CHP’nin Yeni İletişim Yönergesi yayımlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla hazırlanan "Cumhuriyet Halk Partisi Medya İletişim Yönergesi" yayınlandı.

CHP’nin Yeni İletişim Yönergesi yayımlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda hazırlanan ve kabul edilen "Cumhuriyet Halk Partisi Medya İletişim Yönergesi" yayınlandı. Metnin amacında, “Her arkadaşımızın medyada daha çok yer almasını ve partimizin sesinin daha güçlü duyulmasını sağlamaktır” olarak belirtildi.

İŞTE CHP MEDYA İLETİŞİM YÖNERGESİ

CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem imzalı yönergede şu maddelere yer verildi:

*Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri katılacakları televizyon programları ile ilgili davet alınca kabul etmek konusunda yanıt vermeden önce CHP TBMM Grup Başkanlığı’na, PM üyeleri ve diğer CHP yetkililerinin ise Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’na bilgi vermeleri gerekmektedir.

*Koşullar ne olursa olsun, medya ve iletişim araçlarını kullanırken; devlet ile hükümet farkı gözetilmelidir. Hükümeti eleştirmek ile devleti eleştirmek birbirinden farklıdır. Bu fark gözetilmeli, devlet yönetme iddiası içinde olan bir siyasi parti olduğumuz gerçeği göz ardı edilmemelidir.

*Millet ittifakı ve olası ittifak paydaşı olan partilere yönelik söylemlere dikkat edilmelidir. Hiçbir partinin içişlerine dair görüş açıklanmamalıdır.

*Medya mensuplarını kırıcı, incitici bir üslup asla kullanılmamalıdır.

*Genel Başkan ve Parti sözcüsünün açıklamaları dikkatle izlenmeli, medya ve sosyal medya kullanımında; “tekrarın gücü” ilkesi ışığında bu söylemler dile getirilmelidir.

*CHP’yi temsil edecek kişiler uzmanlık alanı doğrultusundaki televizyon programlarına konuk olmalı, uzmanlık alanları dışındaki programlara ilgili kişiler (Hukuk, dış politika vb.) yönlendirilmelidir.

*Programın konusu ile ilgili parti programı ve söylemi dışında bir görüş belirtilmemelidir. CHP’nin hazırladığı bilgilendirme notları, raporlar, politika notları, bildirgeler vb.. bu noktada yönlendirici olacaktır. Arzu edilirse; Medya, Planlama ve Sosyal Medya politikalarından sorumlu Genel Başkan yardımcılığından gerekli politika notları temin edilebilir.

* Televizyon programları ile ilgili program öncesi program sürene göre kullanılacak zaman baştan belirlenmelidir. Tüm konuklar ya da temsil edilen partiler arası denklik (karşılıklılık) vazgeçilmez unsurumuz olmalıdır. Gazete röportajları için de hangi sayfada, sayfanın neresinde ne kadar alan alacağı ile ilgili bilgi alınmalıdır.

*Canlı olmayan televizyon yayınları için montaj sonrası hazırlanan içerik (VTR) görülmelidir. Yapılan söylemin doğru yansıtılması sağlanmalıdır.

*Röportajlar içinde aynı durum söz konusu olup, basım öncesi hazırlanan içerik görülmeli onay vermeden yayınlanmaması koşulu ile ilgili mülakatlar verilmelidir.

*Tercih edilen medya grubu son derece önemlidir.

*Televizyon Programları için katılacak kişi ve yorumcuların kesin listesi istenmelidir.

*Parti’nin iç organlarında konuşulması gereken hususlar medya önünde konuşulmamalıdır. ‘Parti içi sorunların çözüm noktası medya ve kamuoyu değil parti içi organlardır’ ilkesi benimsenmelidir.

*Söylem oluştururken unutulmaması gereken yegâne husus söylemin; doğru, güncel ve parti ilkelerini kapsayıcı nitelikte olmasıdır.

*Sosyal medya hesaplarından yapılacak CHP ile ilgili paylaşımlarda ve kamuoyuna açık konuşmalarda bireysel görüşler yerine parti politikalarına uygun söylemler tercih edilmelidir.

*Eleştirel söylemlerimizi, projelerimizle desteklemeliyiz. Yanlışı gösterip, doğruyu anlatmalı, bunun adresinin de CHP iktidarı olduğu vurgusu yapmalıyız. Muhalefet görevini doğru yapıp iktidar alternatifi olduğumuzu göstermeliyiz.

*Her açıklamaya, herkese ve her soruya cevap verilmemeli. Düşük seviyeli söylemlere ilgili sorulara muhatap kabul etmeme yöntemi ile cevap verilmeli.

*Televizyon programları ile ilgili zaman dilimi alternatifleri ile birlikte incelenmeli, yüksek reyting alma olasılığı olan program ve yayınlar ile aynı saatte olan programlar tercih edilmemelidir. (Örneğin milli maçla aynı saatte yer alan bir program gibi)

*Program konukluklarında gerekli zaman koordinasyonu iyi sağlanmalı. Aynı saatte yapılacak yayınlar ile yayın izlenme oranı aşağı çekilmemelidir. Bu Koordinasyon gerekli makamlara (Grup Başkanlığı ile Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı) yapılacak bilgilendirme ile sağlanacaktır.

*Röportajlar için içerik ne kadar önemli ise kullanılan fotoğraflar da o derece önemlidir. Fotoğraf dili ile içeriğin uyumuna özen gösterilmeli, yayın öncesi gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

*Uzman olmadığımız konularda cevap vermemek, konunun uzmanı olan arkadaşımıza atıfla yanıt vermek kurumsal iletişim açısından doğru olacaktır.

*Sosyal Medyada Genel Başkan ve Parti Sözcüsünün açıklamaları derinleştirilerek yaygınlaştırılmalıdır.

Her parti üyesi, partinin politik hattı doğrultusunda propaganda ile yükümlüdür. Sokakta, çarşıda, ev ziyaretlerinde yapılan propaganda faaliyetleri kadar, medya ve sosyal medyada yürütülen propaganda faaliyetleri hayati önem taşır. Parti disiplini ve tüm medya aygıtlarının verimli kullanılabilmesi için, bu yönerge doğrultusunda iletişimi yönetmemiz önem arz etmektedir.