Enkaz altından çıkarılan depremzedelerde görülen Crush sendromu nedir?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Crush sendromu bir kez daha gündeme geldi. Göçük altında kalan depremzedelerde görülen Crush sendromu nedir? Crush sendromu neden olur? Crush sendromu belirtileri neler? Crush sendromu tedavisi neler?

Enkaz altından çıkarılan depremzedelerde görülen Crush sendromu nedir?

Tüm Türkiye'yi yasa boğan 7.7 büyüklüğündeki depremin izleri hala devam ediyor. Binlerce vatandaşın göçük altında kaldığı depremden çıkarılan depremzedelerde görülen Crush sendromu tekrar gündeme geldi. Crush sendromu nedir? Crush sendromu neden olur? Crush sendromu belirtileri neler? Crush sendromu tedavisi neler? 

CRUSH SENDROMU NEDİR?

En yakın örneği ise 17 Ağustos depremi sonrasıdır. Gölcük depremi sonrasında Crush sendromu binlerce kişinini ölümüne neden olmuştu. Vücut dokularının kısmen veya tamamen ezilmesi, baskıya maruz kalması sonucunda oluşan ödem, şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği gibi sonuçlar doğuruyor.

CRUSH SENDROMU NEDEN OLUR?

Crush sendromu ilk olarak 1909 yılındaki Messina depremi'nde tanımlanmış, depremden sağ kurtulan kişilerin halsizlik ve ödem gibi belirtiler ile öldükleri izlenmiştir. Enkazdan sağ kurtulanların % 40’ındaysa Crush sendromu gelişir. Büyük depremlerde sağ çıkarılan birçok kişide Crush sendromu görüşüyor. 

CRUSH BELİRTİLERİ NELERDİR?

Crush sendromuna yakalanan kişilerde; kahverengi idrar, ödem, halsizlik, aritmi ve düşük tansiyon en çok görülen belirtilerdir. Göçük altından çıkarılan kişi başta sağlıklı olsada sonradan bu sendroma yakalanmış olabilir. Ezilen doku proteinlerinin kana karışması; böbrek, kalp ve akciğer gibi organları etkilemesiyle bir süre sonra kan basıncında düşme, solunum yetmezliği ve ölüm meydana gelir.

CRUSH TEDAVİSİ NEDİR?

Crush sendromunda ilk başvurulan yöntem kandaki sıvı oranını arttırmaktır. Potasyum  değerinin düşürülmesi ve fasiotomi yaygın bir tedavi yöntemidir. Diyaliz ise diğerlerine göre daha az yaygın bir tedavidir.