CHP, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a 2019 uyarısı

CHP Parti Meclisi (PM) perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı yeniden ‘’adaylaştırdı.”

31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimler için kolları yeniden sıvayan Yavaş ve İmamoğlu, bir yandan Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti, MHP, DSP, Yeniden Refah Partisi, Büyük Birlik Partisi ve HÜDA PAR’la, diğer yandan ise Millet İttifakı’nı darmadağın eden İYİ PARTİ’nin üst yönetimiyle mücadele edecekler.

Her iki adayın işini zorlaştıran bir diğer husus ise HDP’nin ardılı DEM Parti’nin tutumu…

Tabii Zafer Partisi ve TİP’i de es geçmemek gerek…

Yavaş ve İmamoğlu, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde hem İYİ Parti’nin hem de o günkü adıyla HDP’nin desteğini alarak seçimi kazanmışlardı. Bugün aynı konjonktür yok. İYİ PARTİ yönetimi, AK Parti’nin kayığına bindiği için tek bir amaçları var: CHP’ye her yerde kaybettirmek…

Dolayısıyla bırakın destek vermeyi, CHP’nin kaybetmesi AK Parti’nin kazanması için uğraşacaklar.

Öte yandan DEM Parti de bu seçimde farklı bir pozisyon alıyor.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aktif siyaseten çekilmesi sonrası kendisine yeni bir yol arayan DEM Parti, Türkiye’nin her yerinde aday çıkarmak istiyor. Bu da başta İmamoğlu ve Yavaş olmak üzere CHP’li tüm adayların işini zorlaştırıyor.

CHP, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a 2019 uyarısı - Resim : 1

CHP’DE DURUM NE?

Objektifimizi parti içine tutarsak Yavaş ve İmamoğlu için dezavantajlı olan bir durumun daha altını çizmek gerekiyor. O da CHP’nin Büyük Kurultay sürecinde ortaya çıkan kırgınlık…

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği, Özgür Özel’in kazandığı kurultay, Kılıçdaroğlu’nu seven, sayan, izinden giden önemli bir kesimde ‘’kırgınlık’’ yarattı. Özelikle sosyal medyada yayılan çeşitli iddialar, kurultaya gölge düşürdü.

Neyse ki Kılıçdaroğlu hemen devreye girdi ve çektiği bir video ile bu tartışmaların önünü keserek kırgınlığın daha da derinleşmesine izin vermedi.  

Ancak buna rağmen kırgınlığın yarattığı küskünlük belli çevrelerde devam ediyor.

CHP yönetimi bu gerçeği dikkate almalı ve buna göre politika geliştirmelidir. CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel, durumun ciddiyetinin fakında olmalı ki Kılıçdaroğlu’na yönelik ilgisini hiç eksik etmiyor ve bunu her fırsatta gösteriyor.

Kısacası, yapılan kamuoyu araştırmaları İmamoğlu ve Yavaş’ı avantajlı durumda gösterse de başta ikisi olmak üzere CHP’li tüm başkan adaylarının işi sıkı tutması gerekiyor. Zira 2019’daki koşullar artık yok…

Bu bağlamda; ‘’üyeye dayalı ön seçim de yapılmayacağına göre’’ CHP’nin tüm il ve ilçelerde aday gösterirken ‘’ince eleyip sık dokuması’’ gerekiyor.

Yok eğer yine “eş dost akraba, sen ben bizim oğlan’’ anlayışıyla aday gösterilecekse seçmenin buna tepki göstereceğinin bilinmesi gerekiyor.