biyoteknoloji merkezi, gen tedavisi uygulayarak yaşlı farelerin kalan ömürlerini iki katına çıkardıklarını açıkladı. 

GENLER YENİDEN PROGRAMLANDI

MIT Technology Review tarafından edinilen bilgiye göre, bilim insanları enjeksiyon yoluyla farelerin bedenlerindeki genleri yeniden programladı. Yapılan araştırma makalesi hala hakem heyetinden geçmemiş olsa da, bu enjeksiyon ile farelerin kalan ömürlerinin ikiye katlandığı ortaya atıldı. 

Bilim insanları harbiden çıldırdı! Ölmek üzere olan canlının ömrünü iki kat daha uzattılar! Herkes şaşkınlık içinde - Resim : 1

İKİ KAT DAHA FAZLA YAŞAM

Bahsi geçen deneyde kullanılan enjeksiyon alan farelerin 18 hafta daha yaşadığı belirlenirken, kontrol grubundaki farelerin sadece 9 hafta daha yaşadığı ortaya çıktı. Fareler doğada çok daha hızlı ölüyor. Ancak laboratuvar ortamında iki ila üç yıl yaşayabiliyor. Bu deneyde kullanılan hayvanlar 124 haftalık olduğu belirtildi. Bu demek oluyor ki hayvanlar ömürlerinin sonuna yaklaşmıştı. Enjeksiyon kullanılarak genetiğine müdahale edilen farelerin toplamda yaklaşık yüzde 7 oranında daha fazla yaşadığı belirlendi.

UZUN VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Enjeksiyonla birlikte daha uzun yaşayan farelerin, muayenelerinde aynı zamanda oldukça sağlıklı bir ömür sürdükleri de belirlendi. Fareler genel sağlık muayenelerinde oldukça iyi puanlar aldı. 

Bilim insanları harbiden çıldırdı! Ölmek üzere olan canlının ömrünü iki kat daha uzattılar! Herkes şaşkınlık içinde - Resim : 2

EMBRİYOLARDA GÖRÜLEN GENETİK ÖZELLİKLER İÇERİYOR

Farelere enjekte edilen şey, çoğunlukla yeni oluşmuş embriyolarda bulunan ve genetik özellikleri değiştirebilen proteinler içeriyordu. Proteinler, farelerin ilgili hücrelerine özel olarak tasarlanan virüsler ile taşındı. Bu yöntem, 2012'de Japon biyolog Shinya Yamanaka tarafından icat edilmişti. Biyolog bu sayede Nobel Ödülü kazanmıştı. Rejuvenate Bio'nun baş bilim sorumlusu Noah Davidsohn, "Aslında yaşlı nüfuslarda bu yöntemi uygulayabileceğimizi göstermek istedim" diye konuştu:

İNSANLAR İÇİN UZUN BİR YOL VAR 

Bununla birlikte bu yöntem farelerde önemli bir sonuç verse de insanlar üzerinde denenmesi için uzun bir yolu var. Çünkü genetik programlamanın insanlarda ne gibi etkileri olacağı henüz bilinmiyor. Risklerin tam anlamıyla ne olduğu bilinmeden bunun yapılamayağı söyleniyor. Yöntem ömür uzatsa da bazı farelerde kansere de neden olduğu açıklandı. 

 Kaynak: Independent Türkçe