CHP’li başkanlar neden "Kemal Kılıçdaroğlu göreve devam etsin" diyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim sonuçları henüz kesinleşmeden başlattığı; önü arkası belli olmayan ve içi bir türlü doldurulamayan Değişim’’ tartışması CHP’yi tamamen ‘’iç gündem’’e döndürdü.

CHP’nin önde gelen isimleri ve kadroları İmamoğlu’nun başlatıp Özgür Özel’in sürdürdüğü bu tartışma yüzünden ülke gündemine dair etkili bir söz bile söyleyemez hale geldi.

Bu tartışma CHP’nin olağan kongre ve kurultay süreciyle de birleşince ana muhalefet partisi “Kongre – Kurultay – Değişim – Yenilenme”den başka hiçbir şey konuş(a)maz oldu.

Bu durum son seçimden yenilgiyle çıkan, canı sıkılan, morali bozulan ve umudu tükenme noktasına gelen milyonlarca CHP’liyi derinden üzüyor ve yaralıyor. Üstüne üstlük buna bir de bazı kongrelerdeki kavga görüntüleri eklenince, halk siyasetten ve siyasetçilerden daha da uzaklaşıyor.

Tabii bu anlattığım meselenin bir boyutu…

Diğer boyutta ise amansız bir mücadele sürüyor.

ANADOLU’DA NELER OLUYOR?

‘’Değişim’’in bayraktarlığı yapan ve henüz dört ay önce seçilen milletvekilleri, sanki cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sürdürüyormuşçasına il il geziyor, delegeleri ikna etmeye çalışıyor.

‘’Değişim’’cilerin akın ettiği illerden biri de Yozgat…

Yozgat’ın salı günü seçilen İl Başkanı Abdullah Yaşar, “Değişimci olduğunu söyleyen arkadaşların kongre öncesi gösterdiği ilgi beni memnun etti. Yozgat hiç bu kadar ilgi görmemişti’’ diyerek espri yapıyor.

‘’Değişim’’ istediğini söyleyen milletvekillerinin kendisini ve delege adaylarını son 15 gündür kesintisiz aradığını ve bu duruma şaşırdığını belirten Yaşar, ‘’Bu şaşkınlığımı beni arayanlara da ifade ettim’’ diyor.

Yozgat’a yönelik bu ilgiye Kongre Divan Başkanı Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in de şahit olduğunu belirten Abdullah Yaşar, “Vekilimiz kongrede espri yaptı ve ‘Ne var bu Yozgat’ta?’ diyerek duruma yönelik şaşkınlığını dile getirdi” diyor.

YAŞAR NE ANLATTI?

İki adaylı kongrede seçilen CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar’la sohbet ederken, Anadolu insanının “vefa” duygusuna bir kez daha tanık oldum.

Yaşar’ı seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından ararken, telefonumun ekranında sizin de burada gördüğünüz fotoğraf belirdi. Yaşar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla çektirdiği fotoğrafı profiline eklemiş…

CHP’li başkanlar neden "Kemal Kılıçdaroğlu göreve devam etsin" diyor? - Resim : 1

Yaşar’a, “Başkan Yozgat’ta ne oluyor?” diye sordum. CHP’li Yaşar, bu soruma, “Barış Bey, biz ahde vefalı insanlarız. Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanındayız’’ cevabını vererek başladı.

Ardından da ekledi:

“Yozgat’ta da değişim tartışması oldu ama Yozgat’ın kararı açık ve nettir. Sayın Genel Başkan'ımız Ankara’da linç edildi, Artvin’de terör örgütü PKK’nın saldırısına uğradı. Yine Ankara’da mecliste yumruk attılar. Seçim öncesi ‘Bunlar kesinlikle bir araya gelemez’ denilen herkesi bir araya getirdi. Kongre için buraya gelen arkadaşlara da söyledim. Keşke hepimiz sayın Kılıçdaroğlu kadar mücadeleci ve dirayetli olsaydık. O zaman bu seçimi kazanırdık. Seçimin tüm faturasının Kemal Bey’e kesilmesini kabul etmiyorum.”

"AHDE VEFA" DUYGUSU…

Yaşar, Anadolu’nun tam göbeğinde ve CHP açısından zor bir bölgede siyaset yapan, belediye imkânlarından faydalanmayan, imar rantı bilmeyen ‘’ahde vefalı bir CHP’li…’’

Kuşkusuz sadece Yaşar değil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek veren diğer il başkanları da aynı duyguyu hissediyor ve bu yüzden kongrelerde ‘’Bir kez daha Kılıçdaroğlu’’ diyorlar.

Kars, Ardahan, Muş, Bingöl, Şanlıurfa, Niğde, Hatay, Konya, Gümüşhane, Siirt, Batman, Hakkâri, Kayseri ve ismini şu an yazamayacağım onlarca kentin il başkanı da benzer duyguları paylaşıyor.

Önceki günlerde konuştuğum CHP Muş İl Başkanı Mehmet Şerif Dönmez, “Biz sayın Genel Başkan'ımızın yanındayız. Biz CHP’liyiz. Biz değişimi zaten 1923’te başlatmışız” diyor.

Bu ve buna benzer örnekleri sıralayabilirim…

ANLAMA KILAVUZU…

CHP’de ne olup bittiğini anlamak isteyenler, bu yazıda yer alan ifadeleri okuduktan sonra sanırım kafalarındaki birçok soruya rahatlıkla cevap bulacaktır.

Kuşkusuz Kılıçdaroğlu’na verilen desteği sadece “duygu durum”la anlatmak eksik olur.

Kılıçdaroğlu, geride kalan yıllar içinde birçok hatasına rağmen CHP’yi bir arada tutmayı ve iktidar hedefine kilitlemeyi başardı. CHP örgütleri burada özetlemeye çalıştığım bu tabloyu görüyor ve bir süre daha Kılıçdaroğlu ile yürümeyi istiyor.

Kılıçdaroğlu’na yönelik ilginin sebeplerinden biri de hiç kuşkusuz ki; liderliğe oynayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özellikle son dönemde ortaya çıkan agresif tavırları…

CHP örgütleri, İmamoğlu’nun tarzını beğenmiyor ve benimsemiyor.