Yılmaz Özdil'den HDP'li Garo Paylan'a çok sert 'soykırım' tepkisi

tv100'ün ses getiren programı Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'un bu haftaki konuğu Gazeteci Yılmaz Özdil oldu. Cumhuriyet Dönemi ve Kurtuluş Savaşı'na ilişkin birbirinden ilginç bilgiler veren Özdil, Meclis'e sözde Ermeni soykırımı teklifi veren HDP'li Garo Paylan'a sert tepki gösterdi.

Candaş Tolga Işık, tv100'de hazırlayıp sunduğu Az Önce Konuştum programı için her hafta sanat, spor, siyaset dünyasının önemli isimlerini ağırlıyor. Bu hafta Gazeteci Yılmaz Özdil Az Önce Konuştum'a konuk oldu.

Cumhuriyet Dönemi ve Kurtuluş Savaşı'na ilişkin birbirinden ilginç bilgiler veren  Özdil, ''Cumhuriyet ilkelerinin, devrimlerinin gerçekleşebilmesi için bunu topluma aktarabilmek gerekiyor. Atatürk’ün savaştan kastı bu. Dünya tarihine baktığınızda Millî Mücadele güçsüzün güçlüleri yendiği tek savaştır. Dünya tarihinde enflasyonsuz tek savaş Kurtuluş Savaşıdır.'' ifadelerini kullandı.

Özdil, koronavirüs salgınında gıdanın öneminin arttığını belirterek, "Tarım Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda var olan bir vizyon." dedi.

İşte dolu dolu geçen programda Özdil'in dikkat çeken açıklamaları;

Cumhuriyet mucizesini neye bağlıyor, Atatürk vizyonu neleri öngördü?

Cumhuriyet ilkelerinin, devrimlerinin gerçekleşebilmesi için bunu topluma aktarabilmek gerekiyor. Atatürk’ün savaştan kastı bu. Dünya tarihine baktığınızda Millî Mücadele güçsüzün güçlüleri yendiği tek savaştır. 

Mustafa Kemal’in etrafında çağdaş yaşama inanmış bir kadro var. Bu kadrolar içinde aslında görünmeyen liderler kadınlar. Tarım Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda var olan bir vizyon. Dünya tarihinde enflasyonsuz tek savaş Kurtuluş Savaşıdır.

Bütün dünyada Cumhurbaşkanlığı forsunun ne anlama geldiğini, nasıl oluştuğunu bilmeyen tek devlet var o da Türkiye. Atatürk’ün kullandığı fors bugün Cumhurbaşkanlığı forsu olarak kullanılan fors değil.

Ekrem Akurgal bu memlekette arkeoloji biliminin kurucusu. Ekrem Hoca İzmir’de vefat ediyor. Bu memleket Ekrem Hoca’nın kabrine bakmıyor. Ben gittiğimde Ekrem Hoca’nın kabrini ellerimle temizlemeye çalışıyorum.

Genç Cumhuriyet nasıl başarılı oldu?

Türkiye’den 750 genci dünyanın en saygın okullarına gönderiyorlar. Memlekette daha ot bitmiyor, sen çocuğu Chicago’ya göndermişsin. Ben gelmişken Amerika’da kalayım dememiş. Uzman olarak memlekete dönüyorlar. 1 kişi bile kalmamış.

Çankaya Köşkü’nün bahçesinde bile kara tahtalar var. Memlekette bir eğitim seferberliği var. Bu bir dayatma olsa böyle bir başarı söz konusu olamaz.

Ankara Türkiye Cumhuriyeti açısından diğer devletler gibi sadece bir başkentten ibaret değildir. Saltanatın bu ülkeden gönderilmiş olmasının, demokrasinin halkının egemenliğinin de sembolüdür.

Latife kadın özgürlüğü konusunda bir rol modeldir. Henüz kadınların seçme ve seçilme hakkı yokken bu ülkede seçimde Latife’ye oy çıkmıştır. Aday değil ama oy çıkıyor.

Türkiye’de iki ana akım var. Biri bölücü biri gerici. Bu iki ana akımın kuklacısı emperyal güçler. Sevr’e, Osmanlı’nın yıkılışına baktığında gericiyi ve bölücüyü görüyorsun. Heykellere yapılan saldırılar yine aynı odaklar.

Atatürk eleştirilerine ne diyor, koleksiyon kitabından pişman mı?

Mustafa Kemal kitabına saldırının temel sebebi bu ülkenin öğretmenleri tarafından sahiplenmesidir. Kitap 1 milyon 400 tirajına, Mustafa Kemal’in çocuk versiyonu 2.5 milyondur. Biz bu ülkede doğan her bebeğin kundağına Mustafa Kemal kitabını koyduk. Biz buna yaptığımız anda bize saldırı başladı. Türkiye'de koleksiyon kitap kavramı var. Hakkında 1000'in üzerinde kitap yazılmış Mustafa Kemal'in bir tek koleksiyon kitabı yoktu. Biz dedik ki bu koleksiyon kitabını biz yapacağız. Koleksiyon kitabını keşke 25.000 TL yapsaydık. 

Biz gazeteciliği para kazanmak için yapmıyoruz.

 Sözde soykırım iddiasına ne diyor ?, HDP'li Paylan'a sert tepki

Bugünkü köşemde yazdım. Şu anda bu soykırım konusu için teklif veren HDP Milletvekili, CHP milletvekili var mesala. Yani mesele sadece HDP değil. CHP içinde de var. Aslında bunlar ülkedeki cehalet ikliminden faydalanıyorlar.

HDP milletvekilinin, PKK uzantılı bir partinin içinden birinin çıkıp soykırımla ilgili bir şey söylemesi benim için şaşırtıcı değil.

Bugün utanmadan çıkıp Türk Devleti soykırım yaptı diyenler açsınlar, özellikle yasa teklifini Meclis'e sunan o HDP'li milletvekili ve CHP içinde 'soykırım var demeye getiren' milletvekili  burayı iyi dinlesin. Amerikan senatosuna tarihte ilk kez, 'Türkler, Ermenileri katlediyor, soykırım yapıyor.' teklifi geldiğinde tarih 1897. Techir ne zaman, 1915. Ortada daha tehcir yok, Amerikan devleti diyor ki Türkiye'de soykırım var. Dolayısıyla, bu tehcir, soykırım meselesini anlamanın tek yolu var; okumak.

Bugün utanmadan Türkler soykırım yaptı diyenler açsınlar Amerikan devletinin misyoner arşivlerini okusunlar. Tehcir 1915 yılında oluyor. 1897 yılında daha tehcir olmamışken Amerikan Senatosu’na soykırım teklifi nasıl geliyor? Biri bana bunu izah etsin.