Ciğerlerimiz yanıyor! "Yılın en büyük orman yangınlarından biri"

Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürülmeye çalışılıyor. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan AFAD Başkanı Yunus Sezer, Belen'deki yangının, yılın en büyük orman yangınlarından biri olduğunu ifade etti.

Ciğerlerimiz yanıyor! "Yılın en büyük orman yangınlarından biri"

Soğukoluk Mahallesi ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yangın söndürme helikopteri ile çok sayıda arazöz ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yerleşim yerlerine yakın noktada çıkan yangına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Yangına müdahale eden ekiplere askeri helikopterler de destek veriyor.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, "Hatay Belen'deki orman yangınına; 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor" dedi.

Diğer yandan Bakan Yumaklı yangının çıkış sebebini de açıkladı. Yumaklı, "Yangının bahçe temizliği sırasında çıktığını düşünüyoruz" dedi. 

"HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE DEVAM EDİYOR"

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik." dedi.

"EN KISA SÜREDE KONTROL ALTINA ALACAĞIZ"

Yangının kontrol altına alınması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Masatlı, şöyle konuştu: "Takribi 90 hektarlık bir alanda yangının etkileri devam ediyor. Bugün özellikle nemin az olması ve diğer taraftan rüzgarın olmasıyla beraber yer yer yangının etkisi artıyor. Bölgemizde gerek havadan, gerekse karadan müdahaleler devam ediyor. İnşallah daha fazla olumsuz bir durumla karşılaşmayız. Bölgemizde bulunan 3 mahallede vatandaşlarımızı tahliye çalışmaları devam ediyor. Yangın yer yer ikametgahlara sıçradı. Oralarda mal zararı dışında başka bir sorun yok, ekiplerimiz müdahale etti. İnşallah en kısa sürede yangını kontrol altına alacağız."

Ciğerlerimiz yanıyor! "Yılın en büyük orman yangınlarından biri" - Resim : 1

"YILIN EN BÜYÜK ORMAN YANGINLARINDAN BİRİ"

Orman teşkilatına destek için Belen'de olduğunu açıklayan AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Yılın en büyük orman yangınlarından biri olan Soğukoluk mahallesindeki yangına müdahale çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.

MERSİN VE ÇANAKKALE'DEKİ YANGINLARA MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

Hatay'ın ardından, Mersin ve Çanakkale'de de orman yangınları çıktı. Mersin'in Gülnar ilçesi Kavakoluğu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye 3 söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz, ilk müdahale aracı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekibi sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle alevlerin Korucuk ve Çavuşlar mahallelerine sıçradığı bölgeye itfaiye ekipleri ve iş makineleri de yönlendirildi.

BAZI EVLER BOŞALTILDI

Çavuşlar Mahallesi'nde bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Havanın kararması nedeniyle karadan müdahalenin sürdüğü yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Bölgenin dağlık ve sarp olması ekiplerin müdahalesini zaman zaman güçleştiriyor.

Ciğerlerimiz yanıyor! "Yılın en büyük orman yangınlarından biri" - Resim : 2

ÇANAKKALE'DE ORMAN YANGINI

Hatay ve Mersin'deki yangınlara müdahale sürerken bir yangın haberi de Çanakkale'den geldi. Kentin merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında iki noktada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA YAPILDI

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, “Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınına havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel köyünde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, Valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir.” denildi.

ORMANLIK ALANA SIÇRADI

Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye yangın söndürme helikopteri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Tarım alanında başlayan yangın, ormanlık alana sıçradı. Alevlerin ulaştığı Kemel köyü tahliye edilirken, yangının geniş alanda etkili olduğu kaydedildi. Yangının kontrol altına alınması için ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Ciğerlerimiz yanıyor! "Yılın en büyük orman yangınlarından biri" - Resim : 3

"2 ŞAHIS GÖZALTINA ALINDI"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hatay’da çıkan orman yangını soruşturmasında 2 şahıs gözaltına alınmıştır” dedi.

Bakan Tunç Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hatay, Mersin, Çanakkale illerimiz başta olmak üzere değişik alanlarda çıkan ve kontrol altına alma çalışmaları devam eden orman yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinesinde söndürme çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığımız bünyesinde Valiliklerimiz ve AFAD tarafından riskli alanlardaki vatandaşlarımızın yerleşim yerlerinden tahliyeleri devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Tunç paylaşımının devamında “Yangınların çıkış sebebiyle ilgili adli soruşturmalar derhal başlatılmış olup, Hatay Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde çıkan orman yangını soruşturmasında iki şahıs gözaltına alınmıştır” ifadelerine yer verdi.