Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi sone erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın Roma'daki görüşmesi sona erdi. İki lider arasındaki görüşme 1 saat 5 dakika sürdü. Görüşme sonrası Türkiye ve Beyaz Saray'dan peş peşe önemli açıklamalar geldi. Erdoğan ve Biden, ilişkileri geliştirmek için ortak mekanizma kurulmasında mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi sone erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki temasları çerçevesinde, ikili görüşmeleri devam ediyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Biden ile görüşmesi TSİ 12.15'te başlayan görüşmesi sona erdi. Görüşmede iki ülke ilişkilerini geliştirmek için müşterek irade beyanında bulunuldu ve bu doğrultuda ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi sone erdi - Resim : 1

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Biden, İtalya'nın başkenti Roma'da devam eden G-20 Liderler Zirvesi marjında görüştü. Pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi sone erdi - Resim : 2

Beyaz Saray'dan açıklama 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve fikir ayrılıklarını etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi” denildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın görüşmesine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve fikir ayrılıklarını etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi. Biden, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı takdirini dile getirdi. Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı.”

Bıden: İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Öte yandan ABD Başkanı Biden'in Roma'da bir gazetecinin "Türkiye ile Rusya çok mu yakınlaştı" sorusunu cevapsız bıraktığı öğrenildi.

Bıden, Rusya sorusuna yanıt vermedi

Gazeteci, "Türkiye, Rusya'ya çok mu yakınlaşıyor?" şeklindeki sorusunu iki kez tekrarladı ancak yanıt alamadı.

Erdoğan ve Biden, daha sonra görüşmenin yapılacağı yere geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi sone erdi - Resim : 3