Bu bilgi çok işinize yarayacak? Otoyol kenarındaki küçük beyaz tabelalar ne işe yarar, biliyor musunuz?

Otomobil ya da otobüs ile yolculuk yaparken şehirler arası otoyollarda pek çok tabela sürücü ve yolcuların karşısına çıkar. Bazıları şehirleri ve kalan kilometreleri gösterirken bazıları yolda karşılabilecek tehlikelere işaret eder. Üzerinde numaralar yazan küçük beyaz tabelalar da sık sık yolda karşımıza çıkar. O tabelalara kontrol kesim levhası adı veriliyor. Peki kontrol kesim levhası ne işe yarar? Kontrol kesim levhası nasıl okunur? İşte detaylar...

Bu bilgi çok işinize yarayacak? Otoyol kenarındaki küçük beyaz tabelalar ne işe yarar, biliyor musunuz?

Trafik işaret levhalarının anlamlarının sürücüler ve yolcular tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu levhalar ile yol ve çevresinin özelliklerini yazı ve sembollerle sürücülere ve yayalara aktarılmasını sağlanıyor. Bu sebeple trafik işaretleri ve trafik levhaları hem sürücüler, hem de trafiğin genel akışı için büyük öneme sahip. 

Yol kenarındaki beyaz levhalar ne işe yarar?

Yol kenarında bulunan küçük beyaz levhalara 'kontrol kesim levhası' denir. Bu levhalar, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bakım ağına dahil yollar üzerinde yolu tanımlamak ve yoldan kaynaklanan sorunların yerinin belirlenmesi amacıyla kullanılıyor.

Kontrol kesim levhasındaki sayılar ne ifade ediyor?

Kontrol kesim levhasının üzerinde yer alan koordinat, enlem ve boylam bilgisi değil. Levha üzerinde yer alan sayılar sırasıyla karayolunun adı, kesim numarası ve kaçıncı kilometresinde olduğuna dair bilgileri içeriyor. Örneğin; '22' karayolunun adını, '52' kontrol kesim noktasını, aşağı kısımda yer alan '008' ise kilometre bilgisini ifade ediyor.