Çin neden gıda stokluyor?

Aydın Üni. Ögr. Üyesi Dr. Filiz Katman, son günlerde sık sık gündeme gelen Çin'in gıda stokladığı iddialarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Katman, "Yaşam kaynaklarının stoklanması ciddi bir tehlikenin varlığının olduğunu bize gösteriyor." dedi.

İklim değişikliği, enerji alanında yaşanan krizler ve son olarak Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu işgal hareketinin savaşa dönüşmesi dünyadaki dengeleri değiştirdi. Tüm bunlara eklenen tedarik zincirindeki sıkıntılarla beraber değerli madenlerin hammadde stokunu yapan Çin, gıda stoğuna da başladı. Peki Çin bunları neden stokluyor?

Dünyanın 2022 için mısır üretiminin yüzde 69'unu, pirinç üretiminin yüzde 60'ını ve buğday üretiminin yüzde 51'ini toplayacağı iddialarına ilişkin konuşan Aydın Üni. Ögr. Üyesi Dr. Filiz Katman, tv100'de son günlerin tartışılan konusuna değindi, şunları söyledi:

"Yaşam kaynaklarının stoklanması ciddi bir tehlikenin varlığının olduğunu bize gösteriyor"

"Aslında ABD ve Rusya ile teması olan bir ülke olarak şuan da ABD'nin bu planı Çin'le paylaştığını ve Çin'in aracılığıyla Rusya'nın bu süreci durdurmasını istediği ve Çin'in de bu bilgileri olduğu gibi Rusya'ya aktardığını biz duyduk. Tahıl stoklamasının altında bu bilgilerin yattığını söyleyebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri'in istihbari raporları ki Kasım ayından bu yana gündeme gelmişti. O dönemde bu pek dikkate alınmamıştı. Ancak bu raporların gerçekten ciddi bir şekilde sahaya dayanan bilgiler olduğu söyleyebiliriz. Yaşam kaynaklarının stoklanmasıyla ilgili bir artış varsa bu ciddi bir tehlikenin varlığının olduğunu bize gösteriyor. Rusya ve Ukrayna da tahıl meselesinde iki önemli coğrafya olduğu için bu tehditleri bilen ülkeler bu anlamda girişim yaptı. Çin de bu ülkelerden biri."