Çin ile ABD arasındaki ekonomik savaş yeniden başladı

Çin ile Amerika arasındaki ekonomik savaş yeni bir boyut kazandı. Trump, Çin için vergilerde artışa gidince karşı hamle geldi ve Çin Merkez Bankası küçük ölçekli firmaların zorlukla karşılaşmaması için 41 milyar doları serbest bıraktı.

Çin ile ABD arasındaki ekonomik savaş yeniden başladı

ABD-Çin görüşmelerine yönelik iyimserliğin arttığı bir ortamda Trump Çin ürünleri için vergileri yükselteceğini açıkladı. Karar Cuma günü yürürlüğe girecek. Açıklamayla birlikte Çin borsası ve petrol fiyatı sert şekilde geriledi.

Trump sürpriz yaptı

Trump, Pazar günü Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Çin, 10 aydır ABD'ye 50 milyar dolar değerindeki yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 25, 200 milyar dolar değerindeki diğer ürünlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi ödüyor. Bu yüzde 10, Cuma günü yüzde 25'e çıkacak. Çin'den gelen 325 milyar dolar değerindeki diğer ürünler halen vergilendirilmiyor ancak yakında yüzde 25 olacak" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, "Çin ile ticaret anlaşması devam ediyor ancak tekrar müzakere etmek istemeleri nedeniyle çok yavaş ilerliyor" dedi.

Trump, sadece iki gün önce, yani Cuma günü, Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlandığını ifade etmişti.

Söz konusu açıklamanın ardından Çin'in Shanghai endeksi yüzde 5,19 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 3,31 düştü. Brent petrol fiyatı ise yüzde 2,15 kayıpla 69,35 dolara geriledi.

Wall Street Journal gazetesi, Trump'ın Çin'li yetkilileri şaşırtan bu açıklamasının ardından Çin'in bu hafta Washington'da yapılacak ticaret görüşmelerinden çekilmeyi değerlendirdiğini yazdı.

Çin Merkez Bankası harekete geçti

Çin Merkez Bankası (PBOC) küçük ve orta ölçekli bankaların zorunlu karşılıklarını düşürerek ekonomiye 280 milyar yuan (41 milyar dolar) kaynak yaratacağını açıkladı.

Zorunlu karşılıkların düşürülmesi ekonomideki yavaşlama nedeniyle zor durumdaki şirketlere destek olacak. Ancak merkez bankasının zorunlu karşılıklarda Ocak 2018'den bu yana en ufak indirimi yapmış oldu.

Yakın zamanda ilan edilmesi zaten beklenen zorunlu karşılık indirimi Çin piyasaları açılmadan hemen önce yapıldı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret müzakerelerinde tansiyonu aniden artıran Çin ürünlerinden alınan gümrük vergisini artıracağı açıklamasını izledi.