Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile görüştü: "Orada bulunmandan kıvanç duyuyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı yoluyla görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alırken ilk Türk astronot olan Alper Gezeravcı'ya "Orada bulunmandan bizler de kıvanç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Gezeravcı görüşmede, “Gayet iyiyim. Türk astronot ve bilim misyonunda görev almaktan mutluluk duyuyorum.” dedi. “Ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taşımanın gururunu yaşıyorum.” diyen Gezeravcı, “Kendimize olan özgüvenimizi ayağa kaldırmamıza ve pekiştirmemize imkan tanıdınız, bunun için size minnettarım sayın Cumhurbaşkanım.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile görüştü: "Orada bulunmandan kıvanç duyuyoruz" - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı’ya görevinin hangi aşamasında olduğunu sordu.

Gezeravcı şu yanıtı verdi:

“Öncelikle yer çekimsiz ortamda bulunmak çok farklı bir deneyim. 8 ayı aşan süre eğitimin ardından, görevime planlı şekilde başladım. Türk astronot ve bilim misyonumuzun en önemli kısmını teşkil eden, bilimsel deneylerimizi hassas şartlarda istasyondaki yerlerine aktarmaktı. Deney düzeneklerimizi Drogon kapsülünden istasyon içerisindeki deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek ilk adımı tamamladım. Bunun ardından da planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Deneyleri tamamlayıp, ülkemize getirmek üzere kayıt altına alıyor olacağım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile görüştü: "Orada bulunmandan kıvanç duyuyoruz" - Resim : 2

"PİLOT OLARAK ÇIKTIĞIN İRTİFADAN ÇOK DAHA ÖTEYE GEÇTİN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı’ya uzay yolculuğunun nasıl geçtiğine yönelik bir soru yöneltti. “Pilot olarak çıktığın irtifadan çok daha öteye geçtin.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eminim zorlu bir yolculuk tecrübesi yaşadın.” ifadesini kullandı.

Gezeravcı, Erdoğan’a şu yanıtı verdi:

“Yolculuğun ilk kısmının amacı Dünya’nın yer çekimine maruz kaldığımız alt atmosfer bölümünü aşarak uzaya ulaşmaktı. Bu kısım yaklaşık 10 dakika sürdü. Yolculuğumuzun en riskli bölümü buydu. Ardından yaklaşık 200 kilometrelik yörüngede Dünya çevresinde tur atarak, hız ve irtifa ayarlamalarını gerçekleştirmeye başladık. Sonrasında istasyonun bulunduğu yörüngeye çıkıp kenetlenmeyi gerçekleştirdik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile görüştü: "Orada bulunmandan kıvanç duyuyoruz" - Resim : 3

"ŞU ANA KADAR HİÇBİR PROBLEM YOK"

Erdoğan, Gezeravcı’ya uzaydaki ortamın vücudunu nasıl etkilediğini de sordu. Gezeravcı, vücudundaki belirgin değişiklikleri anlattı. “Burada normalde tüm vücuduma dağılması gereken sıvılar, vücudumun üst kısımlarına birikiyor.” diyen Gezeravcı, “Şu ana kadar bende hiçbir problem yok.” şeklinde konuştu.

"YOLCULUĞUN EN RİSKLİ KISMI..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Orada bulunmandan bizler de kıvanç duyuyoruz. ISS'de görevinin hangi aşamasındasın?" sorusunu yanıtlayan Gezeravcı, "Öncelikle yer çekimsiz ortamda bulunmak koc farklı bir deneyim. 8 aylık eğitimin ardından ISS'ye ulaşır ulaşmaz çalışmalara başladım. Deney düzeneklerimizi dragon kapsülünden ISS'deki bölgelere taşıdık. Deneylerimize başladım. Buradaki ortamın dünyadan en önemli farkı yer çekimi yokluğu diyebilirim. Havada bir kuş misali özgürce hareket edebiliyoruz. Bu ortama çok hızlı bir şekilde uyum sağladım. Yolculuğun ilk kısmının amacı alt atmosfer bölümünü aşarak uzaya ulaşmaktı. Yolculuğun en riskli kısmı buydu. Ardından 200 km'lik yörüngede dünya etrafında tur atarak istasyonun bulunduğu yörüngeye ulaştık ve ISS'ye kenetlendik. Dünya yörüngesindeki turumuz 36 saat sürdü. Her aşamada birbirimize desteğimiz tamdı. Anormalliklere karşı hazırlıklıydık. Planladığımız şekilde ISS'ye ulaştık" ifadelerini kullandı.