"Yanan alanlar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı, "Yanan alanlar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz. Her vatandaşımız için 3 fidan olmak üzere toplam 252 bin fidanı yıl bitmeden inşallah dikeceğiz. " dedi.

"Yanan alanlar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilere açıklama yaptı. İşte Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları....

28 Temmuz'da başlayan yangın süreci bugün itibarıyla artık 9 günü aştı. 44 ilimizde çıkan 208 orman yangınınn 196'sı kontrol altına alındı. 5 ildeki 12 yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Antalya, Muğla, Isparta, Aydın ve Denizli. Yoğun bir yangın söndürme çalışmalarımız var. Uçak, helikopter, arazöz ve TOMA'lar köylülerimizin kendi imkanları da dahil olmak üzere yoğun bir çalışma var. Tüm imkanlarımızı seferber ettik.

Yangın söndürme faaliyetleri devam ediyor. 9 İHA, 850 arazöz, 150 iş makinesi, 5250 personel ile arazide çalışılıyor.  Termik santrallerin etrafı açılarak tehlikeden arındırılması lazım. Bundan böyle yangın mahaline görevli olmayanlar alınmayacaktır. Çünkü bu durum başka sıkıntılara neden olabilir. Bunları da yaşamak istemiyoruz. Toplam hava filomuz 16 uçak, 56 helikopterden oluşuyor. 7 adet jandarma helikopteri ve farklı ülkelerden gelen 23 hava aracı söz konusu.

Tüm bunlarla beraber şu anda 16 anfibik uçak yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyor. Son olarak Ukrayna'dan gelen gece görüşlü olmanın ötesinde gece söndürme kabiliyeti olan 5 tane helikopter var. Bunlar 24 saat çalışacak. Havada durma süreleri de yüksek. Ciddi bir güç kazanmış olduk.

Özellikle Azerbaycan'ı zikretmek durumundayım. İlham Aliyev kardeşimizle 11.15'te bir telefon görüşmesi yaptık. 600'ü aşkın yetişmiş itfaiyeci göndermiş durumdalar. Bunu daha da artırabiliriz diyorlar.

Yanan alanlar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz. Benim şahsımın buralarda inşaata açılacağı istikametinde onayımız olduğu, parlamentodan böyle bir kanun geçtiği yalandır. Böyle bir zamanda muhalefet yangına körükle gitmektir. Yeni ağaçlandırma doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacaktır.  Her vatandaşımız için 3 fidan olmak üzere toplam 252 bin fidanı yıl bitmeden inşallah dikeceğiz. Ülkemizi asla çöle teslim etmeyeceğiz. İktidarımız döneminde 5 milyar 400 milyon yetişmiş ağaç diktik. 

Son zamanlarda Türkiye'yi fakir göstermek için bir kampanya başlattılar. Bunun karşısında bizim söyleyeceğimiz şey ne var güçlü Türkiye. Sonra amaçlarına ulaşamayınca bunu sildiler, Türkiye'nin böyle ABD'den, Avrupa'dan yalan terörü dediğim şekilde terör estirmek suretiyle halkımızı yalana esir etme gayreti içinde olanlar var. Biz onlara pirim vermeyeceğiz.

Türkiye'de 4 milyon ağırlıklı olarak Arap ve Kürt mülteci varsa onlar bizim korumamız altında. Göçmenleri koruması altına alan Türkiye heralde zayıf bir ülke değil. Güçlü olduğu için koruma altına alıyor.  Bundan sonra da yine finansı iyi yöneterek bu tür adımları atacağız ve bundan da hiçbir çekincemiz yok. Biz iktidara gelince Suriyelileri kovacağız diyerek gelmedik. O Bay Kemal'in şahsiyetidir. Biz asla böyle bir şey söylemedik. Biz onlara kapımızı açtık ve koruma altına aldık.