Erdoğan'dan İran'daki 3'lü zirvede kritik açıklamalar! 'Terör odaklarını Suriye’den atmaya kararlıyız”

Cummhurbaşkanı Erdoğan İran'daki 3'lü zirvede açıklamalarda bulundu. Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, "Terör odaklarını Suriye’den atmaya kararlıyız” sözlerine yer verdi. Erdoğan "Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri de Astana sürecinin önemli gündem maddelerinden biridir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin katılımıyla üçlü zirve başladı. Erdoğan zirvede "Milli güvenliğimize kast eden şer odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

'Şer odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız'

Bu formatta 2019 yılında Ankara'da bir araya gelmiştik. Önümüzdeki dönemde daha çok görüşme fırsatı bulacağız. Astana platformu etkin çözümler üreten ve adımlar atabilen yegane bir oluşumdur. Terör örgütleri ile mücadelemiz her daim sürecektir. Milli güvenliğimize kast eden şer odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız.

'Rusya ve İran'dan beklentimiz...'

Rusya ve İran'dan beklentimiz Türkiye'ye destek olmalarıdır. Suriye'nin huzuru ve toprak birliği karşısındaki en büyük tehdit terör belasıdır. PKK PYD terör eylemlerine devam ediyor. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik bölgeden tamamen sökülüp atılması olacaktır. Onurlu geri dönüşler de Astana'nın önemli gündemlerinden biridir. Terör örgütlerinin aldıkları dış destek ile Suriye'nin bölünmesi sürecine katkı sağlıyor. Tel Fırat ve Münbiç terör yatağı haline dönüştü.

Sözler yaralara derman olmuyor. PKK-YPG unsurlarının sınırımızdan en az 30 km öteye çekilmesi gerek. Zamanında yapılan mutabakatların gereğidir. Ancak bunlar hala gerçekleşmemiştir. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan 9. toplantının ertelenmesi üzücüdür. Rus dostlarımızın toplantı konusunda bazı endişleri olduğunu biliyorum. Bu zamana kadar düzenlenen 8 toplantıdan bir sonuç alınamadı. Beraberce tesis ettiğimiz bu sürecin geriye gitmesi, Astana mekanizmasının sorgulanmasına yol açmaktadır. Astana süreci insiyatif rolünü kaybetmemelidir. İdlib'de sukunet varsa bu Astana'nın başarısıdır. Idlib'deki ateşkesin ihlal edilmemesi bu bakımdan önemlidir.

'Bu krizi biz çıkarmadık'

Sivil yerleri hedef alan saldırılar, siyasi süreci baltalıyor. Mutabakatlarımız çerçeversinde her türlü tedbiri alıyoruz. Türkiye 3,7 milyon Suriyeli kardeşimizi geçici olarak misafir etmektedir. Suriyelilerin topraklarına huzurlu, onurlu geri dönüşü temin edilmelidir. Türkiye'nin terörden temizlediği 500 binden fazla Suriyeli geri döndü. Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin sadece bizim tarafından yüklenilmesini beklemek adil değildir. Suriye'nin kuzey batısındaki durum özellikle dikkat çekiyor. Suriyeliler yardıma her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor. Türkiye sınır ötesi ve çizgi ötesi olmak üzere tüm destekleri vermiştir.  BM yardımlarının sürdürülebilir yardımları, krizi önleyebilecek yegane yoldur. Zirvenin Suriye için barış, huzura katkı sunmasını temenni ediyorum. Değerli dostum Putin'in müteakip zirvemize ev sahipliği yapma teklifini memnuniyetle karşılıyorum

Erdoğan'dan İran'daki 3'lü zirvede kritik açıklamalar! 'Terör odaklarını Suriye’den atmaya kararlıyız” - Resim : 1

Reisi'den açıklamalar

Reisi görüşme öncesi yaptığı açıklamada "Suriyelilerin kaderine Suriyeliler karar vermeli. Suriye ordusunun varlığı ülkenin bütünlüğünü koruyor. Suriye’de çözüm askeri müdahale değil tek çözüm yolu diplomasidir. Askeri müdahale sorunu artırır. Üçlü görüşmelerin ilerlemesi de çok önemli. Suriye konusundaki diyaloglarımızla, Suriye halkının kendi inisiyatifiyle karar almasını sağlamamız lazım. Siyonist rejimin Suriye topraklarını yok sayarak bazı haklarını elinden alması bu istikrarsızlığı arttırmaktadır. Uluslarası hukuku da aynı şekilde yok saymaktadır. Umut ediyorum ki bu toplantımızda yapıcı kararlar alınsın ki Suriye’deki istikrar geri dönsün." ifadelerini kullandı.

Putin'den görüşme öncesi mesajar 

Putin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Suriyeliler kendi aralarında anlaşmaları lazım.Bağımsız ülkelerinin geleceğini kurmak için bazı adımlar atmaları lazım. Terör ocaklarını söndürmek için çabalarımızı sürdüreceğiz. Suriye'de dış güçlerin etkisini görüyoruz. Rusya İran ve Türkiye Suriye halkına yardım etmek için elini taşın altına koyuyor. Mülteciler konusunda da onlara gereken yardımı sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Rusya'da da bazı görüşmeler olacak. Tarafları bizim ülkemizde de görmeye mutluluk duyacağız.