Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer?

Doğum sancısından bile daha ağrılı geçtiği söylenen böbrek taşlarının neden olduğu ağrıdan birçok hasta muzdarip. Peki, Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Farlı nedenlerden oluşan bu taşlardan kurtulmanın yolları ise merak ediliyor. Öyleyse böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer?

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer?

Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri sayılan böbreklerde oluşan taşlar, şiddetli ağrı yaratır. Çoğu insanda bulunan bu taşların nasıl oluştuğu araştırılıyor. Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Genellikle bilinmeyen sebeplerden, bazı minerallerin birleşmesiyle sert yapı oluşur. Buna böbrek taşı denir. Peki, Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer?

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 1

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir?

Böbrekler, omurganın her iki tarafında bulunur ve fasulyeye benzer. Bu organlar atık ürünleri kandan uzaklaştırmakla görevlidir. Kanı temizleme sırasında bazı mineral ve tuzlar böbrekte birikir. Bu tuz ve mineraller idrarla atılamaması durumunda birikerek o bölgeye yapışır ve böbrek taşları oluşur.

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 2

Böbrek taşı, erkeklerde çok daha sık görülür ve tedavi edilmesi halinde bile tekrar nüksedebilir. Böbrek taşı rahatsızlığı ihmal edildiği takdirde, böbrek kanalları tıkanabilir ve şiddetli ağrılar yaşanır. Bu ağrılarla birlikte böbrekler fonksiyonlarını yerine getiremez.

Genellikle üreter, diğer adıyla idrar yoluna girdikleri dönemde belirti veren böbrek taşları düşürülürken, üreterdeki tıkanıklık sebebiyle şiddetli ağrı oluşturur. Bazı küçük böbrek taşları hiçbir belirti göstermeden idrar yoluyla atılabilir.

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 3

Her yıl on milyon kişi böbrek taşı rahatsızlığı nedeniyle hastanelere başvurmaktadır. Erkeklerde daha sık görülen bu hastalık, genellikle ilk semptomlarını 30 yaş civarında gösterir. Diyabet, obezite ve yüksek tansiyon gibi diğer hastalıklar böbrek taşı oluşumunu da destekler.

Böbrek taşları farklı çeşitlerde ve büyüklüklerde olabilir, tek ya da çift taraflı görülebilirler. Tedavi için üroloji bölümüne başvurmak gerekirlidir.

Böbrek taşı kendini önce şiddetli ağrı ile belli eder. Ağrı böbrek bölgesinde, kaburgaların altında, sırtta ya da alt karın bölgesi ile kasıklarda görülebilir. İdrar yaparken ağrı görülür ve sık sık idrar hissi yaşanabilir. Fakat idrara çıkma sayısı artsa da idrar miktarında azalma görülebilir. Ayrıca idrarda yanma hissi de yaşanabilir. Eğer böbrek taşı enfeksiyon yaptıysa idrar rengi koyu ve bulanık olur. Ağrı dalgalar halinde oluşur ve ağrının yoğunluğu değişim gösterebilir.

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 5

Bir diğer belirtileri arasında idrarda renk ve koku değişimidir. Kişide kusma, mide bulantısı yaşanabilir. Üşüme-titreme ve ateş görülen diğer belirtilerdendir.

Peki böbrek taşı neden olur? Böbrek taşının oluşma sebeplerinin başında Yetersiz sıvı alımı gelir. Eğer ailede böbrek taşı rahatsızlığı varsa genetik olarak bu rahatsızlık kişiye de geçebilir. Daha önce bhsettiğimiz gibi, önceden böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan bireylerde bu rahatsızlık tekrar nüksedebilir. 

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 6

Beslenme düzeyi de böbrek taşı oluşumunu tetikler. Sodyum, protein veya şeker açısından yüksek bir beslenme düzeni böbrek taşın oluşumuna destek sağlar. Özellikle bol tuzlu yemekler de böbrek taşı oluşumunu destekler. 

Farklı rahatsızlıkları bulunan kişilerde böbrek taşı görülme riski daha yüksektir. Kilolu ve obez kişiler buna örnektir. Sindirim sistemi ameliyatı geçiren kişilerde de risk oranı yüksektir. Polikistik böbrek veya başka bir kistik böbrek hastalığı olan kişilerde görülme olasılığı yüksektir. 

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 7

Tek böbrekli kişilerde yüksek risk altında olan kişilerdir. İdrarda sistin, ürik asit, oksalat veya kalsiyum oranları attığı takdirde böbrek taşı oluşma ihtimali artar. Vücutta sıvı birikimini azaltan ilaçlar, bazı antibiyotikler, kalsiyum bazlı antasitler ve ilaçlar böbrek taşı oluşumu destekler. İdrar yolu enfeksiyonlarını çok sık yaşamak, renal tübüler asidoz, Crohn hastalığı, medüller sünger böbrek,  hiperparatiroidizm ve Dent hastalığı, böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar. Uzun süre D vitamini ve kalsiyum takviyesi kullanan kişiler de yine yüksek riskli kişilerdir.

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 8

Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer?

Böbrek taşı tedavisi için ilaçlı tedavi, operasyon gerektirmeyen müdahaleler ya da cerrahi müdahaleler ile yapılır. Tedavi için taşın büyüklüğü ve tam olarak nerede taş oluştuğunu tespit etmek gerekir. Taş eğer ebat olarak büyürse kendi kendine düşme olasılığı da azalır.

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 9

Böbreğin üst kısma yerleşen taşların düşme ihtimali, alt kısma yerleşen taşlara göre daha yüksektir. Hastanın yaşadığı taş ağırısının şiddeti ve taşın böbrek fonksiyonlarında herhangi bir hasara yol açıp açmamasına göre böbrek taşı tedavisi yapılır. Eğer, böbrek taşları hastada sık sık tekrarlarsa bu taşların oluşumundaki çıkış noktasının tespit edilmesi de oldukça önemlidir.

Bu doğrultuda detaylı laboratuvar testleri ile magnezyum, kandaki kalsiyum, ürik asit, fosfor, D vitamini ve parathormon seviyelerinin incelenmesi gerekebilir. Ayrıca hastanın idrarında bulunan ürik asit, sistin ve oksalat seviyelerinin detaylı bir şekilde incelenmesi de oldukça önemlidir.

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 11

Boyutu 5 mm’nin altında olan taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su içmek ve hareket etmek taş düşürmenize yardımcı olur. Kadınlar erkeklere göre taşı daha kolay düşürür. Ameliyat olmadan önce taşın kendiliğinden düşüp düşmeyeceği de değerlendirilmedilir. Boyutu1 cm’den küçük böbrek taşlarında ise ilaç tedavisi uygulanır. Daha önceden böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan ve tekrar hastalanan kişiler bu taşları daha kolay düşürür. 

Böbrek taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Böbrek taşına ne iyi gelir, nasıl düşer? - Resim : 12

Böbrek taşı ağrısını dindirmek için de evde yapılabilecek içecekler mevcuttur. En etkili doğal yöntemler olarak karşımıza limon ve portakal çıkar. Elma ve probiyotik bir besin olan yoğurt da böbrek taşı ağrısına iyi gelmektedir.