Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, tv100'e konuştu: 5 yılda 50 bin tane sosyal konut üreteceğiz

tv100'de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'a konuk olan Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, 5 yılda 50 bin adet konut üreteceklerini belirterek, "50 bin tane sosyal konut üreteceğiz. Ürettiğimiz sosyal konutları maliyetine İzmirli hemşerilerimize 5-10 yıl vadeli bir şekilde vereceğiz. Bunun için şartımız şu; 5 yıl İzmir’de ikamet etmek." ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, tv100'e konuştu: 5 yılda 50 bin tane sosyal konut üreteceğiz

tv100'ün ilgiyle takip edilen programı Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'a Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ konuk oldu. Hamza Dağ, Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Hamza Dağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İLK GÜNDEN İTİBAREN PARTİ LOGOSU KULLANMADIM"

"Bu bir yerel seçim. Yerel seçimde biz de İzmir’de 4,5 milyon hemşerimizin tamamını kucaklayacağız diyoruz. Ben de İzmir’in tamamını gezdiğimde ilk günden itibaren parti logosu kullanmadım. İzmir sokaklarını gezerken aslında gündem olmadı CHP yöneticileri bunu gündem yaptı. Çoğu hemşerim bana bunu kullanmadığım için teşekkür etti. Parti ile de bir problemim yok, partimizde benim bu yapmış olduğumu problem yapmıyor CHP yöneticileri sadece problem yapıyor.

"MERKEZİ YÖNETİMLE İLGİLİ BİR TALEP GELDİYSE KENARA KOYMADIK, ÇÖZDÜK"

CHP’li belediyelerden merkezi yönetimle ilgili bir talep gelmişse ve o talep çözülebilir makul bir talepse bunu hiç kenara koymadık, çözdük. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer 2019’da göreve geldiğinde Konak Tüneli’nden dolayı ‘Yeşillik Caddesi’ni büyükşehir ağına alırsak biz burada battı çıktı veya köprülü kavşak yapacağız’ dedi. Biz bunun karayollarından, Ulaştırma Bakanlığından Büyükşehir ağına geçmesini sağladık.

Şimdi Tunç Beye sorsak, ‘Hamza Bey size belediye başkanlığınız döneminde destek oldu mu?’ desek ‘Oldu’ der mi diyorsunuz?

Oldu der. Zaten bu herkesin yapacağı bir şey değil, sağ olsun biz bunları yaptığımızda Twitter’dan da teşekkürde bulundu. Belediye meclis toplantısında da bir yayında da ismimizi ifade ederek teşekkür etti.

"ULAŞIMI İLK SIRAYA KOYDUK"

Şehrinizin en kronik sorunu trafik dediniz değil mi? Size göre 1 numaralı sorun trafik mi?

Ben normalde sıralamayı daha farklı yapardım. 11 başlık koyduk. Sıralamayı daha farklı yapmak isterdim. Ben önce çevreden başlamak isterdim ya da önce kentin ekonomisini nasıl büyüteceğimden başlamak isterdim ama benim yapmış olduğum sıralama şehrin sorunlarının aciliyetine göre ve şehre göre yaptığım sıralama. Onun için ulaşımı, trafiği 1. sıraya koyduk. 2. planda bizim trafiği çözmemiz için kesinlikle yeni çevre yolunu yapmamız lazım.

"MURAT BEY İZMİR'DEN HİÇ AYRILMADI"

En büyük dönüşümü aslında biz, keşke depremle olmasaydı ama depremle 5 bin tane konut inşa ettik 2 senede. Sayın Murat Kurum’dan Allah razı olsun gerçekten depremden sonra İzmir’de biz 1 ay beraber kaldık. O zor dönemde gerçekten Murat Bey İzmir’den hiç ayrılmadı.

"50 BİN TANE SOSYAL KONUT ÜRETECEĞİZ"

Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla birlikte ya da yalnız, yalnız olacak gibi düşünüyoruz bu konuda bir kere 50 bin tane sosyal konut üreteceğiz. Ürettiğimiz sosyal konutları maliyetine İzmirli hemşerilerimize 5-10 yıl vadeli bir şekilde vereceğiz. Bunun için şartımız şu; 5 yıl İzmir’de ikamet etmek. Şehrin içini biraz rahatlatmamız lazım bu kentsel dönüşümü tam gerçekleştirmek için. 25 yılda, her 5 yılda 5 bin konut dönüşseydi şu an 125 bin konut dönüşmüş olurdu. Ben işimizin zor olduğunun farkındayım kentsel dönüşümde. Ama bu konuda da bizim 5 yılda 300’lü 500’lü sayılarla vakit geçirme lüksümüz yok.

"YAĞMUR SUYU İLE KANALİZASYON SUYUNU AYRIŞTIRMAMIZ LAZIM"

Neden yağmur yağdığında Alsancak’ı su basıyor?

Yağmur suları ile kanalizasyon sularının aynı borulardan geçmesi gibi bir durum var. Şu anda ayrı ayrı çalışması ile ilgili yüzde 18’deyiz. Bunu 3 sene içinde yüzde 90-95’e çıkartmamız lazım. Bu yapmamız gereken işlerden birisi. Biz burada yağmur suyu ile kanalizasyon suyunu ayrıştırmasını yapmamız lazım.

"KÖRFEZDEKİ ÇAMURU KURUTMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Sizden önceki konuğum Cemil Tugay’ın körfezde yüzülebilecek hale getireceğiz diye bir vaadi var. Sizin bu konudaki vaadiniz ne?

Ben körfezde yüzülebilir demedim ama ben körfezi turkuaz hale getireceğimi ve bunu da bir artıma tesisinin ilk 3 fazını da daha modernize edecek şekilde, orada çamur büyük oranda araziye dökülmüş. Bir kısmı başka bir şehre taşınmış ama çamur var çamuru kurutmamız lazım. Çamuru kurutmak için bir yeşillendirmeye ihtiyacımız var. 1,1 buçuk metre denizin dibinde balçık var. Biz İzmir’in turkuaz bir görüntüde körfeze kavuşmasını arzuluyoruz.

"İZMİR EN PAHALI SUYU İÇMİYORDU"

İzmirliler neden Türkiye’nin en pahalı suyunu içiyor?

Onu mevcut büyükşehir belediyesine sormak lazım. Böyle değildi, en pahalı suyunu içmiyordu. Son süreçte oluşan bir tablo özellikle ben sahayı dolaştığımda şununla çok karşılaşıyorum, insanlar elektrik parasıyla karşılaştırma yapıyorlar ve ‘Elektrik suyun 2 katı gelirdi, şimdi su elektrikten fazla geliyor’ diyorlar. Ama elektrik parasında bir artık olmadı.

"DOĞALGAZI YÜZDE 100'E ÇIKARACAĞIZ"

Doğalgazla ilgili sizin bir vaadiniz var mı?

Doğalgaz İzmirGaz’ın ama bazı yerlerde belediye meclislerinin alması gereken kararlar vardır. Bu kararlar alınmadığı için doğalgazın gitmediği yerler var. Gitsin diye karar alınması lazım. Ama benim vaadim şu, yüzde 69 şuanki oranımız mahalleler bazında. Bir kere bunu 5 yıl içerisinde kesinlikle yüzde 100'e çıkaracağız. Her türlü engeli ortadan kaldırarak.

"ALSANCAK DEDİĞİMİZ İŞ SADECE TRAFİĞİ YERALTINA ALMA İŞİ DEĞİL"

Meydan Alsancak diye bir vaadiniz var, bir projeniz. Trafiği yer altına alacağım mı diyorsunuz?

Meydan Alsancak dediğimiz iş aslında sadece trafiği yeraltına alma işi değil. Asıl mesele bizim oradaki üstteki yapıların hem gar, garın arkası elektrik fabrikası bunların hepsinin restorasyonunu yapıp trafiği de yerin altına aldığımızda orada güzel bir meydan çıkacak. O meydan güzelliğiyle beraber aynı zamanda benim en çok arzuladığım oraya bir bilişim vadisi, bilişim endüstri bölgesi yapmak. “İzmir’in gelecekteki ekosistemini geliştirecek en önemli işlerden biri nedir?” Derseniz ben bilişim inovasyon alanı olduğunu söylerim.

"VAHŞİ DEPOLAMAYA SON VERECEĞİZ"

Harmandalı’da vahşi depolamaya son vereceğiz. Son vermek zorundayız. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı da bununla ilgili bazı alanlar düşündğ ama hep iletişim noktasında sıkıntılar yaşandı. Bir kere bu dönemde hala vahşi depolamayla yapılan bir çöp toplama işi doğru bir iş değil. Teknoloji çok gelişti.

"DENİZ TAŞIMACILIĞINI YÜZDE 5'E ÇIKARTACAĞIZ"

Deniz taşımacılığı İzmir’e göre çok düşük noktalarda %2,5-3 civarında. Sizin vaadiniz ne?

Biz %5’e çıkartacağımızı düşünüyoruz. En fazla kullanılan alanları açarak, son dönemde gemi de alındı. Yeni gemi alma ihtiyacımız da var. Bunları da almak suretiyle %2,5 olan oranı %5’e çıkartmak zorundayız. %5’e çıkartacağız.

"URLA TARAFINA GELEN GÖÇ ÇOK ÖN PLANDA"

İzmir’in bütün sorunlarının altında İzmir’in aldığı göç var bu noktada bir vaadiniz bir çözüm öneriniz var mı?

Göç dediğimizde sadece İzmir değil tüm ülkeye bakmak lazım. Bizim son dönemde özellikle İstanbul’dan Urla tarafına gelen göç çok ön planda gözüküyor. Biz ekosistemi oluştururken ve ekonomiyi büyütürken göçün en az olacağı veya olmayacağı şekildeki en önemli argümanım yeni yapacağımız konutlarda kesinlikle İzmir’de ikamet şartı koşmamız. O konutları İzmir’de yaşayanlara vermek.

"TRAFİK DURMA NOKTASINA GELMİŞ VAZİYETTE"

Körfez geçiş projesi Mavi Şehir’den karşıya, yarısı köprü yarısı denizin altından olacak şekilde yapay bir adanın olduğu proje. 2011’de bu projeyi söylediğimizde bu kadar talep yoktu. Şu an çok ciddi talep var çünkü trafik durma noktasına gelmiş vaziyette."