Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum'dan tv100'de kentsel dönüşüm açıklaması: 5 yılda riskli 650 bin konutu yeniden yapacağım

tv100'ün ilgiyle izlenen programı Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'a konuk olan Cumhur İttifakı İBB Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Kurum, "Kentsel dönüşümün hızlandırılmasını sağlayacağız. 1,5 milyon riskli konut söz konusu. Bunların 650 bini acilen dönüşmesi lazım, bunlar çok riskli. Bu konutlarda oturanlar bir depremde hayati tehlike ile karşı karşıya. İlk aşamada 650 bin konutu yapacağız." diye konuştu.

Az Önce Konuştum programına konuk olan Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

İstanbul'da kentsel dönüşümün hızlandırılmasını sağlayacaklarını belirten Murat Kurum, şu ifadelere yer verdi:

"İLK AŞAMADA 650 BİN KONUTU YAPACAĞIZ"

"İstanbul'da 7,5 milyon bağımsız birim var. 1,5 milyon riskli konut söz konusu. Bunların 650 bini acilen dönüşmesi lazım, bunlar çok riskli. Bunları bilimsel verilerle aldık. Bu konutlarda oturanlar bir depremde hayati tehlike ile karşı karşıya. İlk aşamada 650 bin konutu yapacağız. Ben bakanlığım döneminde 350 bin konut yaptık, sadece 5 yılda. 46 bin afet konutu yaptık anahtarını teslim ettik. Biz 20 yılda 1 milyon 250 bin konutu yapıp vatandaşımıza teslim ettik. Gelinen 5 yıllık süreçte mevcut yönetimin vaadi 115 bin konuttu, sadece 5 bin 86 konutu teslim etmişler. Bakanlık döneminde 350 bin konutu vatandaşlarımıza sunduk. 6 Şubat depremi olur olmaz seferberlik ruhu ile hareket ettik. Ben orada 60 gün bilfiil kaldım, 11 ilimizde uykusuz, helikopterle beldesine kadar gittim. 3 ayda 180 bin konutun inşasını başlattık. Pazartesi günü 46 bin konutu teslim edeceğiz. Siz yapmak isterseniz yaparsınız. 

"İSTANBUL'UN 81 İLE YETEBİLECEK ZENGİNLİĞİ VAR"

İBB 12 bakanlık eder, birçok bakanlığın bütçesinden fazla bütçesi vardır. İstanbul kendisine yeter. 81 ile yetebilecek zenginliği vardır. Siz bütçenizi doğru kullanırsanız bunların hepsi yapılır. 650 bin konutun her yıl 60 binini KİPTAŞ eliyle yapacağız. 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi, 100 bin TL kira ve taşınma yardımı yapacağız. 300 bini KİPTAŞ yapacak. 100 bin kiralanacak konut yapacağız. Kentsel dönüşüme tabi tutulmuş vatandaşlara buraları kiralayacağız uygun fiyatlara.

"BU İŞLERİ YAPABİLMEK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIM"

Kentsel dönüşümün hızlandırılmasını sağlayacağız. 18 ayda 100 bin kiralık konutu bitireceğiz. 250 bin konutun yerinde dönüşümünü özel sektör ve vatandaşın işbirliği ile yapacağız. Bizi bilenler boşu boşuna kardeşi, evladı yapmıyor. İş yapma anlayışım böyle oldu. Sözümüzü her zaman tuttuk. Biz bugüne kadar şehir meydanlarının ihyasını yaptık. Biz o yüzden sadece İstanbul diyoruz. Bu işleri yapabilmek için gece gündüz çalışacağım. Yapamazsam bir daha İstanbul'a ne aday olacağım ne de böle bir söylem içerisine gireceğim. Bugüne kadar sözlerini tutan bir irade olduk. Bu sözleri hep tuttuk, tutacağız. Biz dertliyiz ve sorunları çözmek istiyoruz. 

"39 İLÇEDE PROJELERİMİZİ YAPACAĞIZ"

Sokak evlerimizi dönüştürün diyor. 39 ilçede projelerimizi yapacağız. Şu an bizim başlattığımız 171 bin konutun şantiyesi fiilen devam ediyor. 81 ile hizmet ederken bakanlık döneminde İstanbul'a da ettik, 39 tane Millet Bahçesi yaptı. 39 ilçede bu projeleri yapacağız. Biz söylüyorsak yaparız."