Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdiklerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolün TBMM'deki onay sürecini başlatmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdiklerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mevkidaşı Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içinde bulunan iki dost ülkedir. 1924 yılında imzalanan anlaşmayla tesis edilen ilişkiler daha da güçlenmiştir.

ORTAK HEDEF 5 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK

Finlandiya hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini geliştirmekteki ortak niyeti teyit ettik. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. Ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar Dolar daha sonra da 5 milyar dolara ulaşmak. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirmeye hazırız.

Görüşmelerimizde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel mevzuları ele aldık. Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü desteği önemsiyoruz.

ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMAYA KARAR VERDİK

Finlandiya'nın NATO'ya başvuru konusu görüşmelerde önemli yer tuttu. Finlandiya ve İsveç'in katılım sürecinin başlatılmasına Madrid'te onay vermiştik. Türkiye'nin haklı tereddütlerini giderilmesini istemiştik. Finlandiya'nın bu konuda samimi adımlar attıklarını gördük. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolün TBMM'deki onay sürecini başlatmaya karar verdik.

İSVEÇ'E OLUMLU YAKLAŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

İsveç'le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır. 120 teröristin listesini verdik, 'bize verin' dedik. Teröristleri bize vermeyince bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil."

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz kararları almak bizleri çok memnun ediyor. Daha önce ilgili kararların alındığını ifade etmiştiniz. Bugün atılan imza da gerçekten, Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği sürecinin tamamlanması süreci içerisinde, TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Aynı şekilde meclisimizin içinde milletvekillerimizin yüzde 95’i geçtiğimiz bahar döneminde NATO üyeliği başvurumuzu destekledi. Şimdi de bu önümüzdeki süreç içerisinde tamamlanmak üzere. Sizlere çok teşekkür ediyoruz. 

Takvim konusuna gelecek olursak, Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan) başvurumuzu Meclise gönderen belgeyi imzaladığında, gerçekten bizim için önemli bir andı. Umuyoruz ki Meclisin yeterince vakti olur ve bu konuda verimli bir çalışma gerçekleştirirler.

NATO ÜYELİĞİ İSVEÇ OLMADAN TAMAMLANAMAZ

Tabii bir komşumuz var, İsveç. Kendileri çok iyi insanlar, iyi ilişkilerimiz var. Finlandiya'nın NATO üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Ortak çıkarlarımız var. Umarız Vilnius zirvesinde 32 ülke oluruz."