Doğum günü partisi, korona virüs faciasına dönüştü!

Korona virüs nedeniyle tüm dünya sosyal izolasyona dikkat çekerken, Brezilya’da bir ailenin doğum günü partisi trajediyle sonuçlandı. Aileden 10 kişi korona virüse yakalandı. 3 kişi ise virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Brezilya’da düzenlenen bir doğum günü partisi, ülkede korona virüsün yayılmasına sebep olarak gösterildi. Vera Lucia Pereira isimli kadın, salgın nedeniyle iptal etmeyi düşünse de doğum günü partisini düzenlemeye karar verdi. 28 kişinin katıldığı parti sonrasında, katılımcılarda koronavirüs belirtileri görülmeye başlandı. Aynı aileden 10 kişi korona ile mücadele ederken, 3 kişi hayatını kaybetti. Partiye katılan diğer insanlar ise önlem amaçlı karantinada tutuluyor.

Partiden sonra vaka sayısında büyük artış

Doğum günü partisi Sao Paulo’nun Itaberica da Serra şehrinde 13 Mart’ta düzenlendi. Brezilya Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre o gün Brezilya’da 98 korona virüs vakasının olduğu açıklandı. O tarihe kadar henüz ölümün yaşanmadığı ülkede, vakaların 60’a yakını 21 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirlerinden olan Sao Paulo’da görüldü. Üç hafta sonra ise 8 Nisan tarihinde Brezilya genelinde korona virüs vakalarının sayısı 16.000’i, can kayıplarının sayısı da 800’ü geçti.

”Şüphelensek de parti yapmaya karar verdik”

Vera Lucia Pereira, o dönem salgının Brezilya’ya yayılmakta olduğunu fark etti. Hatta 59. yaş günü partisini iptal etmeyi de düşündü. BBC’ye konuşan Vera Lucia, “Şüphelerimiz vardı ama yine de parti yapmaya karar verdik. O zaman ülkede bu kadar çok vaka yoktu.” dedi. O dönem Brezilya’da tecrit, izolasyon tedbirleri de yoktu.

Partiden birkaç gün sonra semptomplar görüldü

Vera Lucia’nın evin arka bahçesinde düzenlenen partisine ailenin 28 üyesi katıldı. Davetliler arasında kocası Paulo Vierira’nın ağabeyi ve ablaları da vardı. Paulo, ağabeyi Clovis ve ablası Maria korona virüsten öleceklerinden habersiz günün keyfini çıkardılar. Partiden birkaç gün sonra davetlilerin neredeyse yarısında korona virüs semptompları belirmeye başladı; öksürük, ateş ve nefes darlığı yaşadılar.

Ailesinin yarısını virüsten kaybetti

Vera Lucia’nın kocası ve iki kardeşi Nisan ayının ilk haftası öldü. Ablası Maria’nın ölüm nedeninin de koronavirüs olduğu teyit edildi. BBC’ye konuşan kızı Rafaela, “Annemin ölüm nedeninin virüs olduğuna artık eminiz. Bu, salgının ne kadar saldırgan olduğunu gösteriyor. Annemin hastaneye erişimi vardı, solunum cihazına bağlanabiliyordu ama yine de kurtaramadılar. Maria ise diyabet hastasıydı ve durumu birkaç gün içinde hızla kötüleşti.” dedi. Aile şimdi Paulo ve Clovis’in otopsi raporlarının sonuçlarını bekliyor. Vera Lucia, “Doktorlar %99 Covid-19 olduğunu söylüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kendisi ve oğlu atlattı

Vera Lucia ve oğlunda da virüsün semptomları görüldü ama ikisi de atlattı. Vera Lucia, “Fiziksel olarak iyiyim ama az da olsa öksürüyorum. Çok zor bir dönem oldu bizim için. Günlerce korku yaşadık.” dedi.

Partiye katılanlar izolasyonda

Korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden aile üyeleri belirli kısıtlamalar doğrultusunda defnedildi. Ayrıca 13 Mart’taki partiye katılıp kurtulanlar ise sağlık sorunları yaşayıp iyileşseler de önlem için karantinada tutuluyor.