Bursa'da bir vatandaş balçıkların arasında o canlıyı görünce gözlerine inanamadı. Bir daha baktı. Sonra acilen yetkilileri aradı. Hızla yok oluyordu

Bursa'da tarımsal ilaçlama amacıyla su çekimi yapılan sulama göletinde bir vatandaş tarafından nesli hızla yok olan bir canlı tespit edildi. Yapılan ihbar üzerine Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri devreye girerek canlıyı o bölgeden aldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerinin Türkiye'nin çeşitli illerindeki canlı popülasyonunu korumak adına yürüttüğü çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Ekipler son olarak Bursa'da bir vatandaş tarafından yapılan ihbarı değerlendirerek, nesli tükenme tehlikesi altındaki bir canlının doğadan yok olmasının önüne geçti. 

YENİ EVLERİNE TAŞINDILAR

Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün resmi sosyal medya hesabından konu hakkında şu paylaşımda bulunuldu: 

Bursa’da duyarlı bir vatandaşımız tarafından yapılan ihbarda; tarımsal ilaçlama amacıyla su çekimi yapılan sulama göletinde nesli tehdit altına girme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kafkas şeritli semenderi (Ommatotriton ophryticus) bulundu.

İNCELEMELER YAPILDI 

Bursa Bölge Müdürlüğümüz personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya tarafından yapılan incelemede; türün, önceden Doğulu Kuzey Şeritli Semenderi (Kafkas şeritli semenderi) ile birlikte aynı tür altında kabul edilen ancak genetik çalışmalar ile alttür düzeyinden tür düzeyine çıkarılmış olan Anadolu şeritli semenderi (Ommatotriton nesterovi) olduğu tespit edildi.

"KUZEY ANADOLU'DA YAYILIYOR" 

Tarımsal ilaçlama tankerleriyle su alınması sırasında suya bulaşabilecek ilaç riskine karşı, burada yakalanan üç erkek birey, yine aynı bölgede yer alan ve içerisinde türe ait bireylerin bulunduğu, su içi bitkilerince zengin farklı bir alana uygun koşullar altında taşındı. Anadolu şeritli semenderi, Samsun’dan (Kızılırmak Deltası dahil) batıya doğru tüm Kuzey Anadolu'da yayılış gösteren bir türdür."