CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor

İsrail devlet televizyonu, İran'ın İHA saldırısını duyurdu. İran operasyonu "Gerçek Vaat Operasyonu" olarak adlandırdı. İsrail Ordusu hazır olduğunu belirtirken, İran İHA'ların ve füzelerin İsrail'e ateşlendiğini bildirdi. Devrim Muhafızları, İsrail hedeflerini vurduklarını açıkladı. ABD güçleri de İran'a ait hedefleri vurdu. İsrail'in güvenlik kaynaklarına göre saldırının büyük kısmı engellendi. ABD Başkanı Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İsrail devlet televizyonu, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

RUSYA: İRAN VE İSRAİL'İ İTİDALLİ DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin, ilgili tüm tarafları itidalli davranmaya çağırdı ve bölge devletlerinin mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözeceğini umduklarını bildirdi.

IRAK, ÜRDÜN VE LÜBNAN, İRAN İSRAİL GERİLİMİ SONRASI HAVA SAHALARINI TEKRAR AÇTI

Irak, Ürdün ve Lübnan, dün gece İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan kamikaze insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı.

İSRAİL ORDUSU AÇIKLADI: İRAN YAKLAŞIK 290 FÜZE VE İHA İLE SALDIRDI;

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.

BREZİLYA, İRAN VE İSRAİL'E MAKSİMUM İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

 Brezilya, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısının ardından, taraflara "maksimum itidal" çağrısında bulundu.

BIDEN NETENYAHU'YA DESTEK MESAJI VERDİ

Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını ve Netanyahu'ya "İsrail'e desteklerinin tam olduğu" mesajını verdiğini belirtti.

BIDEN, NETENYAHU İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın ülkesine yönelik hava saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğü bildirildi.

MEKSİKA DEVLET BAŞKANI ORTA DOĞU'DA ÇATIŞMALARIN ARTMAMASINI UMDUĞUNU BELİRTTİ

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Orta Doğu'da çatışmaların artmamasını umduklarını bildirdi.

İRAN'IN İSRAİL'E HAVA SALDIRISI SONRASI KUVEYT "GÜVENLİK HAZIRLIKLARINI" GÖRÜŞTÜ

Kuveyt hükümeti, İran'ın İsrail'e hava saldırısı sonrası, ülkenin "güvenlik hazırlıklarını" görüştü.

ABD'Lİ MÜSLÜMAN KURULUŞTAN BİDEN'A 'BÖLGESEL BİR SAVAŞA GİRMEMESİ' ÇAĞRISI

ABD'nin en büyük Müslüman sivil haklar savunucu örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından, Biden yönetimine "bölgesel bir savaşa girmemesi" çağrısı yaptı.

SUUDİ ARABİSTAN: BÖLGEDE GERİLİMİN ARTMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Suudi Arabistan, bölgedeki askeri gerilimin artması ve bunun tehlikeli yansımalarından "büyük endişe duyduğunu" açıkladı.

BMGK BUGÜN ACİL OLARAK TOPLANACAK

 BM Güvenlik Konseyi, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını görüşmek üzere bugün ilerleyen saatlerde acil bir toplantı düzenleyecek

İSRAİL: SIĞINAKLARDA KALMAYA GEREK KALMADI

İsrail ordusu, İran'ın saldırılarının ardından yaptığı uyarıyı güncelleyerek, sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu

İSRAİL TELEVİZYONU: İRAN SALDIRISINA YANITA SAVAŞ KABİNESİ KARAR VERECEK

 Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, bu adımla Savaş Kabinesinin, Güvenlik Kabinesinin onayına ihtiyaç duymadan İran'ın saldırısına verilecek yanıt konusunda karar alabileceği belirtildi. Savaş Kabinesinin yetkilendirilmesiyle, İran'a verilecek yanıt konusunda karar alma sürecinin hızlı ve kolay hale geleceği ifade edildi. Savaş Kabinesinde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ana muhalefet lideri Benny Gantz yer alıyor.

KOLOMBİYA CUMHURBAŞKANI PETRO'DAN "3. DÜNYA SAVAŞI UYARISI"

 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı başlatmasının ardından "3. Dünya Savaşı uyarısında" bulundu. Sosyal medya hesabı X'ten açıklamada bulunan Petro, "Tahmin ediliyordu, şu anda insanlık hızlı şekilde iklimi karbondan arındırma hedefine doğru gitmesi gerekirken, 3. Dünya Savaşı'nın eşiğindeyiz. ABD'nin pratik olarak soykırıma destek vermesi dünyayı ateşledi." ifadelerini kullandı.

Petro, Birleşmiş Milletlerin (BM) acilen toplanması ve derhal barışı sağlaması gerektiğini vurgulayarak, "Herkes savaşların nasıl başladığını biliyor fakat kimse nasıl biteceğini bilmiyor. Keşke İsrail halkı, ataları gibi idarecilerinin çılgınlığını durdurabilecek kadar yüce olsaydı." değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL, BM'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

 İsrail, Birleşmiş Milletleri 'saldırı altında' olduğu gerekçesiyle acil toplantıya çağırdı.

BIDEN VE NETANYAHU GÖRÜŞTÜ

 ABD Başkanı Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

GUTERRES'TEN SUKUNET ÇAĞRISI

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

İSRAİL'DE ASKERİ ÜSTE HASAR

 İsrail ordusu: İran'ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştu, can kaybı olmadı

İSRAİL: İRAN 200'DEN FAZLA FÜZE GÖNDERDİ

 İsrail ordusu: İran'dan (İsrail’e) 200'den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze gönderildi. Tehditlerin çoğu İsrail hava sahası dışında önlendi

 

İNGİLTERE, KRALİYET HAVA KUVVETLERİNE AİT İLAVE JETLERİ ORTA DOĞU'YA KONUŞLANDIRDI

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait ilave jetler ile yakıt ikmal tankerlerini Orta Doğu'ya konuşlandırdıklarını duyurdu.

MISIR HAVA SAVUNMASI YÜKSEK ALARM DURUMUNA GEÇTİ

 İran'ın İsrail'e başlattığı İHA saldırısının ardından, Mısır hava savunmasının yüksek alarm durumuna geçtiği belirtildi.

Kahire el-İhbariyye kanalının üst düzey bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı habere göre, Mısır hava savunması yüksek alarm durumuna geçti.

Lübnan ve Ürdün, İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahalarını kapattıklarını duyurmuştu.

İRAN'IN İHA'LARINI ABD DURDURDU

 İsrailli bir savunma yetkilisi, İsrail'e ateşlenen yüzlerce en az 100 insansız hava aracının İsrail hava sahası dışında ABD tarafından durdurulduğunu söyledi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER: İRAN'IN İSRAİL'E BALİSTİK FÜZE FIRLATTIĞINA İLİŞKİN BİR GÖSTERGE YOK

 İsrail ordu radyosuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, İran'ın ülkeye balistik füze fırlatmasına ilişkin herhangi bir emarenin bulunmadığını belirtti. İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etmişti.

İSRAİL'İN BEŞ BÖLGESİNDE SİRENLER ÇALIYOR

 İsrail ordusu, İsrail'in beş bölgesinde sirenlerin çalındığını ifade etti. 

GOLAN TEPELERİ'NE ROKET SALDIRISI

 Hizbullah, Lübnan'dan Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri üssüne onlarca roket attığını iddia etti.

ABD'Lİ YETKİLİLER, İRAN'A AİT İHA'LARIN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ BELİRTTİ

 Üç Amerikalı yetkili, ABD ordusunun İsrail'e giden bir İran insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi. 

İsmi açıklanmayan yetkililer kaç adet İHA'nın düşürüldüğünü veya yerlerini açıklamadı.  

DANİMARKA'DAN KINAMA

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınadıklarını belirtti.

İSRAİL, VATANDAŞLARINI UYARDI

İsrail ordusu, belirli bölgelerde yaşayanlara bir sonraki duyuruya kadar "koruyucu alanların" yakınında kalmaları çağrısında bulundu. 

İsrail Savunma Kuvvetleri, Kuzey Golan Tepeleri, Nevatim, Dimona ve Eilat bölgesindeki insanlara tavsiyeye uymalarını söyledi. 

AB, İRAN'I KINADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.

İNGİLTERE ÜSLERİNDEN SAVAŞ UÇAKLARI ÇIKTIĞI İDDİASI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgesindeki İngiliz egemen üslerinden, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait bazı savaş ve tanker uçaklarının, İran-İsrail gerilimi üzerine kalkış yaptığı ileri sürüldü.

ÜRDÜN, OHAL HABERLERİNİ YALANLADI

Ürdün'de Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhenned Mubaydin, ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğine ilişkin çıkan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

HİZBULLAH: DEMİR KUBBE PLATFORMUNU VURDUK

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi yaptığı açıklamada, kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile İsrail'in Tel Nehmeh'de yeni konuşlandırılan "Demir Kubbe" platformunun vurulduğunu aktardı. Açıklamada kamikaze İHA'ların platformu tam isabetle hedef aldığı kaydedildi.

İRAN: ABD’YE GEREKLİ UYARILARI YAPTIK

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan Hollanda ve Belçika Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail’in Şam’da İran Konsolosluğu'nu hedef alması ve bu saldırıya İran'ın karşılığı ele alındı. Abdullahiyan görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail rejiminin Şam’da İran Konsolosluğunu hedef alması ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesini ele aldık. Ülkemizin konuya ilişkin duruşunu aktardım. ABD’ye konu hakkında gerekli uyarıları yaptığımızı vurguladım. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapılan görüşmede uluslararası, bölgesel ve Gazze'deki son gelişmeler ele alındı” dedi.

İSRAİL, İRAN SALDIRISINA NASIL KARŞILIK VERECEĞİNİ GÖRÜŞECEK

İsrailli bir askeri yetkili, İsrail ordusunun pazar günü yerel saatle sabah 6 civarında İran saldırısına nasıl karşılık verileceğine karar vermek üzere bir durum değerlendirmesi yapacağını söyledi. Askeri protokol gereği isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkiliye göre onlarca İsrail uçağı, İran füzelerini düşürmek için havalanmış durumda. Yetkili, İsrail'in gelen füzeleri İsrail hava sahasına ulaşmadan önce vurmaya çalışabileceğini ve Ürdün'ün kendi semalarına giren herhangi bir İran füzesini düşürmesinin de mümkün olduğunu söyledi.

İRAN HABER AJANSI, BALİSTİK FÜZE İDDİASINI DOĞRULADI

İran'ın devlet tarafından işletilen IRNA haber ajansı, Tahran'ın İsrail içindeki hedeflere balistik füzeler ateşlediğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları daha önce saldırısında insansız hava araçları ve füzeler fırlatacağını açıklamıştı ancak hangi tipin kullanılacağını belirtmemişti. 

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer ayrıca Biden yönetiminin İran'ın 100'den fazla insansız hava aracı, düzinelerce seyir füzesi ve düzinelerce balistik füze fırlatmasını beklediğini söyledi. 

İRAN: İSRAİL'E YARDIM EDEN HER ÜLKE KESİN CEVABIMIZI ALACAK

 İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, "İsrail’in İran'a saldırması için hava sahasını ya da topraklarını İsrail'e açan her ülke bizim kesin cevabımızı alacaktır” dedi.

 CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 1

HOLLANDA, İRAN'IN İSRAİL'E HAVA SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

 Hollanda'da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Orta Doğu'daki durumun çok endişe verici olduğunu belirterek, “Bugün erken saatlerde Hollanda ve diğer ülkeler, İran'a İsrail'e saldırmaktan vazgeçmesi yönünde net bir mesaj gönderdi.” paylaşımında bulundu. Rutte, “Hollanda, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor. Olayların daha fazla tırmanmasının önlenmesi gerekiyor. Az önce Hollanda Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı ile son durum hakkında temasta bulunduk. Gelişmeleri çok yakından takip etmeye devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI CAMERON'DAN AÇIKLAMA

İngiltere Dışişleri bakanı, İran'ın İsrail'e saldırısının Orta Doğu'daki "gerginliği daha da artıracağı" konusunda uyardı.

X sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Lord David Cameron, İngiltere'nin İran'a durumu tırmandırmayı durdurma çağrısını da yineledi.

FRANSA, İRAN'IN İSRAİL'E HAVA SALDIRISINI KINADI

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e hava saldırısını sert şekilde kınadıklarını bildirdi. Sejourne, X hesabından yaptığı açıklamada, "Fransa, İran'ın İsrail'e karşı başlattığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor." ifadelerini kullandı.

ABD: 400-500 İNSANSIZ HAVA ARACI VE FÜZELER FIRLATILDI

 Amerikan ABC News'e konuşan üst düzey bir ABD yetkili, İran saldırısının 400-500 insansız hava aracı ve füzeden oluştuğu söyledi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, sayısını söylememekle birlikte İsrail'e yönelik insansız hava araçları ve seyir füzeleriyle saldırı başlatıldığını açıklamıştı.

İSRAİL: FÜZELERİN ETKİ ALANI GOLAN TEPELERİ VE NECEF ÇÖLÜ'NDEKİ İSRAİL ÜSSÜ

İsrail ordusundan iki askeri yetkiliye göre İran ve Irak'tan düzinelerce insansız hava aracı ve seyir füzesi fırlatıldı. New York Times'a konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, füzelerin etki alanının Golan Tepeleri ve Necef Çölü'ndeki bir İsrail hava kuvvetleri üssü olmasının beklendiğini söyledi.

CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 2

İRAN'DAN İSRAİL'E YARDIMCI OLAN ÜLKELERE MESAJ

 İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti. İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır." ifadelerini kullandı.

BIDEN'IN ULUSA SESLENİŞİ İPTAL EDİLDİ

 ABD Başkanı Biden'ın yapacağı ulusa sesleniş konuşması iptal edildi

LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

 Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan güvenlik gelişmeleri göz önüne alınarak ülkenin hava sahası hakkında bir değerlendirme yapıldığını ifade etti.

Hamiye, Lübnan yerel saatiyle 01.00'den sabah 07.00'ye kadar ülkenin hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak ve tedbir amaçlı kapatıldığını kaydetti. Lübnanlı Bakan, bu saatler arasında ülkenin tek havalimanı olan Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nın tamamen kapalı olacağını, ilerleyen saatlerdeki gelişmelere göre güncelleme yapacaklarını belirtti.

HAMANEY: SİYONİST REJİM CEZALANDIRILACAK

 İran'ın dini lideri Hamaney, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda "Şeytani Siyonist rejim cezalandırılacak" dedi.

İRAN 100'DEN FAZLA İHA GÖNDERDİ

 İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin bir kaç gün sürecek çatışmalara ve karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu İran’ın yüzden fazla İHA gönderdiğini duyurdu

İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın saldırısını "en güçlü ifadelerle" kınadı. 

X'te yayınlanan bir açıklamada İngiltere başbakanı, insansız hava aracı ve füze saldırısının "pervasız" olduğunu ve İngiltere'nin "İsrail'in güvenliğini savunmaya" devam edeceğini söyledi. 

CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 3

BIDEN ULUSA SESLENECEK

 ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'dan Ulusa seslenecek.

SURİYE ALARMA GEÇTİ

 Reuters, ordu kaynaklarından alıntı yaparak, Suriye'nin İsrail saldırıları durumunda Rus yapımı Pantsir karadan havaya savunma sistemlerini başkent, Şam ve büyük üslerde yüksek alarma geçirdiğini bildirdi.

Kaynaklar, İsrail'in İran'dan gelecek herhangi bir saldırıya, İran yanlısı milislerin bulunduğu askeri üsleri ve tesisleri hedef alarak misilleme yapacağını beklediklerini söyledi.

NETANYAHU SAVAŞ KABİNESİNİ TOPLADI

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor. Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 4

İSLAM DEVRİM MUHAFIZLARI BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

 İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) şu açıklamayı yaptı:

“Siyonist varlığın Suriye'deki İran konsolosluğunu hedef alma suçuna yanıt olarak insansız hava araçları ve füzelerle bir operasyon başlattık”.

Açıklamada, "Operasyon, işgal altındaki topraklarda belirli hedefleri vurmak amacıyla onlarca füze ve drone ile gerçekleştirildi" denildi.

İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Teyr Harfa, Alma eş-Şaab ve Yarin beldelerine hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada, beldelerdeki Hizbullah'a ait hedeflerin vurulduğu belirtildi. İsrail ordusundan yapılan bir başka açıklamada, Lübnan'dan İsrail'e doğru Kfar Blum ve Hanita yerleşim birimine yönelik insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiği aktarıldı. Açıklamada, buna karşılık İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın Garayeb, Vardiye, Hilat el Dabba bölgelerine yer alan Hizbullah hedeflerine hava saldırısı düzenlediği kaydedildi.

HAARETZ: İRAN BALİSTİK FÜZE DE FIRLATTI

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, İran'ın insansız hava araçlarıyla birlikte balistik füze de fırlattığı iddiasına yer verdi. Balistik füzeler, insansız hava araçlarına göre çok daha hızlı yol katediyor.

ÜRDÜN: HAVA SAHAMIZI İHLAL EDEN İRAN İHA'LARINI VURURUZ

 Reuters'ın aktardığına göre Ürdün güvenlik kaynakları, hava sahasını ihlal eden İran insansız hava araçlarına müdahale edileceğini söyledi.

ÜRDÜN, OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ

Ürdün, İran'ın İsrail'e düzinelerce insansız hava aracı ve füze fırlatmasının ardından olağanüstü hal ilan etti. Daha önce Ürdün, İran'ın saldırı tehdidi nedeniyle hava sahasını kapattığını açıklamıştı.

CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 5

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı İsrail'in savunmasını destekleyecek." ifadeleri kullanıldı.

 

İRAN, ABD'Yİ İSRAİL'E SALDIRIYLA İLGİLİ UYARDIKLARINI DUYURDU

 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'e saldırı konusunda ABD'ye gerekli uyarıyı yaptıklarını belirtti. Abdullahiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Belçika, Hollanda ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden mevkidaşlarıyla görüştüğünü duyurdu. Abdullahiyan, "İsrail rejiminin İran'ın Şam'daki büyükelçilik binasına düzenlediği terör saldırısı ve uluslararası hukukun ve Viyana Sözleşmelerinin ihlalleri gündeme geldi. Ülkemizin pozisyonlarını anlattım. ABD'ye gerekli uyarının yapıldığını vurguladım." dedi. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmede de İsrail'in Gazze'deki saldırılarının ele alındığını aktardı.

İRAN SALDIRIYI DOĞRULADI

İran devlet televizyonunun haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı." ifadelerine yer verildi. İsrail ordusu, İran'ın insansız hava aracı saldırısı başlattığını duyurmuştu.

CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 6

İSRAİL HAVA SAHASINI KAPATIYOR

İsrail hava sahası saat 00:30'da kapatılacağı öğrenildi. Ulusal havalimanı kapılarını hem inişlere hem de kalkışlara kapatacak.

BIDEN'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Durum Odası’nda devletin en üst kademesini toplayacağı bildirildi. Biden'ın başkanlık yapacağı toplantıya ise Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Blinken, Genelkurmay Başkanı Brown, CIA Direktörü Bill Burns, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Orta Doğu Direktörü Brett McGurk'un katılacağı belirtildi.

IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI

 Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran topraklarından düzenlenecek bir saldırıya hazır olduklarını söyledi. Netanyahu, yayınladığı görüntülü mesajla İran ile yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"HEM SAVUNMA HEM DE SALDIRI KONUSUNDA HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ"
Son yıllar ve haftalarda İran'dan gelecek doğrudan saldırıya hazırlandıklarını belirten Netanyahu, "Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız." yorumunu yaptı. Netanyahu, İsrail'in yanında yer aldıkları ve verdikleri destekten dolayı ABD, İngiltere ve Fransa'ya takdirlerini ifade ederek, "Kim bize zarar verirse biz de ona vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakin ve kararlı bir şekilde yapacağız." ifadesini kullandı.

İSRAİL: İRAN'A AİT İHA'LARIN İSRAİL'E ULAŞMASI SAATLER ALACAK

İsrail Ordusu, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı ile saldırı başlattığını ve İsrail'in hava savunma sisteminin saldırıya karşı hazır durumda olduğunu açıkladı. İsrail Ordusu, İran'a ait insansız hava araçlarının İsrail'e ulaşmasının saatler alacağını ve tehlike oluşması muhtemel bölgelerde sirenler çalacağını bildirdi.

CANLI GELİŞMELER: İran'dan İsrail'e İHA ve füzelerle saldırı! İsrail, BM'yi acil toplantıya çağırdı! Bölgeden son dakika bilgileri geliyor - Resim : 7

İSRAİL BAŞBAKANLIK UÇAĞI NEVATİM HAVA ÜSSÜ'NDEN HAVALANDI

İsrail Başbakanlık uçağı “Siyon Kanadı” uçuş takip sitelerinden alınan bilgilere göre ülkenin güneyindeki Nevatim Hava Üssü'nden havalandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun uçakta olup olmadığı henüz bilinmezken, Netanyahu için inşa edilen uçak resmi olarak henüz kullanılmamıştı.

İRAN, İSRAİL'E İHA SALDIRISI BAŞLATTI

 İsrail Devlet Televizyonu'nun haberine göre, İran'ın İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

İSRAİL, KONSOLOSLUK BİNASINA SALDIRI DÜZENLEMİŞTİ

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

HAMANEY 'CEZALANDIRILACAK' DEMİŞTİ
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.