"Türkiye bir yerde bayrak gösteriyorsa amacı sadece barış sağlamaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İDEF’21 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Türkiye eğer bir yerde bayrak gösteriyorsa amacı sadece barış sağlamaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İDEF’21 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuştu... İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları...

Kendi alanında önemli bir dünya markası haline gelen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarımızın 15'ncisinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Biz asla savunma sanayii konusundaki münasebetleri sıradan bir ticari ilişki olarak görmedik görmüyoruz. Dünyada ve bölgemizde güven ikliminin tesisinin savunma sanayiinde adil bir denge kurulmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. NATO'nun önde gelen üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının artacağına inanıyoruz.

Bir önceki fuara 1061 firma ve temsilci katılmıştı. Bu defa 1236 firma ve temsilci ile fuarımızı düzenliyoruz. Ziyaretçi sayısının da 76 bin sayısını aşacağını ümit ediyorum. Burada yapılacak işbirlikleri ve yapılacak anlaşmaları şimdiden tebrik ediyorum.

Bölgemizde ve dünyada barış, istikrar ve güven ikliminin sağlanmasının savunma sanayiindeki adil denge ile sağlanacağını düşünüyoruz. Savunma ve AR-GE harcamalarımızı dengeli bir şekilde artarak üzerimize düşenleri yerine getirme gayretindeyiz. 

Türkiye son 19 yılda diğer pek çok alan gibi Savunma Sanayinde de devrim gerçekleştrdi. Hamdolsun çok iyi bir noktaya geldi. 2002'de sadece 66 proje varken günümüzde 750 projeyi geride bıraktık. 5.5 milyardan 75 milyar dolar düzeyine çıktık. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. 

Firma sayısı 56'dan 1500'e ulaştı. Savunma Sanayimiz artık dünyada ilk 100 içine giren kendi özgün ürünlerine sahip hale geldi. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığmızı yüzde 80'ler seviyesinden yüzde 20'ler seviyesine indirmeyi başardık.

Kara, Hava ve Deniz ürünlerinde ulaştığımız seviyenin başında İHA'lar geliyor. Başarısını sahada bizzat ispat etmiş SİHA'ların ihracatında dünyanın 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz.

Türkiye küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve gizli açık ambargoları aşmak için bu noktaya gelmiştir.

Geldiğimiz seviye bizi çok büyük hedeflere yöneltmiştir. Geleceğin teknoloji ve ürünlerine yatırım yapıyoruz. Yapay zeka temelli hava, kara ve deniz alanında iddialı araçlar üretiyoruz.

Atalarımızın, 'Eğer barış istiyorsan savaşa daima hazır olmalısın' sözü bizim savunma sanayiindeki felsefemizin en güzel ifadesidir. Geçmişinde işgal, soykırım gibi suçlar bulunmayan bir ülke olarak gittiğimiz her yerde birlikte kazanmayı teklif ediyoruz. Balkanlarda olduğu gibi Kuzey Afrika'da da, Güney Amerika'da da bunu yapıyoruz

Türkiye eğer bir yerde bayrak gösteriyorsa amacı sadece barış sağlamaktır.  Geçmişinde işgal, soykırım gibi suçlar bulunmayan bir ülke olarak gittiğimiz her yerde birlikte kazanmayı teklif ediyoruz. Biz asla sınırlarından binlerce km ötede güya terörle mücadele adı altında insanların başına bomba yağdıranlardan olmadık olmayacağız.

Bir damla petrolü bir damla kandan değerli gören zihniyetin bizim dünyamızda karşılığı yoktur. Hak, hukuk, adalet kavramlarını ekonomik çıkarlarının kılıfı haline getirenlerle aynı çizgiye gelmedik, gelmeyeceğiz.