Bilim insanların dünyayı heyecanlandıran hareket... Gizemli canlının yıllar önce uyuduğu yeri kazmayla kazacaklar

Bilim insanlarının duyurduğu son çalışma herkesi heyecanlandırdı. Yaklaşık bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen balina iskeletinin bulunduğu yeri radarlarla belirleyen ekip, gizemli buluntu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ölü yaratığın gömülü olduğu yeri kazacaklar. Bilim insanları, bu canlının Akdeniz'de türünün son örneği olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanların dünyayı heyecanlandıran hareket... Gizemli canlının yıllar önce uyuduğu yeri kazmayla kazacaklar

Yaklaşık 1000 yıl öncesine ait olduğu düşünülen ve İtalya'nın kuzeybatısındaki Toskana'da bir sahil kenti olan Viareggio belediyesinde bulunan devasa bir balinanın iskeleti, bilim adamları tarafından yere nüfuz eden radar teknolojisi kullanılarak belirlendi. Bilim insanlarını heyecanlandıran çalışmayla birlikte gizemli buluntunun bulunduğu bölge kazılacak ve yaratık hakkında bilgi sahibi olunacak. 

MAHSUR KALMIŞ OLABİLİR

İskeletin konumu, günümüz kıyılarından yaklaşık 2 mil uzakta. Yaklaşan kazılara liderlik edecek olan Pisa Üniversitesi'nden bir paleontolog olan Giovanni Bianucci, verdiği demeçte, "Balina muhtemelen bu antik sahilde mahsur kaldı." diyerek tahminde bulundu.

Bilim insanların dünyayı heyecanlandıran hareket... Gizemli canlının yıllar önce uyuduğu yeri kazmayla kazacaklar - Resim : 1

20 METRE OLABİLİR ANCAK TÜRÜ BİLİNMİYOR

Yüzeyin altında antik bir hayvanın yattığına dair ilk işaretler, 2007 yılında, bölgede yapılan tarımsal kazılarda tesadüfen dört büyük omurun ortaya çıkarılmasıyla ortaya çıktı. Bianucci, omurların şekline ve boyutuna bakılırsa, bu kemiklerin geldiği balinanın uzunluğunun yaklaşık 20 metre olabileceğini söyledi. Omurların boyutları, balinanın boyuna dair bir ipucu verse de ne yazık ki türüne dair bir ipucu veremiyor. Uzmanlar, bulunan bu tarihi omurlar bir yüzgeçli balinaya ( Balaenoptera physalus ) veya bir mavi balinaya ( Balaenoptera musculus ) ait olabileceğini söyledi. 

"ÖNEMLİ PARÇALAR DURUYOR"

Omurun keşfini takip eden yıllarda, Pisa Üniversitesi ve Parma Üniversitesi'nden araştırmacılar, yer radarı teknolojisini kullanarak araştırmalar yaptılar. Bianucci, bu araştırmaların iskeletin "önemli parçalarının" varlığını belirlediğini söyledi. Buna rağmen, daha fazla parça toplanmadı, çoğu yer altında kaldı, yeni bir yüzme havuzu ve spor merkezinin inşa edileceği yerin birkaç metre altına gömüldü.

Bilim insanların dünyayı heyecanlandıran hareket... Gizemli canlının yıllar önce uyuduğu yeri kazmayla kazacaklar - Resim : 2

"TAM OLARAK BİLMİYORUZ"

Omurlar keşfedildiğinden beri, birkaç İtalyan araştırmacı fosili kazmanın bir yolunu bulmak için çalıştı ve önümüzdeki aylarda, Viareggio belediyesinin bir kazıyı finanse etmeye karar vermesinin ardından kazılar nihayet başlayacak. Bianucci, "Hala çok spekülatif, yer altında ne bulacağımızı tam olarak bilmiyoruz," dedi.

"BÜYÜK BİLİMSEL ÖNEME SAHİP"

Balina iskeletinin sadece 1000 yaşında olduğu düşünüldüğünden, gerçek bir fosilden ziyade bir alt fosil olarak kabul edilir. "Alt fosil" terimi, gerçek fosil olarak kabul edilecek kadar eski olmayan, ancak yine de kısmen fosilleşmiş olabilecek hayvan kalıntılarına atıfta bulunmak için kullanılır. Bianucci, iskeletin başta örneğin büyüklüğü olmak üzere çeşitli nedenlerle "büyük bilimsel öneme sahip" olabileceğini söyledi.

Bilim insanların dünyayı heyecanlandıran hareket... Gizemli canlının yıllar önce uyuduğu yeri kazmayla kazacaklar - Resim : 3

"AKDENİZ'DE TÜRÜNÜN SON ÖRNEĞİ OLABİLİR"

Yaratığın bir yüzgeçli balina olduğu ortaya çıkarsa, şu anda Akdeniz'de bulunanlardan daha büyük olacaktır. Bianucci, "Bazı fosil ve arkeolojik buluntulara dayanarak, geçmişte Akdeniz'in yüzgeçli balinalarının şimdikilerden daha büyük ve daha çeşitli olduğu hipotezini doğrulayabilir. Akdeniz'de yüzgeçli balina... nadiren 20 metre uzunluğa ulaşır." Ancak bilim adamları bunun yerine bir mavi balina iskeleti olduğunu belirlerse, bulgunun başka sonuçları olabilir. "Mavi balina artık Akdeniz'de yaşamıyor. Eğer bir mavi balinaysa, Akdeniz'de hayatta kalan son kişi olabilir."