Küçükçekmece Belediyesi kamuyu tam 97 milyon TL zarara uğrattı!

Belediyelerin kamuyu borç batağına sürüklediğinin kanıtı işte bu ihalede saklı. Belediye, satın alma maliyeti 94 milyonu bulan araçların yerine, kiralamaya 193 milyon lira ödeyecek. Tv100'den Ercan Öztürk, CHP'li Küçükçekmece Belediyesi'nde gerçekleşen 'ilginç ihale"nin perde arkasını inceledi...

Belediyelerin kamuyu borç batağına sürüklediğinin kanıtı işte bu ihalede saklı. Belediye satın alma maliyeti 94 milyonu bulan araçları satın almak yerine kiralamaya gitti. Üç yıllık araç kiralamaya 193 milyon lira ödenecek. 

CHP'li Küçükçekmece Belediyesi içerisinde engelli taşıma aracı, yemek taşıma aracı, otobüs, anons aracı, binek otosu, ambulans ve dankerli kamyonların olduğu bir araç kiralama ihalesi duyurusu yapıldı.

Yalnızca 25 gün fırsat verildi

Tv100'den Ercan Öztürk'ün haberine göre, Belediye'nin ihale duyurusu 6 Eylül 2021 yılında yapıldı, sözleşme tarihi ise 1 Ekim 2021 olarak belirlendi. İhaleye girme süresinin 25 günle sınırlanmasıyla birlikte çok sayıda firmanın şartnamede istenen araçları temini neredeyse imkansız hale geldi.

3 yıllık kiralamaya 199 milyon

Toplamda 295 araç kirayalan belediye, üç yıllık anlaşmaya toplamda 199 milyon 166 bin lira ödeme yapacak.

Rekor bütçeli ihaleyle ilgili 10 firma teklif verdi.

En düşüğü değil, en pahalısı seçildi

İhalede en düşük teklifi 55 milyon lira ile Gürsel Çabuk, en yüksek teklifi ise 197 milyon lirayla Altay Yapı isimli firma verdi.

Normalde kamu ihale kurumu ihalelerinde en düşük teklif veren firmayla sözleşme yapılması gerekiyor ancak burada tam tersi gerçekleşti.

Düşük teklif veren 5 firmayı çeşitli gerekçelerle ihaleden eleyen belediye, üç yıllık araç kiralama ihalesini 193 milyon 348 bin lira veren Erk Haberleşme isimli firmaya verdi.

Çok sayıda ihale almış

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Fevzi Köse'nin yaptığı şirket, belediyelerden çok sayıda ihale kazandığı öğrenildi.

Düşük teklif vermesine rağmen ihale dışında bırakılan firmalar önce Küçükçekmece Belediyesi'ne itiraz da bulundular.

Sonuç alamayan firmalar, altı maddelik bir dilekçe ile ihaleyi Kamu İhale Kurumu'na taşıdılar.

"Adrese teslim"

Firmaların oluşturduğu şikayet dilekçesinde özetle belediyenin ihaleyi adrese teslim gerçekleştirdiğine yer verildi.

Küçükçekme Belediyesi'nin hazırladığı ihale şartnamesiyle yine Erk Haberleşme'nin Beykoz Belediyesi'nde kazandığı araç kiralama ihalesinin şartnamesinin bir birine çok benzer olduğuna da yer verildi.

Kamu İhale Kurumu'na gönderilen dilekçedeki bir diğer iddia ise Erk Haberleşme isimli firma, bazı firmalarla anlaşarak yüksek teklif vermelerini sağladığı ileri sürüldü.

Eğer satın alınsaydı...

Öte yandan 3 yıllık kiralanan 295 aracın satın alınması halinde belediyeye maliyeti çıkartıldı.

İddiaya göre belediye araçları kiralama yoluna girmeyip satın alsaydı maliyeti 96 milyon 444 bin lirayı geçmeyecekti.

Kalem kalem yapılan hesaplamalara göre araç kiralama ihalesinde belediyenin kamuyu 97 milyon lira zarara uğrattığına yer verildi.